09.03.2022.

Mario Vojvoda, novi predsjednik Nogometnog kluba Samobor

Jačati školu mladih igrača i infrastrukturu

Mario Vojvoda, novi predsjednik Nogometnog kluba Samobor

Mario Vojvoda rođen je 1974. godine u Zagrebu. Diplomirani je inženjer elektrotehnike, dugi niz godina radio je kao menadžer u telekomunikacijama na pozicijama tehničkog direktora i direktora informatike u Iskonu, Hrvatskom Telekomu i Combisu. Sada vodi nekoliko privatnih tvrtki koje se bave razvojem novih tehnologija, kao što su "blockchain" i umjetna inteligencija te upravljanjem računalnim mrežama, mrežnom i informacijskom sigurnosti tvrtki u Hrvatskoj i svijetu.

S obitelji više od petnaest godina živi u Samoboru, a na zadnjoj izbornoj sjednici NK Samobor izabran je za predsjednika kluba.

Moglo bi se reći da niste baš previše poznati u Samoboru. Otkud baš Vi na čelu Nogometnog kluba Samobor?

Priča je krenula prije desetak godina, kada sam se s dobrim dijelom članova sadašnjeg izvršnog tima upoznao kao jedan od roditelja, odnosno preko naše djece koja su onda trenirala u nogometnoj školi. Od tada se intenzivno družimo i odradili smo tijekom tih godina puno akcija za pomoć klubu. Inače, moj profesionalni posao često je iziskivao rad u inozemstvu pa u neko doba i nisam bio stalno prisutan, ali korona nas je sada sve "prizemljila", puno više vremena provodim doma i samim time našlo se i više vremena za rad u klubu.

Koje akcije pomoći klubu i koga od članova biste istaknuli?

Na primjer, veća od akcija bila je kupnja semafora, a sudjelovali smo i u svim manjim događanjima kada je trebalo pripomoći organizacijski ili na neki drugi način, poput farbanja tribina i sličnih radova. Uz mene su tu bili još i Damir Novak, Tomislav Delimarić, Tomica Konjuh i ostali, kako je već tko mogao.

A što je istovremeno radilo vodstvo kluba, ako ste svi ostali trebali na taj način pomagati ili volontirati?

Ne bih sada ulazio u to kako je to prije izgledalo. Vodstvo kluba je vjerojatno radilo na tome da se pokriju neki gubici i minusi od prije. Mi smo primijetili da nedostaje strateško upravljanje klubom u smislu realizacije projekata i zacrtanih ciljeva na dugoročnoj osnovi, onakvih nakon kojih se može reći "eto, to smo odradili i napravili". Više se radilo na kratkoročnim "krpanjima" i rješavanju tekućih problema. Tako su i treneri odrađivali svoj posao, unutar toga odradili su dobre rezultate i Mario Makarun i braća Škvorc, ali nedostajalo je ono nešto za korak više. To nas je potaknulo da na sve počnemo gledati dugoročnije i zacrtamo si i takve ciljeve, a sada pred sobom imamo 4 godine da to ostvarimo pa da se nakon toga stvarno osjeti pomak na bolje.

Četiri godine baš i nisu predugo razdoblje kada su u pitanju sportaši. Koji su to ciljevi i kakva je Vaša nova strategija u radu kluba?

Najvažnija stvar je uvesti transparentno financijsko poslovanje kluba - prihode, rashode, donacije, članarine i sve ostalo. U 2021. godini budžet kluba je bio oko 1,4 milijuna kuna. Ostalo je nekih 100-tinjak tisuća kuna dubioza iz prošle godine koje sada moramo riješiti, a gotovo isti iznos je i iz ove godine, pa smo sada oko 200 tisuća kuna u minusu. Zato najprije moramo posložiti financije i pronaći način kako pokriti dugove i plaće, a onda krenuti prema projektima ključnima za klub. Tu se nameću dva segmenta – onaj infrastrukturni i onaj sportski, koji su zapravo usko vezani.

Što klubu treba po pitanju infrastrukture i kako bolje organizirati sportski dio?

U klubu sam kao predsjednik tek koji tjedan, ali znam već otprije da treba najprije riješiti problem svlačionica i kotlovnice. Svlačionice datiraju valjda još od Univerzijade, kotlovnica nije servisirana već godinama, a to je neko prvo ogledalo prema momčadima koje nam dolaze u goste. Nije to samo radi izgleda, već će nam ta modernizacija uvelike smanjiti energetske troškove ubuduće. Glavni teren nam je isto tako u lošem stanju i već nakon proljeća treba razmišljati kako ćemo ga sanirati obnovom trave i ostalim postupcima kako bismo ga doveli na potrebnu razinu za natjecanja. Što se tiče pomoćnog igrališta, kratkoročni cilj je najprije rješenje problema reflektora, koji su jako loši, a dugoročno planiramo, u suradnji s HNS-om, napraviti pravo pomoćno igralište s umjetnom travom. Za to nam treba najprije dobar projekt, nakon kojeg slijedi i lobiranje kod HNS-a, da i njima to bude jedan od prioriteta. Do sada je tu možda nedostajalo koordinirane akcije prema županiji i Nogometnom savezu, jer su se neki drugi gradovi za to već izborili. Na svemu tome onda se može raditi na povećanju broja djece i članova, i graditi ozbiljna seniorska momčad.

