26.03.2012.

Predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč o priremama za 25. Samoborsku salamijadu

Salamijada - regionalni lider pod pokroviteljstvom predsjednika

Predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč o priremama za 25. Samoborsku salamijadu

Samoborska salamijada ove se godine održava u petak, 30. ožujka, pod velikim šatorom na Trgu kralja Tomislava. Organizatori iz Udruge Zlatna šajba ponovno imaju pune ruke posla kako bi opravdali renome koji su priskrbili u 25 godina trajanja ove manifestacije, u kojima je ona od male, poluprivatne zabave lokalnih spravljača salama prerasla u regionalnog lidera ovakvog tipa manifestacija. Što se sve sprema za 25. Samoborsku salamijadu, zašto se vraća na Trg i koliko je teško organizirati ovakvu priredbu u recesijskim vremenima, otkriva nam predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč.

Kada govorimo o 25. Samoborskoj salamijadi, dvije stvari odmah upadaju u oči - radi se o jubilarnoj Salamijadi i ona se vraća na središnji gradski trg.

Svaka Salamijada je po nečemu posebna, a ova po tome što s njom iza sebe ostavljamo 25 godina rada u kontinuitetu, tijekom kojih smo preživjeli i turbulentne godine, kao i godine rata. U to je utkano jako puno truda i entuzijazma, sve kako bi iznjedrili neke vrijednosti koje su trajne i koje ćemo s ponosom ostaviti onima koji dolaze iza nas. Ova Salamijada je za nas, u tehničkom smislu, ista kao i svaka druga, jer ima izuzetno puno posla oko organizacije, tim više što je selimo iz vojarne opet na Trg kralja Tomislava.

Kako to da je došlo do preseljenja?

Razlozi za preseljenje su objektivne prirode. Naime, u vojarni su bili najavljeni radovi u vrijeme održavanja Salamijade, a druga stvar je financijske prirode, jer se istovremeno odvija i Samoborski proljetni sajam pa će se pod istim šatorom održati obje manifestacije. Trg ima svoje prednosti, jer ipak se radi o najatraktivnijem gradskom prostoru. Ali, s druge starne je limitiran prostorom pa ne možemo ići na kapacitet veći od 1000 ljudi. Zato će nam ove godine problem biti to što vjerojatno neće biti dovoljno ulaznica za sve oni koji žele doći na Salamijadu. Za sada smo predvidjeli 96 stolova po 10 mjesta, a bit će tu i VIP zona te "logistička" mjesta kako bi se smjestili svi uzvanici, organizatori, realizatori, mediji i ostali.

S obzirom da je ovogodišnja Sajamijada jubilarna, hoće li biti posebno posvećena 25. godišnjici?

Dosta smo razmišljali o tome i složili smo se da se svakako moramo nekako odužiti i na neki način zahvaliti svim onim ljudima i pravnim subjektima koji su svih ovih 25 godina pomagali da ostvarimo svoje zamisli. Međutim, smatramo da se takva svečanost ne bi uklapala u okvire Salamijade. Salamijada je prije svega turistička gastro manifestacija natjecateljskog karaktera, na kojoj se natječu oni koji žele pokazati kakve salame rade. Ako bismo nju pretvorili u svečanu sjednicu ili podjelu priznanja naštetili bismo Salamijadi, a do punog izražaja ne bi došlo niti naše iskazivanje zahvalnosti. Zato će ova Salamijada biti obilježena kao 25. u nizu, bit će pozvani neki uzvanici koje do sada nismo zvali, a krajem svibnja ili početkom lipnja ćemo posebno obilježiti naših 25 godina svečanom sjednicom Udruge Zlatna šajba, na kojoj ćemo dodijeliti priznanja svim zaslužnima i otvoriti izložbu u Galeriji Prica, gdje ćemo retrospektivno pokazati što se sve događalo u ovih četvrt stoljeća.

Spomenuli ste da je financijski isplativije staviti dvije manifestacije pod isti šator. Je li ove krizne godine bilo problema u zatvaranju financijske konstrukcije Salamijade?

Svake godine imamo problema s financijama, jer za Salamijadu uvijek "postavljamo letvicu" vrlo visoko. Ipak, pokušavamo biti krajnje racionalni. Mi smo neprofitna udruga i sve što dobijemo u obliku donacija, sponzorstava ili na bilo koji drugi način, uložimo u Salamijadu i svake godine smo sretni ako stvari zatvorimo tako da nikome ne ostanemo dužni. Moram reći da smo prošle godine ostali nešto dužni nekim našim partnerima, ali su imali razumijevanja za to pa smo kroz godinu to i poplaćali. Ove godine se također borimo s financijama. Dio troškova je smanjen vraćanjem Salamijade na Trg, ali recesijska su vremena i puno njih koji su nas do sada pomagali više to nisu u mogućnosti. No, nadam se da smo uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju i ako ne bude izvanrednih troškova, mi ćemo sve svoje obveze uredno podmiriti i zaokružiti Salamijadu i svečanost u povodu 25. godišnjice bez nekakvih gubitaka.

Koliko uopće "košta" Salamijada?

