30.09.2020.

29. Susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu

Nagrada Dragica Vrbenski Agati Obed Šorša, priznanje Nadi Bošković

Od 43-oje autora koji su poslali svoje nove pjesme na procjenu ocjenjivačkom sudu 29. Susreta samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu (Đurđa Vuković, Marijana Togonal, Ljiljana Cvetković, Nevenka Kotarski i Marica Jelenić), za svoj poetski uradak Krik Nagradu Dragica Vrbenski primila je Agata Obed Šorša, a priznanje za najbolju pjesmu na dijalektu uručeno je Nadi Bošković za pjesmu Plac pod cintorum svete Taže.

Susreti su u utorak, 29. rujna, održani pokraj crkve sv. Mihalja, pred 30-ak pjesnika i ostalih posjetitelja ove tradicionalne manifestacije, koje su u ime organizatora, Ogranka Matice hrvatske Samobor, pozdravili voditelj programa Zoran Perović i predsjednik samoborskih matičara Gordan Črpić.

Poštovanje minutom šutnje odano je Joži Prudeusu, a prije no što su pjesnici redom potom čitali svoje stihove objavljene u pratećem zborniku, svoju čestitarsku pjesmu uz 90. rođendan počasne predjednice naših matičara pročitala je Vanda Bartulica.

Kao i svake godine, cvijeće su ispred rodne kuće pokojne Dragice Vrbenski, čijim dobročinstvom se dodjeljuju nagrade i priznanja domaćim pjesnicima, položili predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, tajnica samoborskog ogranka MH-a, dugogodišnji urednik zbornika i voditelj ovih susreta Zoran Perović te bivša kustosica Samoborskog muzeja Ivanka Brekalo.

M.K.

 
30.09.2020.

Flautistica Lucija Stilinović pobjednica 17. Natjecanja Ferdo Livadić, a pijanistica Mia Pečnik imala najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja

Nagrade zaslužile osobnošću i virtuoznošću

- Prosudbena komisija je dugo vijećala i na kraju u prijateljskom jednoglasju zaključila da je Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost zaslužila flautistica Lucija Stilinović – objavio je umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić na svečanosti proglašenja pobjednika 17. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. U obrazloženju odluke prosudbena komisija, koju su činili Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić, navela je da su "stilistička superiornost, intonativna perfekcija, punina tona, osjećaj za stil u glazbi različitih razdoblja, logično povezivanje dijelova glazbenog protoka u cjelinu najuočljiviji aduti Lucije Stilinović", dodavši da ona osvaja zrelošću i kompletnošću.

Time je Luciji Stilinović pripalo 15.000 kuna bruto, koje je osigurao festival, a nagradu je uručila ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda. Uz to, za pobjednicu natjecanja Mirela Ivičević napisat će novu kompoziciju koja će biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021., a pobjednica će nastupiti na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri i Samoborska glazbena jesen 2021. godine.

Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora ide u ruku pijanistice Mije Pečnik. U svojem obrazloženju prosudbena komisija je navela da je "Impromptu op. 32b, minijatura Dore Pejačević, pod prstima Mije Pečnik izrasla u nesagledivo prostranstvo ljepote. Virtuoznost stavljena u službu kontrole boje, svjetla, hijerarhije među glasovima sirenskim je zovom zaronila slušatelje u intimnost glazbe Dore Pejačević i otkrila puni sustvaralački potencijal mlade interpretkinje".

Mia Pečnik osvojila je 7.500 kuna u bruto iznosu, koje osiguravaju pokrovitelji te nastup na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine, a nagradu joj je uručila zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković.

Prosudbena komisija je zaključila da se svih šestero solista predstavilo izvedbama koje su demonstrirale snagu njihova talenta, dubinu glazbene imaginacije i tehničke nadmoći te kako je neupitno da su svi finalisti bili izvrsni i da zaslužuju iskreno divljenje i čestitke.

To su zaslužili i prošlogodišnji pobjednici ovog natjecanja – Trio Eusebius, koji je ponovno oduševio samoborsku publiku u župnoj crkvi svete Anastazije. Članovi trija – violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković na početku su praizveli skladbu Za njih troje, koju je posebno za festival napisao Silvio Foretić. Skladatelj je osobno nazočio izvedbi, a o svojoj novoj skladbi napisao da "sukladno sastavu (trio) u formalno – zvukovnoj strukturi skladbe broj tri ima posebno značenje".

Slijedila je izvedba skladbe Espressioni notturne Petra Bergama te Zovu me Tryor Dubravka Detonija, za čiju su izvedbu prošle godine i nagrađeni Nagradom Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja. Za kraj svog programa Trio Eusebius ostavio je Klavirski trio br. 2, op. 67 u e-molu Dmitrija Šostakoviča, a dugotrajan pljesak izmamio je i dodatak – Ruske plesove iz baleta Petruška Igora Stravinskog.

Na ovogodišnjoj Samoborskoj glazbeni jeseni slijedi jednodnevna stanka, a program se nastavlja u četvrtak, 1. listopada, koncertom Harlequin Art Collectivea od 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije. Pokrovitelji natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

T.I.

 

29. Susreti samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu

Flautistica Lucija Stilinović pobjednica 17. Natjecanja Ferdo Livadić, a pijanistica Mia Pečnik imala najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002