26.09.2020.

Zagrebački solisti i Monika Leskovar otvorili 45. Samoborsku glazbenu jesen

Najveća vrijednost - poticaj mladima

U kulturi su se zbog epidemije stvari stubokom promijenile, no Samoborska glazbena jesen ide dalje i njeno 45. izdanje održava se kako je i planirano, od 25. rujna do 4. listopada. Festival su prekrasnim iznijansiranim koncertom 25. rujna otvorili Zagrebački solisti i violončelistica Monika Leskovar.

Zagrebački solisti ovogodišnje su izdanje započeli s tri Bachove Sinfonie - u D duru BWV 35, u f molu BWV 12 i u E duru BWV 29, da bi potom s violončelisticom Monikom Leskovar maestralno izveli Haydnov Koncert za violončelo i orkestar br. 1 u C duru, za što su nagrađeni dugotrajnim pljeskom publike u župnoj crkvi svete Anastazije. Za kraj programa Solisti su ostavili Beethovenov Gudački trio u c molu, op. 9 br. 3 (obr. S. Krstić), davši svoj doprinos obilježavanju 250. godišnjice skladateljeva rođenja.

Na otvorenju festivala umjetnički ravnatelj Srećko Bradić je istaknuo kako je proteklih godina festival imao zadovoljstvo ugostiti nebrojene domaće i strane umjetnike koji su nas obogatili izvanserijskim iskustvima muziciranja, a sastavnim dijelom festivala postala su natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić i skladateljsko natjecanje New Note, oba s međunarodnim predznakom.

- Čini mi se da je najveća vrijednost festivala jedan snažan poticaj mladim ljudima da glazba postane njihov život, odnosno životno opredjeljenje – istaknuo je Srećko Bradić, osvrnuvši se i na epidemiološku situaciju, zbog koje su međunarodna kretanja umjetnika svedena na minimum ili su prekinuta pa se tako pri sastavljanju programa intenzivnije okrenulo prema vlastitom okruženju i angažiralo najvrsnije domaće glazbenike, kako bi se osiguralo odvijanje festivala i u ovoj situaciji. Bradić je zahvalio i svima koji pružaju potporu, osobito u vremenu kada se sredstva za kulturu smanjuju, te pozdravio goste i uzvanike, među kojima su bili savjetnica i izaslanica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, saborski zastupnik Davor Ivo Stier, zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec i predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić.

Festival je proglasila otvorenim izaslanica ministrice kulture i medija Iva Hraste Sočo, naglasivši pritom da je Samoborska glazbena jesen proteklih godina okupila brojne poznate hrvatske i inozemne komorne orkestre i ansamble, soliste i dirigente, ujedinivši ih u zajedničkom predstavljaju umjetničke glazbe, posebno one hrvatskog skladateljskog kruga.

I druge večeri Samoborska glazbena jesen nudi pravu poslasticu za ljubitelje glazbene umjetnosti, jer se u Samobor vraća naš proslavljeni pijanist Lovro Pogorelić s Lisztovim Transcendentalnim etidama, a nakon toga slijede dva dana natjecanja mladih glazbenih umjetnika za Nagradu Ferdo Livadić.

Ulaznice za koncerte 45. Samoborske glazbene jeseni mogu se kupiti na www.ulaznice.hr, a sve informacije o ulaznicama i programu festivala dostupne su na www.samobor-festival.com.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zagrebačka županija, Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja. Podsjećamo, Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.

T.I.

 

Zagrebački solisti i Monika Leskovar otvorili 45. Samoborsku glazbenu jesen

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002