23.09.2012.

Željka Burić, načelnica Samostalnog sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa

Samoborka protiv korupcije

Željka Burić, načelnica Samostalnog sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa

Željka Burić rođena je u obitelji poznatih javnih djelatnika Jadranke i Vladimira Burića. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Samoboru, a potom diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala je 2008. godine obranom rada na temu "Zapovjedna odgovornost u međunarodnom i nacionalnom pravu", a mentor joj je bio aktualni hrvatski predsjednik prof.dr.sc. Ivo Josipović. Prije godinu dana stekla je akademski stupanj doktorice znanosti, obranom rada na temu "Pravni i institucionalni okvir za suzbijanje trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj", pod mentorstvom prof.dr.sc. Davora Derenčinovića.

Živi u Samoboru, a radi kao načelnica Samostalnog sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa.

Po čemu, kao Samoborka, pamtite djetinstvo, mladenačke dane i školovanje u Samoboru?

Djetinjstvo će mi zasigurno ostati u sjećanju po divnim trenucima koje sam provela s obitelji, posebice sa sestrom Vlatkom. Jednako tako, pamtit ću ga i po igranju "graničara" sa susjedima na ulici, koji se, kako imamo prilike vidjeti, baš ne igra previše u novije vrijeme. Sada jako malo djece provodi vrijeme igrajući se na ulici. Da to vrijeme nikada ne zaboravim, podsjećat će me i mali prst lijeve ruke kojeg sam u igri slomila i koji nikada nije zarastao na pravi način.

U svjetlu najnovijih zbivanja oko upisa đaka u više stupnjeve obrazovanja, kako ocjenjujete samoborske škole - osnovne, gimnaziju... Nude li one kvalitetnu osnovu za daljnje školovanje?

Meni su završena osnovna škola i gimnazija u Samoboru bile dostatna osnova. O današnjem vremenu ne bih pričala, jer nemam osobnih iskustava i ne poznajem dobro situaciju da bih je komentirala.

Vaš otac bio je dugogodišnji javni djelatnik, jedno vrijeme predsjednik Općine Samobor, majka je bila novinarka i urednica u dnevnim novinama, a sestra Vlatka je uspješna pjevačica i članica ansambla Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Koliko je obitelj utjecala na Vaš razvoj i ambicije?

Obitelj je definitivno bila moj oslonac tijekom svih ovih godina. U životu postoje bolji i lošiji trenuci, no oni su bili moja snaga i poticaj da prevladam te lošije trenutke i inspiracija da s osmjehom na licu dočekam te bolje trenutke. Odgojena sam tako da mi je obitelj polazište svih vrijednosti. Ovdje svakako moram spomenuti da mi u posljednjih nekoliko godina podršku daje i sestrin suprug Ante, a posljednja tri mjeseca umornu tetu koja dolazi s posla dočekuje svojim prelijepim osmjehom mala Ema, Vlatkina kćerkica. Naravno, puno mi znače i opuštajuće šetnje gradom s našim psićem, maltezerom Olyjem.

Tijekom godina objavili ste niz radova, sudjelovali na brojnim kongresima i seminarima, volontirali na poslovima vezanim uz pravosuđe, profesionalno se usavršavali... Što biste, ipak, izdvojili kao najvažniji, presudan trenutak karijere? Što Vas je posebno impresioniralo?

Dva su takva trenutka. Na drugoj godini fakulteta sam bila izgubljena i pitala sam se što ja to radim na Pravnom fakultetu. Tada sam počela odlaziti na seminar kod prof. Josipovića i rodila se nevjerojatna ljubav prema području koje sam željela upoznati bolje - kaznenom pravu. Drugi prijelomni trenutak dogodio se po mojem završetku studija kad sam se zatekla kod prof. Josipovića, koji mi je rekao da je u tijeku natječaj za upis poslijediplomskog studija. Natječaj je trajao još nekoliko dana, javila sam se, prošla i nastavila znanstveno usavršavanje.

Radite na odgovornom poslu u Ministarstvu pravosuđa. Opišite ga ukratko.

