14.05.2012.

Zdenka Merčep, ravnateljica Glazbene škole Ferdo Livadić

30 ponosnih godina

Zdenka Merčep, ravnateljica Glazbene škole Ferdo Livadić

Samoborska Glazbena škola Ferdo Livadić slavi ove godine 30 godina rada. Škola je 1982. formirana pod tim imenom unutar tadašnjeg Narodnog sveučilišta Janko Mišić (danas Pučko otvoreno učilište). Naravno, treba podsjetiti da je još od 1969. godine unutar Narodnog sveučilišta djelovalo odjeljenje tadašnje Muzičke škole Blagoje Bersa iz Zagreba. Osnovna glazbena škola Ferdo Livadić počela je s radom 6. travnja 1982., a u srpnju 1999. Uredbom Vlade Republike Hrvatske osnovana je nova samostalna ustanova - Srednja glazbena škola Ferdo Livadić. Do 1. ožujka 2000. Glazbena škola bila je pod upravom POU Samobor, a od tog datuma samostalno djeluje pod nazivom Glazbena škola Ferdo Livadić, u sklopu koje obavlja predškolsko, osnovno i srednje glazbeno obrazovanje učenika. Osnivač i prvi voditelj škole bio je Željko Bradić (1981.-1990.), a kao voditelji slijedili su prof. Goran Merčep (1990.-1996.), prof. Niko Marušić (1996.-1998.) i prof. Branka Cvetković. Prof. Cvetković bila je i prva ravnateljica Glazbene škole (1999.-2005.), a sadašnja ravnateljica je prof. Zdenka Merčep (od 2005.). S aktualnom ravnateljicom razgovarali smo o dosadašnjem radu i uspjesima.

Puno je detalja i zanimljivosti koji bi se mogli spomenuti, no morat ćemo se ograničiti na najvažnije činjenice. Već je podugačka lista onih koji su završili ovu školu.

Jako smo ponosni što u ovih 30 godina imamo zaista puno naših bivših učenika i učenica, koji su s visokom stručnom spremom postali naši predavači u školi. I dalje odgajamo mlade glazbenike koji se vraćaju u naš kolektiv. Kada sam 2005. postala ravnateljica bilo je 30 zaposlenih, a u ovom trenutku imamo 46 zaposlenih, od kojih je 37 nastavnika, 4 vanjska suradnika, 5-ero nenastavnog osoblja te oko 350 učenika. To je velik broj u malom prostoru, jer sve se obavlja na jednom katu i potkrovlju. Iznimno njegujemo skupna muziciranja kroz razne manje komorne sastave, zborsko pjevanje, tamburaški ansambl, puhački i gudački orkestar, s kojima uvijek rado nastupamo na polugodištu i završnom koncertu, a mnogi naši učenici uključeni su i u TD Ferdo Livadić, FA Mladost ili u Gradskoj glazbi Samobor. Jedna od naših kvaliteta je i da se posljednjih sedam godina za Dan škole redovito predstavljamo u Zagrebu pa tako već treću godinu imamo koncert i u Hrvatskom glazbenom zavodu. Tamo ćemo i ove godine nastupiti 30. svibnja, na sam Dan škole, koji je datum rođenja Ferde Livadića.

Dokaz o kvaliteti škole bilo je i formiranje srednje škole. To je sigurno bio velik iskorak u radu Vaše ustanove.

To je bio velik i potreban korak, kako za Grad Samobor, tako i za naše učenike i profesore, koji su svojim znanjem i zalaganjem dobili povjerenje Ministarstva i Zagrebačke županije (kao osnivača škole). Drugačije je kada djeca odu nakon šest godina osnovnog obrazovanja, a sada mogu ostati svih deset godina. Da je to dobra odluka pokazuje se na koncertima i na natjecanjima. Nedavno je objavljena statistika koja objedinjuje rezultate posljednjih pet godina na državnim natjecanjima (komorna i solistička) i na kojoj smo mi na četvrtom mjestu u Hrvatskoj u konkurenciji 79 škola, na što smo jako ponosni. Neću nabrajati tko je sve ostao iza nas od jakih i poznatih škola, a ispred nas su samo tri velike glazbene škole u Zagrebu – GŠ Pavla Markovca, GU Elly Bašić i GŠ Vatroslava Lisinskog. To je pokazatelj našeg truda i rada, ali rekla bih i zadovoljstva, jer mislim da bez toga i bez kvalitetnog tima ne bi bilo ni takvih rezultata. Mi to njegujemo i kroz naše koncerte. Pripremamo već deveti koncert naših profesora, nastupamo i na Fašniku (jedne smo godine dobili nagradu Fašničke galge), a tu su još standardni programi i koncerti naših prvašića, srednjoškolaca, oni komornog karaktera te nastupi po crkvama Samobora i okolice, a osobito koncerti u Zagrebu. U proteklih sedam godina iznimna je pažnja posvećena novom pedagoškom kadru, širenju postojećih i uvođenju novih instrumenata, koji se nisu učili u našoj školi. Obogatili smo tako puhački odjel uvođenjem trombona i roga u nastavu. Interes djece za sviranjem uvjetovao je proširenje već postojećih instrumenata pa tako bilježimo porast upisa na glasovir, violinu, violu, tambure i udaraljke. Najnovija investicija bila nam je krajem 2011. godine kupnja orgulja, s kojima namjeravamo pokrenuti novi program. Već ima interesa naših učenika pa ćemo, nadam se uz potporu resornog ministarstva, krenuti sljedeće školske godine i s tim programom. Škola pruža i mogućnost pohađanja predškolskog programa - glazbenog vrtića i početnog solfeggia.