Troškovi organizacije Salamijade se uvijek kreću oko 400.000 kuna, od kojih samo na postav šatora, postavu stolova, stolica, pribora i usluga ode polovica tog iznosa. Jasno, kad bi se vrednovalo sve ono što rješavamo na način da nam naši sponzori, donatori i mediji izlaze u susret, realna cijena bi bila puno veća. Međutim, ne možete se pohvaliti s najvećom gastro-turističkom manifestacijom u ovom dijelu Europe i nositi status regionalnog lidera, a da u to ništa ne uložite ili da to ništa ne košta.

Činjenica da je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pokrovitelj Salamijade ove godine dovoljno govori o renomeu koji se izgradio s vremenom.

Predsjednik je prihvatio pokroviteljstvo i obećao da će doći. Imamo otvorenu vezu s Uredom predsjednika i svaki dan dogovaramo što je sve potrebno osigurati u smislu njihovog protokola. Svoj su dolazak najavili i mnogi iz vrha javnog, političkog i kulturnog života Hrvatske pa očekujemo brojne ministre, a najavio se i predsjednik Sabora, brojni gradonačelnici i zastupnici. Međutim, moram napomenuti da nama nije želja raditi političku manifestaciju, a pogotovo ne stranačku, jer se nikada nismo time bavili. No, najava dolaska tih ljudi ipak znači da su prepoznali Salamijadu i da znaju cijeniti trud koji je uložen u nju i što smo napravili za Samobor i Hrvatsku. Dali smo im jedan proizvod koji je visoko rangiran u oštroj konkurenciji, Samoborsku salamu, a Samoborska salamijada je rangirana među najbolje manifestacije takvog karaktera u ovom dijelu Europe i nosimo lentu regionalnog lidera. Ove godine nam ponovno dolaze posjetitelji iz inozemstva; kolege iz Mađarske, Slovenije, Austrije, Slovačke, Italije i Srbije. Sve to nisu male stvari i na to bismo trebali biti ponosni.

Kakva je situacija što se tiče samog natjecanja u spravljanju salama, ima li tu kakvih noviteta?

Postoji nekoliko novosti u promjeni načina suđenja i u samom prijemu salama. Predaja salama je godinama bila u Veterinarskoj stanici, a od ove godine smo odlučili to napraviti na jedan drugačiji, otvoreniji način, jer smo dobili odobrenje od Grada da na Trgu postavimo kućicu koja će plijeniti pažnju izgledom i programom i koja će tamo biti tri dana (od 21. do 23. ožujka) te će članovi naše udruge tamo dežurati od 10 do 17 sati i primati salame. Na tom mjestu će se moći kupiti i ulaznice (također i u Turističkoj zajednici) i predati sve salame, kao i dobiti sve bitne informacije. Druga novina je da ove godine sudjeluju i mjesni odbori u natjecanju pa očekujemo da će 20-ak mjesnih odbora predati svoje salame. Ove godine oni neće imati svoju kategoriju, jer za sada idemo u to kao u pilot projekt, da vidimo kakav će biti odaziv i kako će oni to doživjeti. Treća stvar je način suđenja. Imamo novog predsjednika ocjenjivačke komisije Milinka Perkovića, a uvedeni su i novi članovi (predstavnici mjesnih odbora i profesionalni proizvođači te jedan sudac iz inozemstva) pa će biti ukupno 12 sudaca. Promjena je i u ocjenjivanju, jer je odlučeno da se najviša i najniža ocjena za pojedinu salamu neće uzimati u obzir pa se nadamo da će tako doći do još preciznijeg i objektivnijeg ocjenjivanja.

Tko sve sudjeluje u gastronomskom dijelu priče i što nas još očekuje na 25. Samoborskoj salamijadi?

S obzirom na manjak prostora, u odnosu na prošlu godinu imat ćemo dva ugostitelja manje. Kako Salamijada raste, tako postoji i sve veći interes ugostitelja za sudjelovanjem. Da bismo pomirili sve interese i našli kompromis, podijelili smo ugostitelje na dva dijela pa ih 5 dolazi iz Samobora, a preostalih 5 iz drugih gradova i iz inozemstva. Kod ponude vina smo pak bili isključivi i pit će se samo vina samoborskih vinara. Što se programa tiče, treba napomenuti da će okupljene zabavljati Baruni, poznati "štihmejkeri" i sigurno će napraviti dobru atmosferu. Treba reći i da će se dva dana nakon Salamijade održati i Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe, kada ćemo uz pomoć naših prijatelja iz Sevnice posjetiteljima Proljetnog sajma ponovno besplatno nuditi salame s natjecanja, a osigurano je vino članova naše udruge.

Za kraj, standardno obljetničko pitanje. U čemu je tajna uspješnih 25 godina?

Moram reći da kod nas još uvijek postoji entuzijazam, iako je jasno da on ne može biti istog intenziteta svih 25 godina. No, uspjeh svake Salamijade i nas ponovno napuni energijom pa krenemo opet u organizaciju nove. Značajnije angažirajući naše nove, mlađe članove na poslovima organizacije, vidim kod njih oduševljenje. To je odlična stvar, jer stječu iskustvo, a danas-sutra će biti spremni preuzeti na sebe Salamijadu i nastaviti ovo što smo do sada izgradili.

 

Predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč o priremama za 25. Samoborsku salamijadu

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002