19.12.2012.

Stjepan Orgulan, predsjednik Županijskog odbora HSU-a Zagrebačke županije govori o aktualnostima u radu stranke

HSU nema vremena biti u oporbi

Stjepan Orgulan, predsjednik Županijskog odbora HSU-a Zagrebačke županije govori o aktualnostima u radu stranke

Hrvatska stranka umirovljenika – HSU u posljednjih se nekoliko godina pokazala kao pouzdan politički partner na svim razinama na kojima sudjeluje u obnašanju vlasti. Time su dokazali da su spremni snositi i sve posljedice svog političkog angažmana, a da je za njih zadnja linija obrana životnog standarda umirovljenika. O tome, ali i o drugim aktualnostima iz rada HSU-a razgovarali smo sa Stjepanom Orgulanom, predsjednikom Županijskog odbora HSU-a Zagrebačke županije.

S kakvim rezultatima HSU Zagrebačke županije izlazi na lokalne i regionalne izbore?

Hrvatska stranka umirovljenika u predstojeće lokalne i regionalne izbore ulazi s neprocjenjivim bogatstvom - dokazali smo se kao pouzdan politički partner, a to su kvalitete kojih je malo na političkoj sceni te stoga sve više dolaze do punog izražaja. To smo dokazali u svim dosadašnjim koalicijama gdje obnašamo vlast - u Zagrebačkoj županiji (Vrbovec, Zaprešić), a članovi HSU-a su također u mnogim općinskim i gradskim vijećima. Naši stavovi su uvažavani, bez obzira participiramo li u vlasti ili smo oporba.

Koje zadaće HSU mora ostvariti do tada?

Sada je vrijeme pregovora i razgovora s potencijalnim koalicijskim partnerima. I bez obzira hoće li HSU biti sa SDP-om ili HDZ-om, ili će ići samostalno, mi želimo do izlaska na izbore, 19. svibnja 2013., poručiti i reći biračima da je HSU jedina parlamentarna stranka koja čvrsto stoji iza umirovljenika i u Saboru ima četiri zastupnika. Dokazali smo se kao politička snaga. Uvjeren sam da ćemo, unatoč krizi, ljudima treće životne dobi moći osigurati zadovoljavajuće uvjete življenja. Mirovine neće padati, samo mogu rasti. Mirovine su zadnja linija obrane životnog standarda u koji se neće dirati. To je jako važno.

Skupština Zagrebačke županije ove je godine osigurala 900.000 kuna za rad Zajednice udruga umirovljenika. Tolika su sredstva planirana i za iduću godinu. I tri vijećnika HSU-a glasovala su za ta sredstva. Istodobno su u mnogim gradskim i općinskim vijećima osigurane božićnice, kako bi se svim umirovljenicima pomoglo lakše prevladavati materijalne teškoće. Za to su zaslužni i vijećnici HSU-a. To i mnogo toga želimo do izbora reći biračima. Birači su prepoznali HSU kao stranku koja brine o njima.

Kakav je stav središnjice i Županijskog odbora HSU-a Zagrebačke županije u svezi s koaliranjem?

U tijeku su pregovori i razgovor s "glavnim", velikim strankama, SDP-om i HDZ-om. Mi smo svima interesantni. Hrvatska stranka umirovljenika nema vremena biti u oporbi iduće četiri godine. U ovom vremenu koaliranja valja imati puno političke mudrosti i dobro procijeniti s kime ići u koaliciju. Središnjica HSU-a prepustila je nama u županijskim organizacijama da sami odlučujemo s kime ćemo koalirati. Isti je stav i za gradske i općine razine pa rukovodstva sama odlučuju s kime će koalirati. Stav je HSU-a da se ne koalira sa SU i Blokom umirovljenici zajedno, ali ni s onim strankama koje koaliraju s njima.

Istodobno, rukovodstva preuzimaju i političke posljedice. S razlogom i gradske i općinske organizacije HSU-a pozorno prate razvoj događaja u svezi s koaliranjem na razini Zagrebačke županije.

Na kraju koristim priliku da svim čitateljima Glasnika Samobora i Svete Nedelje osobno, ali i u ime HSU-a Zagrebačke županije, zaželim blagoslovljen Božić i sretnu novu 2013. godinu.

Dragan Vicković

 

Stjepan Orgulan, predsjednik Županijskog odbora HSU-a Zagrebačke županije govori o aktualnostima u radu stranke

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002