03.08.2012.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec o građevinskim aktivnostima na području Samobora

Komunalac je od ŽUC-a preuzeo ceste

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec o građevinskim aktivnostima na području Samobora

Početak radova na uređenju kolnika u dijelu Perkovčeve i Svetonedeljske ulice bio nam je povod za kraći razgovor o većim komunalnim radovima sa zamjenikom gradonačelnika Grada Samobora Željkom Stanecom.

- Nakon vodovoda i kanalizacije prethodnih godina, stiglo je ove godine vrijeme i za stavljanje novog asfaltnog pokrova na dijelu Perkovčeve i Svetonedeljske ulice. Pripremni radovi počeli su 1. kolovoza pa što je sve u planu?

- Prošle i pretprošle godine mijenjale su se vodovodne cijevi i odvodnja te je Perkovčeva kompletno rekonstruirana od Zagrebačke do Ulice Grič. U planu za 2012. godinu je kompletna rekonstrukcija preostalog dijela Perkovčeve od Griča do Mirnovečke te Svetonedeljske od Perkovčeve do križanja s Mirnovečkom i Ulicom Petra Krešimira IV. Izvođač, Davor inženjering iz Zagreba, počeo je pripremne radove, a ukupna vrijednost ove investicije je oko 740.000 kuna bez PDV-a. Tijekom radova obnovit će se kolnik te urediti nova parkirališna mjesta u Svetonedeljskoj ulici, uz park gdje se nalazi Samoborček.

- Hoće li ponovno biti postavljeni uspornici i kako će oni izgledati, jer na stare je bilo dosta primjedbi?

- Kao što se može vidjeti, u Samoboru je uvedena praksa izrade uzdignutih ploha, koje ujedno koriste kao pješački prijelazi. Takvi su uspornici izrađeni prošle godine u Mirnovečkoj, u Hrastini kod vrtića, u Hrastinskoj ulici ispred Sajmišta, a ove godine i u Kompareovoj. Dakle, izbjegavamo stari tip uspornika na koji ni Policija više nije davala suglasnost. Takve nove uzdignute plohe bit će napravljene i u Perkovčevoj, a ukupno je u ovogodišnjem planu izrada sveukupno pet takvih uspornika na području Grada, koji će ujedno služiti i kao pješački prijelazi.

- Kako će biti reguliran promet za vrijeme radova?

- Za bilo kakve građevinske radove na bilo kojoj cesti mora se napraviti projekt regulacije prometa. On je napravljen za Perkovčevu i Svetonedeljsku ulicu i na njega je Policija dala suglasnost. Prema tom projektu, uvijek će jedan kolnički trak biti prohodan, a promet će se regulirati pomoćnim semaforima.

- Je li u ovom obuhvatu radova i Ulica Petra Krešimira IV?

- Da, i ona je u obuhvatu, s tim da su Perkovčeva i Svetonedeljska u programu investicija, dok će se Ulica Petra Krešimira IV financirati iz programa izvanrednog održavanja. Taj dio je do 26. travnja bio pod ingerencijom Županijske uprave za ceste, a od 1. kolovoza naše trgovačko društvo Komunalac preuzelo je nadležnost nad svim dosadašnjim županijskim cestama. Gradske službe, one komunalne, su se pripremile za te poslove, i već su pripremljeni troškovnici za izvanredno održavanje. Uz to, u planu pojačanog održavanja u 2012. godini je i postavljanje novog asfalta na dijelu Mirnovečke, od drugog ulaza u bivšu vojarnu do novoga rotora te od rotora sve do Društvenog doma u Kladju. U ovom planu je i asfaltiranje 750 metara ceste koja spaja Drežnik i općinu Klinča Sela, ceste u Noršić Selu, kao i asfaltiranje dijela ceste od Smerovišća prema Lipovcu.

- Znači, Ministarstvo je riješilo sve pravne finese i od 1. kolovoza Komunalac je definitivno preuzeo od ŽUC-a njihove dosadašnje ceste i sada upravlja svim cestama na području Grada Samobora?

- Tako je. Od 1. kolovoza Komunalac je preuzeo obvezu održavanja dosadašnjih ŽUC-ovih cesti. Što se financijskih stavki tiče, u proračunu Grada Samobora osigurano je 6,7 milijuna kuna, a od toga 3,8 milijuna kuna za redovno održavanje nerazvrstanih cesta (popravak cesta i bankina, košnja i zimska služba) te 2,9 milijuna kuna za pojačano, odnosno izvanredno, održavanje (kompletno asfaltiranje prometnice).

