22.03.2012.

Tajnik Samoborskog športskog saveza Juro Horvat komentira inicijativu za izmjene Statuta SŠS-a

Dvovlašće u Samoborskom športskom savezu ne postoji

Tajnik Samoborskog športskog saveza Juro Horvat komentira inicijativu za izmjene Statuta SŠS-a

S tajnikom Samoborskog športskog saveza Jurom Horvatom porazgovarali smo o nedavnom prijedlogu da se krene u izmjene Statuta SŠS-a koje bi trebale umanjiti dio njegovih ovlasti, a odgovorio je i na dio primjedbi koje je javno iznio inicijator izmjena Statuta Darko Šimunec.

Kako komentirate inicijativu za promjene Statuta, koja je iznesena na nedavnoj skupštini Samoborskog športskog saveza?

Legitimno je pravo članica da predlažu mjere koje će pridonijeti unapređenju rada SŠS-a i svih članica. Mogu reći da su one došle 4-5 dana prije same Skupštine i po hitnom postupku je sazvana sjednica Izvršnog odbora (IO) na kojoj je materijal razmotren. Svih tih 7 prijedloga su stvari koje bi bilo glupo ne prihvatiti, jer se njima u principu može pomoći radu tajnika, predsjednika i IO-a, međutim, u obrazloženju prijedloga je bilo nekih stvari koje baš ne stoje. Što se mene osobno tiče, apsolutno nemam ništa protiv svih tih 7 točaka. Na koncu, ja sam ovdje zaposlenik, osoba koja realizira odluke i zaključke IO-a i Skupštine SŠS-a te svih onih tijela koja u Gradu Samoboru skrbe o sportskoj djelatnosti i funkcioniranju te razvoju sporta Grada Samobora.

S obzirom na obrazloženja prijedloga, smatrate li da je ova inicijativa u stvari napad na Vas osobno, neka vrsta onoga što se popularno naziva "sapunanje daske"?

Ne bih odgovarao na pitanje da li je ovo "sapunanje daske", taj izraz ne upotrebljavam. No, moram reći da je radno mjesto tajnika SŠS-a pozicija koja iziskuje puno umješnosti u smislu objedinjavanja svih potreba naših sportskih kolektiva, djelatnika, sportaša i građana, ali i gradske uprave. Za sada smo u SŠS-u to uspješno radili, s obzirom da su naša izvješća prihvaćana mahom jednoglasno, kao i naši programi. Treba reći da tajnik nema velika ovlaštenja u SŠS-u, to je kriva percepcija. Oni koji bolje znaju kako funkcioniraju tijela SŠS-a upoznati su da postoji priprema svih akata i dokumenata i da su svi oni prošli IO, a važni dokumenti, kao što je Program javnih potreba u sportu prolazi i Skupštinu. Tajnik nema ovlasti rješavati zamolbe niti je ikad na svom radnom mjestu poslao nekome neka sredstva, niti postoji akt koji nije prošao sjednicu IO-a. Tajnik nije u konfliktu sa svojim predsjednikom, sa svojim članovima IO-a i smatram da bi bilo vrlo dobro da i oni nešto o tome kažu. Ne postoji dvovlašće, nego funkcioniramo u dogovoru, sve raspravljamo, a predsjednik po svakoj točki uvijek na sjednicama IO-a daje svakome riječ. Neki prijedlozi tajnika su i odbijeni, kao što je npr. prijedlog vezan za malverzacije (u prošloj upravi, op.n.) u Judo klubu Samobor, gdje je tajnik imao drugačiju viziju nego su je imali IO i predsjednik. Neki prijedlozi tajnika su pak prihvaćeni. Dio je naše krivnje što nismo dostavljali zapisnike sjednica IO-a članicama SŠS-a niti smo prljavi veš davali u medije, jer je neke stvari bolje zadržati među nama. Moram reći i to da mnogo očekujemo od novog Zakona o sportu, jer želimo da se ovaj sustav zakonima uredi i tada će nam svima biti lakše raditi. Također, u praksi ne stoji da se tajnik nametnuo predsjedniku ili IO-u, ali to bi bilo bolje pitati predsjednika Makaruna. Ne vjerujem da bi on dao da se njime manipulira, kao ni ostali članovi IO-a. Tu je dopredsjednica Sandra Novak, koju svi znaju kao sportsku djelatnicu koja se bori za sport, pogotovo onaj kojeg predstavlja, u IO-u su sportski djelatnici koji su vrlo ozbiljni ljudi, poput najboljeg sportaša županije i Samobora Davora Cipeka, Vlade Čerkeza iz SOS-a, Drage Marovića, koji je jedan od najboljih moto vozača ove i bivše države, te Zdravko Džimbeg kojega ne treba posebno predstavljati. Iako u Statutu SŠS-a možda piše drugačije, mi u praksi djelujemo kao tim. Zato još jednom ponavljam da nismo protiv izmjena Statuta.

