02.12.2020.

Samoborski kazalištarci pobjednici 23. Smotre kazališnih amatera Zagrebačke županije

PAX-ovci idu na 60. Festival kazališnih amatera Hrvatske

Amatersko kazalište Pučkog otvorenog učilišta Samobor PAX s predstavom Potpuni stranci plasiralo se početkom listopada 2020., nakon pobjede na 23. Smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije u Buševcu, na 60. Festival kazališnih amatera Hrvatske.

Iznimno, festival će se ove godine, početkom prosinca, održati online, a moći će se pratiti putem poveznice https://www.hrsk.hr/index5.php?pIDm1=10&pIDm2=35&pToken=610a3b3bf4eb204c623bbc7816534f73d68da948.

Ovako je županijski žiri ocijenio njihovu predstavu:

"Predstava Potpuni stranci pokazala je kako ponekad između amatera i profesionalaca u pristupu radu nema velikih razlika. PAX-ovci su u prvom redu vrlo vješto adaptirali i lokalizirali tekst prema kojem je snimljen popularni istoimeni talijanski film Paola Genovesea Perfettija i prilagodili ga kazališnom trajanju od 60 minuta. I sam odabir teksta o prijateljima, koji tijekom večeri otkrivaju razne najskrivenije i najneočekivanije tajne, pokazao se kao pun pogodak, jer je kao stvoren za njihovu, već dokazanu, glumačku ekipu u kojoj nema slabog mjesta. To je naizgled tekst kojeg je lako igrati, ali u toj lakoći i leži njegova težina, jer niti jedan detalj ne smije biti preglumljen, ne podnosi glumačka preisticanja i nadigravanja, već 'sitni vez' koji se očitava skrivenim pogledima i diskretnim gestama, koji sugeriraju ono neizrečeno. Sve to uspijevaju PAX-ovci na najbolji način i stoga su zasluženi pobjednici 23. Smotre kazališnih amatera Zagrebačke županije".

Također, u 2020. održano je niz različitih radionica i edukacija (razvijanje kulture javnog nastupanja i komuniciranja, korištenje tehnike na sceni...), kojima je članovima omogućena kvalitetna scenska edukacija pod stručnim vodstvom. U listopadu je održana i audicija za nove članove pa, čim prilike dopuste, PAX nastavlja s radom na novoj predstavi.

Valentina Čebušnik Dorotić

 
02.12.2020.

Izložba nagrađenih studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

"Starter 4" - vjetar u leđa mladim umjetnicima

U prostoru samoborskog Centra za mlade Bunker od 5. do 31. prosinca trajat će izložba "Starter 4", na kojoj se predstavljaju nagrađeni studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Radi epidemioloških mjera nema službenog otvorenja, ali će u subotu, 5. prosinca, izložba biti otvorena za posjetitelje od 14 do 17 sati, a nakon toga u radno vrijeme Bunkera svakim radnim danom od 9 do 15 sati.

Izložba predstavlja radove nagrađenih studenata Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u protekle dvije akademske godine.

Na kraju svake akademske godine žiri, sastavljen od profesora Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, dodjeljuje nagrade za izvrsnost u radu tijekom akademske godine. Radovi kojima se mladi umjetnici predstavljaju rezultat su cjelogodišnjeg rada, a naglasak se daje na raznorodnosti medija, što je ujedno i cilj istraživačkog rada studenata. Na izložbi se prezentiraju studentski radovi sva četiri kolegija: slikarstvo, kiparstvo, grafika i multimedija. Za akademsku godinu 2017./2018. nagrađeni su Luka Brico, Maja Biondić, i Martina Kovačević, dok su za akademsku 2018./2019. godinu nagrađeni Zorica Gojkov, Ivana Škvorčević, Antonia Magdić i Josip Jelenčić.

M.K.

"...Izložba je ujedno i prvi doticaj mladih umjetnika s relevantnim galerijskim prostorom kao svojevrsni uvod u startersku poziciju, dajući naglasak na činjenicu da je ovo samo "vjetar u leđa" koji će možda biti dovoljan kako bi potreba za radom iz dana u dan bila izraženija. Afirmirajući mlade umjetnike osvještava se potreba za promidžbom novih nada vizualne umjetnosti i izvan Grada Osijeka. Ujedno, izložba je svojevrsni uvod u novu akademsku godinu te samim time jedna vrsta poticaja za buduće, ali i trenutne studente.

Prijašnje izložbe Startera, kao i ova predložena, koncipirane su kao likovni događaj kojim je revijalno obuhvaćen presjek najboljih radova i zrcali različita gledišta pedagogijsko-umjetničke izobrazbe. U širokom rasponu od crteža, slika, grafika i kiparskih ostvarenja pa do fotografija, videa i novih medija, studenti demonstriraju vještinu, talent i kreativnost. Izmještanje radova iz Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje su prvobitno nastali, prilika je otvaranja dijaloga o funkciji, značaju i vidljivosti koju bi akademija trebala imati kada je riječ o (re)generiranju urbane kulture Osijeka. Revijalne izložbe STARTERa bacaju svjetlo i na nužnost interdisciplinarne i međuinstitucijske komunikacije, pogotovo u sferi kulturne prakse, koja se sve više realizira zahvaljujući permanentnom prekoračenju granica između disciplina i različitih diskurzivnih praksi.

Na tom tragu je izložba Starter 4 te ju je moguće tretirati kao paradigmatski pokušaj kreiranja novog umjetničkog senzibiliteta čija će kreacija eventualno probuditi uspavani duh grada i ponovno ga učiniti toposom susreta i afirmacije suvremenosti."

(Iz teksta kataloga: doc.art. Mario Matoković, doc.dr.art. Ana Sladetić Šabić, doc.dr.sc. Andrej Mirčev)

FOTO:

- Martina Kovačević

- Josip Jelenčić

- Antonia Magdić

- Zorica Gojkov

 

Samoborski kazalištarci pobjednici 23. Smotre kazališnih amatera Zagrebačke županije

Izložba nagrađenih studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002