Gotovo i nema važnijeg događanja u Samoboru na kojem ne nastupi barem jedan učenik škole, što je pokazatelj uvažavanja sredine u kojoj djelujete. Građani su zamijetili i nastupe učenika tijekom manifestacija na trgovima i ulicama pa su pitali može li se to i češće organizirati?

Mi se na svaki poziv rado odazivamo. Naši su učenici pod vodstvom svojih mentora nastupali na Danu Grada Samobora, Danima kremšnita, Danu učitelja, dodjeli priznanja nagrađenim učenicima i mentorima na nivou županije i Republike Hrvatske itd. Što se tiče nastupa na trgovima i ulicama naši profesori i učenici su upućivali slična pitanja i mogu reći da ih podržavamo, osobito kada dolazi lijepo vrijeme. Nastojat ćemo to i češće raditi, kako bi se učenici dodatno pokazali i afirmirali.

Nastupi vani su povoljni, jer se može okupiti i više ljudi nego u dvoranama. Tu se vraćamo i pitanju prostora za koncerte.

Naša je dvorana vrlo limitirana što se prostora i broja gledatelja tiče te služi isključivo za naše odjelne produkcije i vježbu javnog nastupa. Vrlo smo selektivni i pazimo na te detalje pa se ne može dogoditi da učenika pošaljemo na natjecanje ili javni nastup izvan naših prostora, ako nije prošao audiciju unutar škole. Mislim da je i to razlog zašto smo tako visoko pozicionirani na državnim i međunarodnim natjecanjima pa već i dobivamo komplimente kako se zna da samoborska glazbena škola na natjecanje šalje kvalitetne učenike.

Postoji li suradnja s drugim školama? Odlazite li kod njih i dolaze li oni ovdje?

Takvu suradnju jako potičemo. Primjerice, krajem travnja bili smo u Vukovaru na poziv tamošnje glazbene škole, jer smo htjeli izaći izvan Zagreba i Zagrebačke županije, kako bi se otvorili i prema istočnim krajevima naše zemlje. Tamo su učenici svirali tri točke, a za nagradu u Vukovar su išli učenici i profesori koji su dobili nagrade na ovogodišnjim državnim i međunarodnim natjecanjima. Tradicionalno svake godine imamo suradnju sa školom u Puli, a odjelni pročelnici također pozivaju kolege iz drugih škola. Brojni eminentni predavači dolaze kod nas u školu držati seminare i predavanja, a naručujemo i posebne skladbe od naših skladatelja. Isto tako, brojni domaći i svjetski umjetnici družili su se s našim učenicima i nastavnicima, a njihova prisutnost učvrstila je mnogim učenicima odluku o životnom pozivu.

Kakva je suradnja s drugim samoborskim društvima i ansamblima?

Jedan od ciljeva nam je i da se učenici kao ljubitelji glazbe uključe u društva i sami osnivaju svoje grupe i primjenjuju stečeno znanje, jer ne mogu se svi na kraju profesionalno baviti glazbom. Ti učenici, uvjerena sam, pridonose unapređenju rada tih ansambala.

Sigurno je zadovoljstvo kada možete pratiti uspjehe i napredak učenika kada krenu dalje. Puno je učenika iz ove škole koji su već stekli ugled u Hrvatskoj i inozemstvu.

Svako dijete koje dobije na državnom natjecanju prvu nagradu te prvu ili drugu nagradu na međunarodnim natjecanjima, dobije svoje mjesto s diplomom na zidovima naše škole i to je trag koji ostavljaju i kada odu na daljnje školovanje i usavršavanje. To je vjerojatno i dodatan razlog zašto oni rado poslije navraćaju u školu i prisjećaju se tih trenutaka. Ne bih isticala imena, jer na našim internet stranicama su svi ti podaci i uredno ih ažuriramo čim se negdje gostuje ili postigne novi uspjeh. Osim vijesti i rezultata, tu su i fotografije koje se mogu pogledati. Mogu reći da učenici koje odgojimo zaista s ponosom ističu da dolaze iz Glazbene škole u Samoboru.

Na kraju, otvara se i najteže pitanje. To je pitanje prostora. Iskoristili ste svaki kvadratni metar koji ste mogli. Jesu li realni planovi od prije nekoliko godina da dobijete i prizemlje zgrade?

Mi te kvadrate zaista željno očekujemo i već imamo upite brojnih korisnika i roditelja što će biti s prostorom, jer i sami vide da prostora nedostaje. Više nemamo ni klasičnu zbornicu, jer sjednice održavamo u dvorani za produkcije. Čak i skladište koristimo za nastavu, što je dovoljan pokazatelj da nam prostora nedostaje. Ovaj koji koristimo redovno održavamo. Zamijenjena je sva stolarija i naše sve učionice su klimatizirane, jer nam je bilo važno da učenici, osobito u ljetnim mjesecima, imaju maksimalne uvjete za rad. Obnovili smo i našu dvoranu, u kojoj je naš bivši učenik Mihovil Dorotić oslikao jedan njen zid, a nastava traje od 7 i 30 do 22 sata te subotom do 14 sati.

M.Š.

Poziv na koncert

Od 24. svibnja do 1. lipnja traje tjedan GŠ Ferdo Livadić, u kojem obilježavamo 30. godišnjicu rada škole. Odjelni koncerti bit će u našoj dvorani, 30. svibnja nastupamo u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, a završni koncert je 1. lipnja u Galeriji Prica, nakon kojeg je i tradicionalno druženje. U planu je i izdavanje monografije krajem godine za ovu obljetnicu.

 

Zdenka Merčep, ravnateljica Glazbene škole Ferdo Livadić

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002