Što se sportskog dijela tiče, cilj nam je završiti godinu na prvom mjestu 4. lige, u kojoj smo sada. Od sljedeće godine kreće i 3. jedinstvena liga, tu će se opet svašta pomiješati, ali do onda ćemo imati već puno jaču momčad i ciljamo postati stabilan trećeligaš. Ni prvo mjesto u sadašnjoj ligi ne garantira nam automatski ulazak u ovu najavljenu ligu, bit će tu kvalifikacija i dosta toga će se morati posložiti. No, tu bih stavio naglasak na mlađe uzraste, jer sada imamo velik odljev mladih ambicioznih igrača koji odlaze u okolne gradove, Zaprešić ili Veliku Goricu, sve zbog lošeg rejtinga Samobora u tim ligama. Tu definitivno moramo mijenjati stvari, jer dobri rezultati privlače mlade igrače, koji, kako smo to zamislili, svojim sazrijevanjem i prelaskom u više kategorije grade cijeli sustav do seniora. To ne ide preko noći i znamo koje stepenice trebamo proći. Nadam se da nam za nekoliko godina ti mladi igrači, ni kadeti ni juniori, više neće odlaziti u druge klubove.

I to je opet vezano uz financije. Jesu li, u ovo kratko vrijeme, Vaše ideje i program uspjeli doprijeti do Grada, odnosno do Samoborskog športskog saveza, preko kojih se klub u najvećem dijelu i financira?

Kao novo vodstvo tek počinjemo graditi taj novi odnos. Naša ideja, koju ćemo im izložiti, je da dio troškova preuzme Ustanova Sportski objekti Samobor, s time da već puno radimo na dovođenju novih sponzora, pogotovo što se tiče kupnje potrebne opreme, čime financijski rasterećujemo klub. Dodatno radimo i na prijavama na fondove koji nude bespovratna sredstva za energetsku obnovu, jer svaki takav dobar projekt i dobivena sredstva također nam smanjuju troškove održavanja. Jer, računi za vodu, plin i struju su nam sada ogromni, sve zbog nepravovremenih ulaganja, a energetskom obnovom ti računi bi se prepolovili. Dovoljno je reći da se tereni zalijevaju zapravo pitkom vodom, što nema smisla, pa i tu tražimo neko drugo rješenje. No, sve to traži ulaganja, a znamo da kod nas ništa ne ide preko noći. Srećom, imamo kolega koji se razumiju u te stvari pa nam rade procjene, na temelju kojih ćemo onda znati koliko stvarno trebamo uložiti kako bi se u skoroj budućnosti bitno smanjili operativni troškovi, koji su sada jako veliki.

Tajnik kluba ostaje isti?

Tajnik je Ivan Štefković, zaposlen u klubu i jedan od trenera mlađih kategorija. Njega ćemo tu morati malo rasteretiti, jer će se trebati još više posvetiti marketingu, koji je i do sada radio, a sada ćemo to morati i pojačati.

Što nismo spomenuli, a htjeli biste još istaknuti?

Svoj plan predstavili smo na izbornoj skupštini kluba, skupštinari su ga jednoglasno prihvatili, a imao je tri načela – apsolutna transparentnost i uvažavanje svih članova, jer su svi jednako vrijedni, pa tako i njihovo pravovremeno i javno obavještavanje o svemu što radimo i na što ćemo trošiti novce. To im osobno garantiram, jer znam ekipu s kojom radim i to su ljudi kojima vjerujem. Drugo, i vrlo važno, sportsko ponašanje na terenu i van terena - i igrača, i roditelja, i navijača. Mora postojati taj "fair play", bez toga nema sporta i tu ne smije biti kompromisa, jer predstavljamo svoj grad i sve Samoborke i Samoborce. Treće je, što sam već spomenuo, jačanje škole mladih igrača. Kada dođemo u neke više lige i djeca će nam ostajati. Njih treba privući, kao što planiramo, kvalitetnim turnirima, događanjima, a i marketingom. Treba ih okupljati kroz sportske manifestacije i sve druge oblike druženja. Srećom, za to imamo dobar tim trenera i samo ih treba predstaviti javnosti.

Robert Škiljan

 

Mario Vojvoda, novi predsjednik Nogometnog kluba Samobor

Arhiva 2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002