03.10.2020.

Večer posvećena Ludwigu van Beethovenu na Samoborskoj glazbenoj jeseni

Obilježili 250. godišnjicu rođenja velikog skladatelja

Večer posvećena Ludwigu van Beethovenu na Samoborskoj glazbenoj jeseni

Priča o Samoborskoj glazbenoj jeseni ne veže se isključivo uz koncerte i nastupe, ona poprima i drugu stranu kada se glazbenici povežu s gradom, publikom, direkcijom festivala... Sve to u konačnici prerasta u odnos međusobnog uvažavanja i prijateljstva pa ne čudi što se brojni glazbeni umjetnici rado vraćaju u Samobor i njegovu glazbenu jesen. Završnica ovogodišnjeg festivala upravo je potvrda te priče, a već nekoliko godina obilježje Samoborske glazbene jeseni su i glazbene suradnje umjetnika koji inače ne nastupaju zajedno. Ta karakteristika zadržala se i tijekom 45. izdanja festivala.

Priča o uvažavanju i prijateljstvu je i priča o sedmoj večeri festivala, kada su se ponovno u savršenom glazbenom spoju okupili violinisti Sreten Krstić i Aleksandar Ivić, violist Aleksandar Milošev, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak, kojima su se u petak, 2. listopada, u samoborskoj župnoj crkvi pridružili Mihael Paar na klarinetu, Žarko Perišić na fagotu i Bánk Harkay na rogu. Na početku su Sreten Krstić, Monika Leskovar i Martina Filjak izveli Beethovenov Klavirski trio u D-duru, op. 70 br. 1, a potom je slijedio Septet u Es-duru, op. 20. Tako se festivalski ansambl pridružio obilježavanju 250. godišnjice rođenja ovog velikog skladatelja. Ovacije na kraju koncerta bile su dokaz da su posjetitelji čuli još jednu izuzetnu izvedbu djela jednog od najvećih glazbenih umjetnika u povijesti.

Sreten Krstić, Aleksandar Ivić, Aleksandar Milošev, Monika Leskovar, Ivan Nestić i Martina Filjak još će jednom izaći pred samoborsku publiku - na posljednjem koncertu ovogodišnjeg izdanja u nedjelju, 4. listopada. Pridružit će im se violončelistica Jelena Očić i violist Hrvoje Philips, a ovogodišnju Samoborsku glazbenu jesen ispratit ćemo uz Schubertov Gudački kvintet u C-duru i Mendelssohnov Klavirski sekstet u D-duru, op. 110.

Prije toga u subotu, 3. listopada, nastupa gitarski trio Elogio – Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić, koji će izvoditi Beethovenovu Klavirsku sonatu br. 15 u D-duru i Schubertova Četiri impromptua.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr i na blagajni samoborskog kina sat vremena prije filmske projekcije, a preporuka je da se ulaznice nabave ranije. Cijena ulaznice je 70 kuna, odnosno 50 kuna za one koji koriste popust, a to su članovi Kluba ljubitelja umjetnosti, umirovljenici, učenici i studenti. Taj se popust može ostvariti samo na blagajnama POU Samobor. Dodatne informacije dostupne su na www.samobor-festival.com.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačka županija, Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja.

T.I.

 

Večer posvećena Ludwigu van Beethovenu na Samoborskoj glazbenoj jeseni

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002