- S obzirom na stanje tih sada bivših županijskih cesta, čini nam se da njima zasigurno ubuduće predstoji upravo pojačano održavanje?

- Kada se uzme u obzir da se prethodnih godina u županijske ceste na području Samobora jako malo ulagalo, onda možemo reći da nam predstoje velike obveze. No, tu ćemo morati paziti na financije, jer Grad Samobor je tek od 1. srpnja ove godine počeo dobivati zakonom predviđena sredstva. Radi se o oko 800.000 kuna mjesečno, što bi na godišnjoj razini bilo oko 10 milijuna kuna.

- Radovi po mjesnim odborima također idu svojim tijekom prema usvojenim planovima?

- Možemo izdvojiti veće investicije u programu pojačanog održavanja prometnica, a koji provodi Komunalac s kooperantima, jer Komunalac sam ne može realizirati program pojačanog održavanja. Naime, radi se o 65 cesta koje se nalaze u programu za 2012.godinu, a svi radovi pojačanog održavanja trebaju biti gotovi do 1. listopada. Izdvojit ću, dakle, veće investicije po mjesnim odborima koje su završene. U MO Hrastina asfaltirane su Josipova i Vladimirova ulica te produžetak Mihovilove. U MO Milana Langa asfaltirano je križanje Nazorove i Samostanske, u Maloj Rakovici su asfaltirane ulice Jakšina i Ulica za Gaj. Jedna od većih investicija bila je u MO Bobovica, gdje je novi sloj asfalta dobila glavna cesta od Ulice Matice iseljenika do kapelice. U MO Kladje asfaltirana je Domobranska ulica, a u MO Rakov Potok Preputnjak, Bregančev put i Poljoprivredni put. U MO Gradna asfaltirana je ulica Kosi. Osim toga, već su pripremljeni projekti za asfaltiranje ulica u mjesnim odborima Podvrh (Volavec), Domaslovec (Poljski put), Drežnik (Gajsko), Kladje (Planinska), Grdanjci (Položnjaci) i Pavučnjak (Kirinova). Sve ide prema planiranoj dinamici radova.

- Još nekoliko blic pitanja, tj. tema o kojima je već bilo riječi. U kojoj je fazi novi vrtić u bivšoj vojarni?

- Na posljednjem Gradskom vijeću usvojena je odluka i potvrđen izvođač radova. U tijeku je dovršetak dokumentacije potrebne za kredit, a prema planu, sredinom kolovoza izvođač će biti uveden u projekt i izvođenje radova. Ako negdje zapne oko kredita, spremni smo u rebalansu proračuna osigurati vlastita sredstva za te radove.

- Vodovod Vratnik?

- Tu investiciju u cijelosti financira Grad Samobor iz proračuna. Na natječaju radove je dobio Sken-mont i sredinom kolovoza, također, trebaju krenuti radovi na potezu Grdanjci – Vratnik. Investicija je u vrijednosti oko 1,8 milijuna kuna, plus PDV.

- Vodoopskrba i odvodnja rješava zaostatke i ovogodišnje zadatke?

- I da i ne. Ono što se radi u Kladju, tj. od Okićke do Baltinog Jarka, je rekonstrukcija stare mreže te povećavanje pritiska u rezervoaru u Baltinom Jarku kako bi se stvorili preduvjeti da Konščica i Klake mogu dobiti vodu preko toga sustava. Također, mijenjaju se vodovodne cijevi u Jelačićevoj ulici. No, moram napomenuti da smo kod tih radova nezadovoljni i to iz razloga što u Kladju izvođač ne održava prekope na onoj razini na kojoj bi morao. Naši komunalni redari već su nekoliko puta izašli na teren i kaznili izvođača zbog neodržavanja prekopa prema uvjetima po kojima su dobili suglasnost. O tome smo obavijestili policiju i prometnu inspekciju, jer je to jedino što je u nadležnosti Grada.

- Oko Šmidhena je postavljana ograda. Je li u Grad stigla obavijest o tome?

- Što se tiče Šmidhena, i mi smo vidjeli da je ograda postavljena i da se čisti parcela. Koliko mi je poznato, investitor još nije Gradu Samoboru podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, tj. potvrde glavnog projekta. Ta je dokumentacija, odnosno njezino izdavanje, u nadležnosti službi Grada Samobora i bez toga ni ne mogu krenuti obimniji građevinski zahvati.

M.Š.

 

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec o građevinskim aktivnostima na području Samobora

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002