07.02.2012.

Voditelj samoborske klape Poj Bojan Pogrmilović govori o 2. smotri klapa "Tebe lepo ja pozdravlam"

Emotivna večer posvećena učitelju Delmati

Voditelj samoborske klape Poj Bojan Pogrmilović govori o 2. smotri klapa

Druga smotra klapa u Samoboru pod nazivom Tebe lepo ja pozdravlam mogla bi se najkraće opisati kao večer vrhunske klapske pjesme, uz prisutan velik emocionalni naboj. Za ovo potonje izvorište je bio Ljubo Stipišić Delmata, velikan klapskog izričaja, čija je smrt u listopadu prošle godine sve šokirala. On je od 2008. do 2011. godine bio voditelj Klape Samobor i pokretač prve smotre održane u veljači prošle godine te je razumljivo da je i na drugoj smotri svima bio u mislima. Uspjeh smotre nije omelo ni izrazito loše vrijeme zbog kojeg, nažalost, u Samobor nisu mogle doći ženska klapa Bodulke s Hvara i klapa Kaleta iz Zadra. No, zato su u samoborskom kinu 4. veljače pjevali ženske klape Armorin i Dišpet iz Zagreba te muške klape Grdelin iz Zagreba, Kolapjani iz Siska, Larus iz Zagreba, Zrinski iz Vrbovca, Mali grad iz Kamnika u Sloveniji, kao i, naravno, domaćin – Klapa Poj iz Samobora.

Od početka prošle godine voditelj klape je prof. Bojan Pogrmilović te smo s njim podijelili dojmove o ovogodišnjoj smotri.

Ova je smotra imala jak emotivan naboj, jer je bila posvećena Ljubi Stipišiću Delmati. On je ostavio osebujan trag u Samoboru.

On je inicijator ove smotre, a velika je njegova uloga i u radu Klape Samobor. Ovu je klapu 2008. godine osnovao Dražen Habuš, ali se odmah preselio u Zadar gdje su žena i on dobili posao. Dražen je tada zamolio mene da preuzmem klapu, ali tada sam imao jako puno posla i obveza pa je nisam mogao preuzeti. No, pala mi je na pamet ideja da klapu preuzme Ljubo Stipišić Delmata, jer je zbog posla morao biti u Zagrebu. No, kako on nije volio velike gradove, odlučio se i nastaniti u Samoboru. Kada sam se sjetio da je Delmata tu, a da klapa treba voditelja, ideja je bila da ih jednostavno spojimo i učinimo dobro djelo. Tako je na kraju i bilo. Delmata je ovdje radio dvije godine i onda mi je krajem 2010. godine rekao: "Bojane, ovo mi ne možeš odbiti, ti moraš preuzeti Klapu Samobor. Ja sam ovdje gotov s poslom i moram ići". On je još želio da se realizira smotra, jer je to bila njegova inicijativa, pa je jedno vrijeme klapa funkcionirala s Ljubom Stipišićem i sa mnom kao voditeljima. Tako se, eto, dogodilo da sam početkom prošle godine preuzeo klapu i vodio je na Omiškom festivalu. Nažalost, krajem prošle godine Ljubo nas je napustio i zato smo ovu drugu smotru odlučili posvetiti njemu. Svaka je klapa u svom nastupu imala obvezu otpjevati jednu njegovu pjesmu, uz video prezentaciju i tekstove osoba koje imaju što reći o Delmati, a koje sam sam odabrao, čitao je Drago Celizić, i tako smo na neki način njemu odali počast.

Kakve su bile reakcije publike?

Drago mi je što je na koncertu publika prepoznala prave vrijednosti. Namjerno nismo napravili koncert u estradiziranom obliku, već smo pokazali izvorno klapsko pjevanje. Mnogi taj izričaj povezuju uz, primjerice, klape Intrade i Maslina. No, klapsko pjevanje nije Ružo crvena, Ne damo te pismo naša; to su više estradni proizvodi na tragu klapskog pjevanja. Nemam ništa protiv, i toga treba biti, ali to nije bit. Mi smo prikazali taj drugi put, ono što prema mom mišljenju klapa treba biti i drago mi je što je samoborska publika to prepoznala i jako dobro reagirala upravo na one najbolje emocije. Tim putem kanimo ići i dalje, želimo upoznati samoborsku publiku s kompleksnošću te grane glazbenog izričaja.

S obzirom na ove nepovoljne vremenske prilike, razmišlja li se o nekom drugom terminu za smotru? Koji su razlozi zašto ste baš izabrali ovaj termin?

Ovakvo vrijeme nikad ne možete predvidjeti, a već smo imali upite zašto baš smotra u ovom terminu. Mislim da termin nije loš, iz jednostavnog razloga što su proljetni i ljetni pa i jesenski termini dosta zauzeti drugim smotrama. Kada je već klapa iz zimskog okruženja, onda nam je bilo zgodno da i smotra bude kao posebnost u veljači. Osim Baščanskih glasa, koji su u prosincu u Rijeci, ovo je jedina smotra u ovo zimsko vrijeme i na neki način upotpunjuje cijelu sezonu. Vjerujemo da je jako loše vrijeme bilo iznimka i da se neće ponavljati svake godine.

