19.09.2012.

Izvršna direktorica Samoborske glazbene jeseni Renata Glojnarić

Simbioza glazbe i gastronomije

Izvršna direktorica Samoborske glazbene jeseni Renata Glojnarić

O festivalu Samoborska glazbena jesen u proteklih 36 godina puno je toga rečeno pa se ponekad može pomisliti da se više nema što novoga napisati. No, vrijedni organizatori iz samoborskog Pučkog otvorenog učilišta uvijek toj slastici dodaju neke nove začine i obogate joj okus. Koji su glavni sastojci 37. izdanja festivala otkriva izvršna direktorica Renata Glojnarić.

Vremena su kada svi govorimo o krizi i žalimo se na nju. Gledajući ovogodišnji program Samoborske glazbene jeseni mogli bismo zaključiti da krize u glazbi nema, čak ste ga dodatno i obogatili. Kako ste u tome uspjeli?

Ipak je ovo jedan umjetnički festival pa moramo biti kreativni. Kreacija je u prvom planu pa smo i mi u organizaciji morali tome pribjeći. Šalu na stranu, moram reći da je Ministarstvo kulture ove godine izdvojilo gotovo 20% više sredstava za naš festival u odnosu na prijašnje godine, što je veliko priznanje. Jako nas dobro prati i Zagrebačka županija i, naravno, Grad Samobor. Zahvaljujem i našim sponzorima koji nas nisu napustili, već su i dalje s nama, kao i svim našim Samoborcima, hotelijerima i ugostiteljima, proizvođačima bermeta, vina, rakija, jer bez njihove pomoći festival ne bi bio onakav na kakav smo do sada navikli. Samobor je ne samo grad kulture, kako to volimo isticati, nego i grad fantastične gastro ponude pa svi posjetitelji, kao i umjetnici koji dođu, vole taj naš duh i otvorenost, a posebno to što se mogu dobro osjećati na koncertima, ali i uz čašicu bermeta, kremšnitu i ostale delicije.

Počnimo s ovim novitetom, uključenjem ugostitelja. Je li to šlag na tortu Samoborske glazbene jeseni?

To je bila naša dugogodišnja želja i ove se godine ostvarila. Gotovo svi samoborski restorani, kafići i slastičarnice uključili su se i bili su vrlo kreativni. Pripremili su posebna jela, koja će se moći kušati u vrijeme festivala od 29. rujna do 13. listopada. Primjerice, nudit će se pivo Rezani Ferdo, Livadić štrukle, menu Franz Liszt, itd. Ne bih sad htjela nekoga izdvajati, ali sigurno će biti dovoljno vremena da se sve obiđe i isproba tijekom trajanja festivala.

Vratimo se na početnu tezu. S obzirom na krizu, trebate li Vi i umjetnički ravnatelj Srećko Bradić koristiti svoje privatne veze i prijateljstva kako biste olakšali dolazak nekih izvođača na festival?

To je jednostavno tako i drugog načina nema. Moram istaknuti da je Srećko Bradić pripremio sjajan program, koji počinje 29. rujna koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a i sopranistice Lane Kos, a sve pod ravnanjem dirigenta Aluna Francisa. Lana Kos je fantastična mlada pjevačica koja je već ostvarila veliku karijeru u inozemstvu.

Mnogi mladi umjetnici ovdje su dobili svoju šansu. Je li im upravo Samoborska glazbena jesen bila odskočna daska u daljnjoj karijeri?

To je točno. Mi smo prije gotovo deset godina, puno razmišljajući o mladim umjetnicima, odlučili osnovati Natjecanje Ferdo Livadić, koje je tijekom ovih 9 godina doista postalo vodeće hrvatsko natjecanje mladih glazbenika. Većina naših pobjednika je ili ostvarila ili počela ostvarivati značajnu međunarodnu karijeru. Jako smo sretni da smo bili dio života tih mladih ljudi. To nas posebno ispunjava i čini zadovoljnima.

Spomenuli smo Natjecanje Ferdo Livadić, koje čini jednu od cjelina ovogodišnjeg programa. Tu je i redovan ciklus koncerata, ali i još jedan novitet – natječaj New Note. O čemu se radi?

Prošle godine, dolaskom novog umjetničkog ravnatelja Srećka Bradića pokrenuli smo, jedinstveno u Hrvatskoj, međunarodno natjecanje skladatelja, koje je bilo raspisano za klasični puhački kvintet. Na natječaj su pristigle 42 partiture iz cijeloga svijeta, a žiri pod predsjedanjem prof. Ive Maleca dodijelio je tri nagrade i odabrao pobjedničku skladbu. Nju je napisao Juan Cruz – Guevara iz Španjolske, koji ove godine dolazi u Samobor i prisustvovat će praizvedbi svoje kompozicije. Za nekoliko dana objavit će se i drugi natječaj, ovaj puta za gudački sekstet, a pobjedničku kompoziciju sljedeće godine izvest će Gudački sekstet Münchenske filharmonije.

Rekao sam tri cjeline, ali moram se odmah ispraviti, jer ne smijemo zaboraviti ni na četvrtu cjelinu. Možemo reći da su udaraljkaši već predodređeni za Samoborsku glazbenu jesen.

Udarljkaši su zavladali. Evo, već petu godinu su tu. Počelo je sve potiho i nekako sa strane, pa sve više i jače. Ivana Bilić i Goran Gorše pripremili su ove godine sjajne majstorske radionice, na koje dolaze vodeći udaraljkaši iz cijelog svijeta. Marimbaweek trajat će 6 dana. Ukupno mogu reći da je program vrlo bogat, a može se pogledati na www.samobor-festival.com.

Gotovo sam htio završiti, ali program je zaista toliko bogat da se može dogoditi i da se nešto zaboravi. Ipak, nećemo zaboraviti posebno istaknuti i predavanje prof. Maleca. Posebna je čast što on ponovno dolazi na festival.

To nam je zaista iznimna čast. Pozvali smo prof. Maleca prošle godine u žiri natjecanja New Note, što je on sa zadovoljstvom prihvatio. Ove godine održat će predavanje.

Još za kraj o cijeni ulaznica. Gdje ih nabaviti?

Cijene ulaznica ostaju kao i prijašnjih godina, u rasponu od 20 do 80 kuna. Ulaznice se već mogu kupiti na blagajni POU Samobor i u samoborskoj Turističkoj zajednici na Trgu kralja Tomislava te u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije u Preradovićevoj 41 u Zagrebu.

M.Š.

 

Izvršna direktorica Samoborske glazbene jeseni Renata Glojnarić

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002