22.08.2014.

U Zagrebačkoj županiji obilježava se 24. kolovoza Dan roda

Na području Samobora samo jedno gnijezdo

U Zagrebačkoj županiji obilježava se 24. kolovoza Dan roda

Dan roda obilježava se 24. kolovoza kako bi se upozorilo na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa. Bijela roda jedna je od najpopularnijih ptičjih vrsta u Hrvatskoj, ne samo zbog legende da rode nose djecu, već zbog suživota s čovjekom. Rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima elektre, a hrane na poljoprivrednim površinama. Rode su dio identiteta hrvatskog sela. Njihov dolazak i odlazak najavljuje smjenu godišnjih doba. U Hrvatsku dolaze tijekom proljeća i ostaje do kraja ljeta, kada počinje selidba prema Africi, gdje u vrijeme naše zime imaju mnogo hrane.

Roda je velika ptica močvarica, koja je prepoznatljiva po dugim crvenim nogama i ravnom šiljatom crvenom kljunu. Visoka je 100-110 cm, promjera krila je 195-210 cm, a masa je 2,3-4,5 kilograma. Pernato ruho roda je bijelo, s crnim vrhovima i crnim stražnjim rubom krila. Rode se vrlo rijetko glasaju, ali je zato njeno klepetanje kljunom vrlo prepoznatljivo i zvuči kao udaranje štapom o štap.

Bijela roda je ugrožena vrsta, a njen opstanak uvelike ovisi i o našem načinu života na selu. Preferira vlažne livade i poljoprivredna zemljišta koja se koriste na tradicionalan način, jer upravo na njima nalazi najviše svoje hrane. Hrane se vodozemcima, gmazovima, ribama, glodavcima, velikim kukcima, onime što može uloviti. U Hrvatskoj su najviše ugrožene promjenama staništa do kojih dolazi zbog moderniziranja poljoprivrede, isušivanja vlažnih područja, prenamjene pašnjaka ili njihovog napuštanja te upotreba pesticida.

Tijekom lipnja ove godine djelatnici JU Zeleni prsten Zagrebačke županije proveli su monitoring i prstenovanje bijele rode na području Zagrebačke županije. Prstenovanje su vodili licencirani prstenovači Hrvatske prstenovačke centrale Luka Basrek i Luka Jurinović. Ukupno je prstenovano 107 mladunaca na području Vrbovca, Male Ostrne i Ivanić-Grada te Donje Zdenčine i Donje Kupčine. Obilježene jedinke u budućnosti će se puno lakše moći pratiti te će se na taj način znati kuda sele, gdje se hrane, gdje će se gnijezditi te na kraju, gdje i kako će završiti svoj život.

Monitoring je pokazao da se ove godine izleglo nešto manje ptića nego prošle, a ukupno na području Zagrebačke županije su zabilježena 222 gnijezda i to 94 na obiteljskim kućama i 128 na stupovima s ukupno 202 mlada ptića. Gradovi s najvećim brojem gnijezda su Vrbovec (50) i Ivanić-Grad (33 gnijezda), a općine s najvećim brojem gnijezda su Dubrava (30) i Klinča Sela (27). Sela roda su i dalje Donja Kupčina s 19 i Donja Zdenčina s 18 gnijezda.

Što se područja Samobora tiče, tijekom monitoringa uočeno je samo jedno gnijezdo na stupu.

Djelatnici JU Zeleni prsten Zagrebačke županije i ravnateljica Martina Glasnović zahvaljuju svim stanovnicima županije što im pomažu u brizi i očuvanju ove posebne vrste, budući da je bijela roda simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda da živimo u zdravom okolišu.

I.H.

 

U Zagrebačkoj županiji obilježava se 24. kolovoza Dan roda

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002