Načelnica sam u Samostalnom sektoru za suzbijanje korupcije. Radim posao kojeg jako volim, ponovno, nakon četiri godine. Bitno je naglasiti da Samostalni sektor ima preventivnu ulogu u suzbijanju korupcije. Mi radimo na izradi i praćenju provedbe antikorupcijskih strateških i provedbenih dokumenata. Radimo na širenju javne svijesti, na komunikaciji sa svim tijelima državne uprave u Republici Hrvatskoj i koordinaciji njihova rada te komunikaciji s građanima. Sektor čijim radom rukovodim samostalan je i izravno je podređen ministru pravosuđa. Uređujemo i svoju internetsku stranicu.

Možete li istaknuti neki trenutačno aktualni projekt?

Ovog trenutka završavamo izvješće o provedbi Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije iz 2008. i 2010. godine. U posljednjoj smo fazi izrade novog Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije. Sve navedene dokumente upućujemo Vladi Republike Hrvatske na raspravljanje i donošenje odluka. Osim toga, u tijeku smo propitivanja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave o njihovoj transparentnosti. Pripremamo se izraditi i peto konsolidirano izvješće o provedbi Antikorupcijskog programa za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu. Izrađujemo i nacrt Zakona o lobiranju. Pripremamo se sudjelovati u novom krugu nadzora provedbe implementacije UN Konvencije protiv korupcije u Makedoniji, koju će provoditi Republika Hrvatska i Island. Izrađujemo letak, zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova, s ciljem upoznavanja građana s institucijama kojima mogu prijaviti korupciju. To su veći projekti koji iziskuju našu aktivnost. Uz njih ima još mnogo manjih. Ovdje treba uzeti u obzir da nas je tek četvoro u sektoru, a dijelom nam pomaže još kolegica koja radi za Službu za informiranje.

Spomenuli ste propitivanje transparentnosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Propitujete li i Samobor?

Svi gradovi, općine i županije na svoje su službene e-mail adrese dobili dopis ministra pravosuđa i poveznicu na upitnik koji se ispunjava elektronskim putem. Tako je i sa Samoborom. Već smo počeli dobivati odgovore. Vjerujem da će i Samobor odgovoriti na vrijeme.

Hrvatsko pravosuđe posljednjih godina, baš kao i društvo općenito, proživljava burne promjene. Jedan od razloga je i skori ulazak u Europsku Uniju.

Dobro ste zamijetili. Promjene koje se oko nas događaju, točnije promjene koje nam u nekim područjima mijenjaju život, događaju se, među ostalim, i prilagodbom radi skorog ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju. No, to nije i ne smije biti jedini razlog. Razlog promijenjenog načina života mora biti bolji život građana Republike Hrvatske. Govorimo li o području suzbijanja korupcije, kojim se sada blisko bavim, želim reći da je bitno izgraditi društvo u kojem će građani moći ostvariti sva prava koja im pripadaju prema pozitivnim propisima ove države, bez njihova izlaganja koruptivnim zahtjevima.

Mislite li da je to moguće?

Treba učiniti sve što je moguće da bi se tako nešto ostvarilo. Trenutno imam dobre suradnike u raznim ministarstvima, za koje znam da će učiniti sve što mogu kako bi se život građanima olakšao. Ovdje posebno ističem izvrsnu suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom uprave, s kojima i uže radim na nekim projektima.

Koje su Vam ambicije? Biste li se htjeli baviti odvjetništvom, vidite li se kao sutkinja ili želite nastaviti u smjeru u kojem ste krenuli?

Živimo u turbulentnom vremenu u kojem ne znate što donosi novi dan. Posao kojeg sada radim sam preuzela prije dva mjeseca. S njim sam trenutno sretna. Imam poslovne planove, no, o njima će biti više riječi kad na njih dođe red. A sada je red da se posvetim privatnom zivotu.

Robert Škiljan

Fotografija: Ante Dujmović

 

Željka Burić, načelnica Samostalnog sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002