08.07.2014.

Tradicionalni Uskočki dani u svom sedmom izdanju

Žumberački uskoci ponovno u Senju

Tradicionalni Uskočki dani u svom sedmom izdanju

Atraktivna turistička manifestacija Uskočki dani u Senju je održana 4. i 5. srpnja. Senj se vratio u 16. stoljeće, odnosno u vrijeme kada je izgrađena tvrđava Nehaj po kojoj je Senj, kao i po uskocima koji su u njoj obitavali, najpoznatiji. Senj je živio u znaku srednjega vijeka, a gradom su defilirali kostimirani uskoci i uskokinje, vitezovi, žongleri, streličari, kočijaši i sve to na oduševljenje građana i turista.

Program je započeo u petak mimohodom uskočkih i viteških skupina centrom grada do Trga Cilnica, gdje je manifestacija i službeno otvorena. U subotu je program započeo na Pavlinskom trgu Lakrdijaškim show-om, a nastavio se nastupima gostujućih skupina na Cilinici i u Gradskom parku. Bilo je tu plesa, pjesme i povijesnih uprizorenja, sve popraćeno zvucima srednjovjekovne glazbe. Posjetitelji su oba dana manifestacije imali prilike razgledati srednjovjekovni sajam na kojem su predstavljeni stari zanati i domaći proizvodi. Senjskim ulicama u staroj gradskoj jezgri defilirale su povijesne postrojbe – Senjski, Kliški i Žumberački uskoci, Frankopanska garda Ogulin, Kuburaško društvo Gromovnik – Sveta Nedjelja, Vitezovi Ružice grada Orahovice, Bratstvo Sv. Mihovila Karlovac, Anno Domini – Koprivnica, Red čuvara grada Zagreba te Koprivnički mušketiri i haramije... Od njih su brojni posjetitelji na Trgu Cilnica mogli naučiti kako se služiti lukom i strijelom ili kako se u metu baca bodež, kako se baca potkova, neki su učili mačevati, a bilo je uprizoreno i nekoliko pravih viteških ogleda. Kuburaš iz Svete Nedjelje i uskoci iz Klisa sa svojim oružjem pokazali kako se nekada pucalo. Lijepo vrijeme, odlična organizacija domaćina i predivna povorka od tvrđave Nehaj do Trga Cilnica oduševila je mnogobrojne turiste. U ime Žumberačkih uskoka prisutne je pozdravio Milan Radić, presjednik udruge Uskok - Sošice.

Ova manifestacije opet je oduševila! Tako su Uskočki dani svojim bogatim programom i vjernim prikazom srednjovjekovnog načina života i običaja i ove godine u Senj privukli veliki broj sudionika i posjetitelja potvrđujući se kao uspješan turistički proizvod.

Tea Totić (tekst i fotografije)

 
08.07.2014.

Rezultati istraživanja Najbolje u Hrvatskoj – izabrali građani

Samobor bez premca u Zagrebačkoj županiji

Rezultati istraživanja Najbolje u Hrvatskoj – izabrali građani

Provedeno je tradicionalno istraživanje "Najbolje u Hrvatskoj – izabrali građani", koje je pokazalo kako je i ove godine Samobor najpoželjnija destinacija u Zagrebačkoj županiji.

Kao omiljeno izletničko odredište planinara, rekreativaca i izletnika, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje proglašen je najljepšom prirodnom znamenitošću u županiji. Slijedi Japetić i Grgosova špilja, a pri samom vrhu su šetalište Anindol, Botanički vrt Suban te poučna staza Otruševec. Kao i u 2013. godini, najvećom povijesnom znamenitošću u Zagrebačkoj županiji proglašen je Stari grad Samobor, a među najvećim povijesnim vrijednostima je i Livadićev dvorac.

Sa 67,86% Samoborski fašnik uvjerljivo je najpopularnije događanje, a visoko drugo mjesto zauzela je Bitka kod Samobora. Samoborska salamijada i Jazz festival Samobor također su s velikim brojem glasova među najznačajnijim događanjima. Za najveće kulturno dobro građani su u istraživanju izabrali Samoborski muzej, koji je pripadao Ferdi Livadiću.

U području gastronomije samoborski su restorani, prema odabiru građana u istraživanju, gotovo bez konkurencije. Tako je najviše glasova dobio Eko bio park Divlje vode, a slijede Kod špilje, Pri staroj vuri, Gabreku 1929., Samoborska klet i Zeleni papar. Samoborske kafiće, također, rado posjećuju i Samoborci i njihovi gosti, stoga je na prvom mjestu Caffe bar Tom, a na drugom Havana bar Samobor. Samoborska salama najpopularniji je proizvod u županiji, zbog svoje prepoznatljivosti i kvalitete.

Cjelokupni rezultati istraživanja mogu se pogledati na www.najboljeuhrvatskoj.info .

P.A.

 

Tradicionalni Uskočki dani u svom sedmom izdanju

Rezultati istraživanja Najbolje u Hrvatskoj – izabrali građani

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002