19.02.2014.

Tribina na temu: što s praznim školskim zgradama i društvenim domovima?

Ideje drumom, realizacija šumom

Tribina na temu: što s praznim školskim zgradama i društvenim domovima?

Potaknuti najavom ministra obrazovanja Jovanovića o zatvaranju dijela područnih škola koje imaju manje od pet učenika, Hrvatsko planinarsko društvo sv. Patrika, koje djeluje pri Udruzi Ekosspiritus, i Hostel Samobor, u suradnji s našim Pučkim učilištem, organizirali su 18. veljače u Maloj dvorani POU tribinu na temu što učiniti s već praznim školskim zgradama, ali i izgrađenim, a nedovoljno iskorištenim društvenim domovima na našem području. O postojećem stanju i mogućnostima stavljanja u funkciju navedenih objekata govorili su, uz moderatora Radovana Librića, ravnatelj OŠ M. Šiloboda u Sv. Martinu pod Okićem Marijan Hetler, tajnica MO Konščica Martina Razum i tajnik Hrvatskog ferijalnog saveza Dražen Gečević.

Naveden je i primjer iz Vojvodine, gdje su uz pomoć EU fondova neki od takvih objekata pretvoreni u muzeje ili su iskorišteni na drugi način, a naši primjeri su područna škola u Klakama, u kojoj se održavaju radionice i škola u prirodi, ali i društveni dom u Konščici, koji je izgrađen i u potpunosti u funkciji tek marom i zalaganjem mještana.

Jasno je svima što škole i društveni domovi znače za male sredine, a nije problem niti u idejama prema kojima bi se isti stavili dijelom i u funkciju turizma, pogotovo oni u Samoborskom i Žumberačkom gorju, ili oplemenili dodatnim sadržajima, sve s ciljem zadržavanja lokalnog stanovništva i djece u tim školama.

No, znamo dobro, ideje i želje su jedno, a realizacija sasvim nešto drugo. Unatoč dobroj namjeri organizatora da aktualiziraju ovu zanimljivu i važnu temu, među dvadesetak nazočnih nije bilo nikoga od onih koji i odlučuju, a to su vlasnici i upravitelji navedenih objekata, koji bi pojasnili stvarno stanje, planove, mogućnosti i načine (su)financiranja. A šuma zakona, propisa, uredbi i naputaka samo čeka...

M.K.

 
19.02.2014.

Mjesni odbori intenzivno se pripremaju za ovogodišnji Fašnik

Kombinacija lokalnog rivalstva i kreativnosti

Mjesni odbori intenzivno se pripremaju za ovogodišnji Fašnik

Jedna od posebnosti 188. Samoborskog fašnika satirični je dio manifestacije, koji se njeguje još od vremena legendarnog organizatora Fašnika Josipa Komparea iz sredine 19. stoljeća. Priliku za finu kritiku aktualnih događanja u Hrvatskoj i ove će godine iskoristiti lokalni mjesni odbori, koji odbrojavaju zadnje dane do svojih nastupa. Dekoracije se čuvaju u tajnosti, a samo rijetki izvan kruga mjesnog odbora imaju pristup ukupnoj ideji kojom se misle predstaviti.

Radi se o kombinaciji lokalnog rivalstva, demonstraciji kreativnosti i prilike za intenzivno druženje, jer većina mjesnih odbora radi zajednički na svojim fašničkim nastupima i to gotovo svakodnevno već nekoliko tjedana. Potrebno je osmisliti scenarij nastupa, koji je vezan uz ovogodišnju fašničku temu "Imamo vizu, skurimo krizu", oslikati alegorijska kola, napraviti maštovite kostime i stvoriti pobjedničku atmosferu. Naime, dodatni motiv za dobar nastup je i nagradni fond od 90 tisuća kuna, a najbolji nastupi bit će proglašeni na zatvaranju Fašnika, u utorak, 4. ožujka.

Ukupno će se ove godine predstaviti 11 mjesnih odbora kroz svoje maskirane povorke i nastupe na središnjoj pozornici. Prve fašničke nedjelje, 23. veljače, od 15 sati predstavit će se mjesni odbori Domaslovec, Konščica, Mala Jazbina, Rakov Potok i Hrastina, a druge nedjelje, 2. ožujka, mjesni odbori Veliki i Mali Lipovec, Podvrh, Gradna, gradska četvrt Gornji kraj-Hamor, Celine i Farkaševec. Mjesni odbori animirat će posjetitelje i u svojim taborima smještenima u Livadićevoj ulici svake fašničke subote i nedjelje u programu nazvanom ETNOcest.

S.S.

 

Tribina na temu: što s praznim školskim zgradama i društvenim domovima?

Mjesni odbori intenzivno se pripremaju za ovogodišnji Fašnik

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002