Ipak, dio je prigovora da ste si ipak uzeli previše ovlasti i da postoji određeno favoriziranje pojedinih klubova unutar SŠS-a u smislu transferiranja sredstava?

Ta primjedba stoji što se tiče slanja mjesečnih rata. Neki klubovi su dobivali jednu do dvije rate unaprijed, ali ukazivala se takva potreba i ti kolektivi je jednostavno nisu mogli premostiti pa im je najjednostavnije bilo doći u Savez. Pritisak na tajnika, koji postoji sa svih strana s kojih ga se zvalo, ovim izmjenama će se izbjeći i zato moram reći da odluka o realizaciji sredstava u dvanaestinama pomaže i tajniku i predsjedniku i IO-u, ali će i natjerati klubove da bolje planiraju sredstva te će se u ova teška vremena recesije i krize, kada nije izvjesno da će se sredstva realizirati 100%, osigurati ravnomjerna realizacija sredstava svim korisnicima. Što se pak tiče akata po kojim radi SŠS, važno je napomenuti da je za njegovog osnivanja donijeta odluka da se primjenjuju akti Grada Samobora na SŠS, s obzirom da je neracionalno donositi akte iz radnog odnosa za samo jednog čovjeka. To napominjem zato što, neovisno o onome što piše u Statutu SŠS-a, ugovor o radu na određeno vrijeme, kao i odluke o godišnjim odmorima, nikad tajnik nije sam potpisivao, nego je te odluke uvijek potpisivao predsjednik, odnosno IO, a odluku o zaposlenju je donijela Skupština.

Što je pak s prigovorom da se zaključak s IO-a razlikovao od onog koji se našao pred skupštinarima?

Tu je u najboljoj namjeri bilo promijenjeno to da se umjesto u 90 dana, izmjene Statuta odrade u 100 dana. Naime, u samoj raspravi, odnosno materijalima, rečeno je da je bio na sastanku u Gradu nazočan i naš bivši gradonačelnik i pravnik Žarko Adamek (Šahovski klub Samobor) i da bi se njega uključilo u izradu. Tako smo u pripremi tog zaključka predsjednik Makarun i ja napisali, sukladno zabilješkama sa sastanka, da je nositelj izmjena Žarko Adamek, ne želeći pritom stvarati nikakvu manipulaciju. Htjeli smo na neki u zaključak uvrstiti to što je Adamek bio zamoljen da bude jedan od ljudi koji će raditi na izmjenama i dopunama Statuta. No, ispalo je kako je ispalo. Stvarno nije bilo nikavih namjera da se nešto opstruira ili da se zaključak izbaci ili izmijeni. Jednostavno, u svoj toj raspravi, gdje ja vodim zapisnik i uključujem se povremeno u raspravu, dogodi se da neka riječ bude stavljena krivo i zato je najbolje da na našim sjednicama imamo dikatafon, kako bismo imali autentičan zapis onoga tko je što rekao i na koji način su zaključci artikulirani.

 

Tajnik Samoborskog športskog saveza Juro Horvat komentira inicijativu za izmjene Statuta SŠS-a

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002