27.08.2022.

Mario Vojvoda, predsjednik Nogometnog kluba Samobor

Od seniora se očekuje stabilnost, a od mladih veliki iskorak

Mario Vojvoda, predsjednik Nogometnog kluba Samobor

Danas, 27. kolovoza, kreće natjecanje u 3. NL - centar, u koje nogometaši Samobora polaze s neskrivenim ambicijama. Možda ne za osvajanje samog vrha tablice, ali s ciljem stabilizacije kluba, rekonstrukcije i revitalizacije mlađih kategorija igrača, a onda će, uvjereni smo, klubu svanuti i (još) vedriji dani.

O strategiji kluba razgovarali smo s predsjednikom Mariom Vojvodom, koji je, zajedno sa svojom ekipom, "posložio" klupske prioritete, i optimistički očekuje sezonu 2022./2023.

Počinje nova nogometna sezona. O planovima NK Samobor već smo govorili. Jeste li uspjeli sve "posložiti" i pripremiti u ovo kratko vrijeme od početka Vašeg mandata na čelu kluba?

Sezona je bila izazovna, jer sve je na kraju ovisilo o jednom ili dva boda. Uspjeli smo "izgurati" seniore u 3. ligu, a kadete i juniore u zagrebačku ligu, što nam je jako drago. Ambicija nam je da "napadnemo" i prvo mjesto. Što je još važnije, u klub se vratilo sedam, osam domaćih mladih igrača iz Samobora koji su do sada igrali u HNL-u i Interu, što nam je ogromno pojačanje za kadete. Pojačanja su stigla i za juniore, a dio je pokriven i kod mlađih i starijih pionira. Zato s ovim kategorijama već ove ili sljedeće godine planiramo plasman u 1. zagrebačku ligu, što je i vrh natjecanja, jer nakon toga je samo HNL, a tu su već Dinamo, Lokomotiva, Hajduk, Rijeka, Osijek... Time bismo stvorili priliku ne samo za NK Samobor, već i za druge klubove koji igraju u ovom "bazenu", jer djeca bi imala motiv da dođu kod nas, da se mogu razvijati kao igrači. Nadopunjen je i stručni kadar s dva trenera – David Kižlin kod starijih pionira i Vlado Čerkez kod limača. Planiramo i jaču suradnju sa školama, da pokrenemo nogomet kao atraktivan sport za mlade, što je do sada bilo pomalo zanemarivano. Svi vole nogomet, a mi želimo da i aktivno zaigraju.

U kakvom stanju i raspoloženju seniori kreću u nova natjecanja?

Seniori, naravno, neće odmah krenuti za prvim mjestom. Realno, i sam budžet za ovaj rang natjecanja već je bio izazov pa ćemo nastojati dostići gornji dio tablice i tu dočekati novu sezonu. Ne želimo kao novaci biti, kako se kaže, "kanta za napucavanje", jer pripreme su odlično prošle i pokazat ćemo svoju kvalitetu. Raspoloženje u ekipi je jako dobro, svjesni smo svojih mogućnosti i važno je da se najprije tu stabiliziramo i odradimo dobar posao. Ova liga je jako dobra za nas, utakmice će biti vrlo zanimljive, a primarni cilj nam je ostanak na solidnoj poziciji.

Jeste li uspjeli zaokružiti proračun kluba za sve što predstoji?

Nije jednostavno pa krpamo iz dana u dan. Ostali su neki minusi iz prijašnjih dana, stigla je i neka ovrha iz Komunalca za 2018. godinu, a pokušavamo u dogovoru s Gradom riješiti i postojeću pozajmicu od Odvodnje. Uglavnom, idemo dalje, razgovaramo s gradskim čelnicima, jer slijedi nam i rebalans proračuna kojim ćemo tražiti povećanje sredstava. Naime, budžet nam je za sada 50.000 kuna manji nego prošle godine, a naslijedili smo dugove veće od 200.000 kuna. Nije se, dakle, dobro gospodarilo. I tu smo već puno napravili po pitanju ušteda oko energije zamjenom dotrajalih perilica i sušilica, sanirali vodu, ponajviše zahvaljujući sponzorima. Svlačionice su nam najveći zalogaj što se tiče obnove, a tu nam, kao i ostalim klubovima, ne ide u prilog postojeći zakon o sponzorstvu, jer tvrtke još uvijek mogu dati samo 2% od godišnjih prihoda u ovakve svrhe, a zahtjeva je puno. Osim toga, zaposlili smo g. Lučića, umirovljenog branitelja, kao domara i čuvara, jer se u par navrata dogodilo da je u noćnim satima počinjena šteta oko klupskih prostora i na umjetnom igralištu. Tim više što smo u proteklih par mjeseci upisali još 200 novih članova, uglavnom djece i roditelja, kojima smo taj prostor namijenili i uredili ga za druženje, onako kako to i brojni ostali klubovi, u skladu sa zakonom, rade za svoje članstvo.

Što biste još dodali na kraju?

Evo i lijepa vijest – 12. rujna kod nas će se odigrati prijateljska utakmica između reprezentacija U17 Hrvatske i Slovenije, a do tada bi trebalo biti gotovo i uređenje svlačionica. Pozivamo sve ljubitelje nogometa da dođu na utakmicu.

Robert Škiljan

 

Mario Vojvoda, predsjednik Nogometnog kluba Samobor

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002