16.01.2014.

Pročelnik Damir Fabek sahranjen je na groblju u Svetom Martinu pod Okićem

Posljednje zbogom Damiru

Pročelnik Damir Fabek sahranjen je na groblju u Svetom Martinu pod Okićem

Damira Fabeka, prerano preminulog pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora, na posljednji počinak ispratili su, zajedno s obitelji, njegovi suradnici, prijatelji, brojni poznanici i sugrađani 16. siječnja na groblju u Svetom Martinu pod Okićem.

Dirljivo pismo predsjednika Ive Josipovića upućeno obitelji Fabek ispred odra pročitala je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, a od njega se posljednji puta oprostio i gradonačelnik Krešo Beljak.

Uz crkveni obred i molitvu koju su vodili njegovi prijatelji svećenici, na posljednje počivalište ispratili su ga i tamburaši uz pjesme koje je volio.

M.K.

 
16.01.2014.

U Gradskoj knjižnici održano predavanje o cijepljenju

Cijepiti se ili ne?

U Gradskoj knjižnici održano predavanje o cijepljenju

O djelotvornosti cijepljenja i tezama da ono izaziva negativne učinke kod ljudi bilo je riječi na predavanju u Gradskoj knjižnici Samobor, održanom 14. siječnja. Na poziv Kluba samoborskih studenata znanstveno-popularno predavanje održao je dr. Bernard Kaić, liječnik-epidemiolog i voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Popriličan broj okupljenih podsjetio je na činjenicu da se cijepljenje obavlja već dugo i da praksa i iskustvo pokazuju da se njime zasigurno smanjuje rizik od oboljenja od neke zarazne bolesti koja bi se epidemiološki mogla proširiti. Difterija, tetanus, hripavac, dječja paraliza - neke su od prvih bolesti protiv kojih je davnih dana uvedeno cijepljenje. Novija su cijepljenja protiv meningitisa i hepatitisa B.

Doktor Kaić govorio je i o više pokazatelja o učincima cijepljenja. Oni se u prvom redu ogledaju u sprečavanju daljnjeg širenja pojedine bolesti protiv koje se obavlja cijepljenje u odnosu na bolesti koje također poprimaju epidemiološke naznake, a protiv kojih se cijepljenje ne obavlja. Formula za izračunavanje djelotvornosti nekog cjepiva može biti i mjerenje postotka izlječenja kod oboljelih i cijepljenih prema onima koji nisu primili cjepivo protiv neke zarazne bolesti.

U drugom dijelu predavanja Kaić je govorio o korelaciji argumenata za i protiv cijepljenja. Većina stručnih studija opovrgava teze da s pojedinim cijepljenjima stradava čovjekov živčani sustav, da dolazi do alergija, pojava autizma i sličnog - istaknuo je dr. Kaić, jer su količine tvari u cjepivima koje bi mogle izazvati takve reakcije male i ne mogu kumulirati opasnost od "trovanja" cjepivom.

Ljetna tvornica znanosti, Klub samoborskih studenata i Gradska knjižnica Samobor najavljuju da će se ovakva znanstveno-popularna predavanja nastaviti bar jedanput mjesečno.

K.K.

 

Pročelnik Damir Fabek sahranjen je na groblju u Svetom Martinu pod Okićem

U Gradskoj knjižnici održano predavanje o cijepljenju

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002