Ove ste godine baš imali nesreću da je na dan smotre bilo najgore vrijeme i da se iz Dalmacije nije moglo prema unutrašnjosti.

Istina, takva se situacija ne pamti godinama pa zbog toga ženska klapa Bodulke s Hvara i Kaleta iz Zadra nisu mogle doći u Samobor. No, mi smo ih ipak predstavili na smotri, jer smo imali pripremljenu video prezentaciju u kojoj smo svaku klapu najavili, uz fotografije gradova iz kojih su klape dolazile i fotografije samih klapa, a uz umjetničke slike Ljube Stipišića Delmate oslikavali smo i pjesme koje su klape pjevale. Naravno, napravili smo i posvetu Ljubi Stipišiću kroz slike koje je naslikao te njegove fotografije i fotografije notnih zapisa i izdanja. Nešto slično planiramo napraviti i sljedeće godine uz pomoć većeg projektora. Već smo pozvali klape Bodulke i Kaleta sljedeće godine na našu treću smotru.

Na kraju, klasično pitanje - što se dalje planira?

U klapi su se dogodile neke promjene, no ona se sada isprofilirala i u ovu godinu smo ušli s bogatim planom. Druga smotra je već iza nas, a pred nama je nastup na festivalu klapa u Omišu. Imamo i poziv iz Samoboru prijateljskoga grada Chassieua u Francuskoj, gdje bi trebali u rujnu imati mini turneju i održati cjelovečernji koncert i sudjelovati na misi. To je zahtjevan posao, jer moramo pripremiti praktički dva različita koncerta – duhovni i svjetovni. Za tu prigodu planiramo izvesti klapsku misu Ljube Stipišića Delmate, koju je još davno napisao i koja se u posljednje vrijeme rijetko izvodi pa ćemo je, na neki način, vratiti u život. Planiramo i cjelovečernji koncert, s možda jednim gostom, vjerojatno ženskom klapom. Pretpostavljam da će to biti najesen ove godine, prvo u Samoboru, a nadamo se da ćemo ga uspjeti organizirati i u Zagrebu, Vrbovcu i još nekim gradovima. Kruna bi bila krajem ove ili početkom sljedeće godine izdati prvi samostalni CD. Naravno, sljedeće godine opet u ovo vrijeme planiramo i treću smotru klapa, a onda možemo reći da je to postalo tradicija.

O velikom opusu Ljube Stipišića Delmate te o suradnji i prijateljstvu prof. Pogrmilovića s njim više čitajte u sljedećem broju Glasnika Samobora i Svete Nedelje.

M. Šipuš

Povijest Klape Poj Samobor

Klapa Samobor osnovana je ujesen 2008. godine. Od kraja 2008. do početka 2011. djelovala je pod umjetničkim vodstvom nedavno preminulog maestra Ljube Stipišića Delmate. Prof. Bojan Pogrmilović "naslijedio" je voditeljsku palicu i nastavio započeti rad. Klapa je do sada nastupala na mnogim priredbama, koncertima i manifestacijama (godišnji ciklusi koncerata dalmatinskih klapa u Hrvatskom glazbenom zavodu, Volim Istru u KD Vatroslava Lisinskog 2010. te u dvorani Žatika u Poreču 2010. i 2011. godine, Ljubi s ljubavlju povodom odavanja počasti i promociji knjige nedavno preminulog maestra Ljube Stipišića Delmate). U zahvalnost maestru i poštujući njegovu želju, klapa je odlučila uzeti ime Poj, uz ime grada iz kojega dolazi. Od spomenutog koncerta i promocije notnog izdanja Identitet (održanog 29. studenoga 2011. u KD Vatroslava Lisinskog) klapa nastavlja djelovati pod imenom Klapa Poj iz Samobora. Od ranijih nastupa treba istaknuti božićne i korizmene koncerte, posebno samostalne koncerte u franjevačkoj crkvi u Samoboru i u svečanoj dvorani Instituta za povijest RH. Klapa je do sada tri puta sudjelovala u večerima Festivala dalmatinskih klapa Omiš (2009. godine u kategoriji debitanata u Bolu na Braču, 2010. i 2011. u izlučnim večerima FDK u Omišu). Gostovala je na smotrama klapa i koncertima u Solinu, Strožancu, Rabu, Sisku, Opatiji, Budimpešti te u više navrata na HRT-u (Hrvatska uživo, Svirci moji, Lijepom našom, Dobro jutro Hrvatska). Sudjelovala je i u raznim humanitarnim prigodama. U više navrata ostvarena je dobra suradnja s tamburaškim sastavima i ansamblima iz Samobora i okolice. Na inicjativu maestra Ljube Stipišića Delmate, klapa je u veljači 2011. godine uspješno organizirala Prvu smotru klapa u Samoboru, po nazivu stare samoborske pjesme Tebe lepo ja pozdravlam.

 

Voditelj samoborske klape Poj Bojan Pogrmilović govori o 2. smotri klapa "Tebe lepo ja pozdravlam"

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002