14.07.2022.

Mario Vojvoda, predsjednik Nogometnog kluba Samobor

Uprava pronašla spasonosnu formulu

Mario Vojvoda, predsjednik Nogometnog kluba Samobor

Po svemu sudeći, NK Samobor je, nakon višegodišnjih "mršavih rezultata" i neugodnih posrtanja, konačno na putu oporavka, kako u sportskom, tako i organizacijskom smislu. Novo vodstvo kluba, na čelu s Mariom Vojvodom, izgleda da je pronašlo spasonosnu formulu, zasnovanu na aktiviranju roditelja najmlađih kategorija nogometaša, koji energijom, entuzijazmom i nesebičnim volontiranjem klubu daju novu dimenziju i nude vedrije perspektive.

Dakle, bilo je dovoljno razloga za razgovor s predsjednikom kuba Vojvodom, koji je sa zadovoljstvom podvukao crtu pod minulu sezonu i najavio novu.

Pretpostavljam da ste zadovoljni prošlom sezonom. I Vi i vaše kolege iz Uprave kluba...

Jasno, imamo razloga za zadovoljstvo. Imali smo jako dobre reakcije igrača, dali su svi sve od sebe, pa smo, unatoč ozljedama i stalnim igračkim deficitima, uspjeli pokriti i izgurati sezonu do kraja. Bilo je napeto i stresno, ali svi su srce dali za klub, u čemu je i bit sporta.

Ima li iz Grada kakvih reakcija na ovaj klupski uspjeh?

Nema nekih posebnih reakcija. Ostavit ćemo da se sve malo slegne pa ćemo onda popričati. Imamo rezultat i sada nam je najvažnije slaganje momčadi za tu 3. ligu.

Što planirate i tko će sve ući u momčad?

Razgovaramo s igračima koji ostaju, kao i s nekim novima, pa ćemo vidjeti. Predstoji nam stabiliziranje organizacije i ekipiranje, jer sezona kreće malo ranije, što nam je dodatan izazov. S pripremama krećemo već 11. srpnja. U razgovorima smo i s drugim klubovima po pitanju suradnje, da vidimo s njihovim igračima, kako bi neki mlađi igrači, kroz posudbu, pojačali naše juniore i kadete. Pritom mislimo i na povratak naših mladih igrača koji igraju u klubovima iz okolice, jer i oni i njihovi roditelji vide te promjene na bolje, vide da im se nudi mogućnost igranja jačih utakmica u dobrom okruženju i ozračju.

To je bio jedan od važnijih ciljeva programa koji ste istaknuli dolaskom na čelo kluba.

Apsolutno. Napredak se već vidi, sudjelovanje i suradnja s roditeljima je bolja i čvršća, a povratnici su najbolji ambasadori prema drugima. Po njima vide da se događaju pozitivne stvari i da je u klubu zdrava atmosfera. Sada se svi puno više druže, često i neobavezno, mimo nogometa, što nagovještava i jačanje tih veza između djece. Važno je to i generacijski, jer je iz takvih kompaktnih generacija juniora onda puno lakše raditi funkcionalnu selekciju seniorske momčadi.

Financije su također neizbježno pitanje. Što tu donosi prelazak u viši rang natjecanja?

Obaveze će nam sada biti puno veće, ali jasno je da su se svima povećali troškovi, pogotovo stavke za putovanja i režije, koje su iznimno porasle. Nekako ćemo valjda putne troškove uspjeti pokriti, jer i dalje se igra na području Zagreba i okolice, a za sve drugo radimo optimizaciju, kako bismo izdržali i smanjili ostale troškove. Naravno, tražimo i sponzore, uz čiju bismo pomoć mogli nabaviti, primjerice, novije perilice, one koje troše manje struje i vode, i slično. Sanirali smo i vodu, jer je na jednom dijelu igrališta nekontrolirano curila, vjerojatno već godinama. Time smo smanjili enormno visoke račune, a tu je još i puno drugih takvih "sitnica" koje su dugo bile zanemarivane i nedovršene. Ostaje nam vraćanje pozajmice Odvodnji, ali smo taj rok uspjeli produžiti za još godinu dana.

Uglavnom, barem desetak ljudi svaki dan radi i odvaja svoje slobodno vrijeme za klub, odrađeno je puno sastanaka na kojima su se delegirali zadaci i problemi pa se puno toga i riješilo i uredilo.

Koliko taj društveni klupski život znači igračima, ali i roditeljima i navijačima?

Mislim da je i to vrlo važno, jer kad se svi nađu u ugodnoj sredini onda teže i rjeđe odlaze. Sada su nam i kadeti i juniori u 2. zagrebačkoj ligi, a cilj nam je kroz koju godinu doći u tu 1. ligu, što je nemoguće bez razvoja te djece i njihovog zajedništva. Mijenjamo polako i stručni kadar, mijenjamo neke trenere, kako bismo i tu dobili što kvalitetnija rješenja. Za to je zadužen naš voditelj škole Erbežnik, koji stalno gleda tu djecu, zove ih, kontaktira s roditeljima i slično, a razgovara i s potencijalnim novim trenerima.

Ljeto će brzo proći. U kakvom stanju će klub dočekati jesen?

Svi nestrpljivo čekamo rebalans gradskog proračuna, od kojeg očekujemo i nužno povećanje sredstava za rad. No, za novu sezonu se moramo pripremati već sada, jer poslije će biti kasno i jesen moramo dočekati spremni za sve izazove. Ionako je bio dugačak taj period kada se ništa nije događalo i kada se malo toga moglo napraviti.

Što konkretno očekujete od Grada po pitanju sredstava?

Svakako očekujemo to financijsko povećanje, kao i svi ostali klubovi koji od jeseni igraju u višim ligama natjecanja. To znači da smo mi u nogometu puno napravili. Dobro je što sada otvoreno razgovaramo s predsjednicima i vodećim ljudima ostalih klubova, što nam daje snagu da zajedno, bez trzavica, još više napravimo za samoborski nogomet.

Kako stvari stoje sa sponzorima? I tu je sve teža situacija.

Trebalo je puno truda, ali i tu smo dosta toga uspjeli napraviti. Primjerice, gotovo cijelu financijsku konstrukciju, oko 300.000 kuna za obnovu svlačionica, uspjet ćemo "zatvoriti" pomoću sponzora; od materijala, radova i slično. Tu su se posebno angažirali i roditelji, koji su i sami pronalazili sponzore, a pomoći će i oko radova, jer gotov novac je danas zaista teško od nekoga dobiti. Želimo tako pokazati i Gradu da ne čekamo samo novce iz proračuna, iako se ovdje radi o gradskom prostoru, odnosno o brizi za njega, o čemu bi svi trebali voditi računa.

Robert Škiljan

 

Mario Vojvoda, predsjednik Nogometnog kluba Samobor

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002