27.03.2014.

Redovna izvještajna skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Rasklimani samoborski tehničari

Redovna izvještajna skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Iako se u srijedu, 26. ožujka, trebala održati tek redovna izvještajna skupština samoborske Zajednice tehničke kulture, već pri usvajanju točaka dnevnog reda došlo je do problema.

Odmah na početku je Petar Gundić (Udruga starodobnih vozila i tehnike) tražio da se u dnevni red uvrsti točka o izglasavanju (ne)povjerenja predsjedniku Krešimiru Motočiću i Izvršnom odboru, priloživši potpise 20-ak posto punopravnih članova Skupštine koji ga u tome podržavaju te predložio sebe kao novog predsjednika.

Skupštinari su najprije zatražili da se ustanovi kvorum, kako bi sve odluke bile pravomoćne, a zatim da Gundić obrazloži svoj zahtjev. Od 32 člana Skupštine s pravom glasa sjednici je nazočio 31 član pa je taj dio uspješno riješen.

Petar Gundić nakon toga je rekao kako problemi nisu "od jučer", da veći dio članstva i Izvršni odbor nisu zadovoljni odnosima s predsjednikom Motočićem, što dokazuju i potpisi koje je priložio zahtjevu za njegovom smjenom, te istaknuo da Motočić odrađuje stvari na svoju ruku, bez znanja IO-a. Kap koja je prelila čašu bio je, prema Gundiću, zahtjev sadašnjeg predsjednika da ga se stalno zaposli kao profesionalca na čelu ZTK-a, što je, kako je rekao, Grad odbio. Gundić zato smatra da se ne može čekati još 3 godine do sljedeće izborne skupštine i da je već sada nužna promjena vodstva Zajednice.

Krešimir Motočić odgovorio je kako se o prijedlogu za zaposlenjem profesionalca u ZTK samo razgovaralo, bez navođenja imena, pa tako Grad ništa nije ni mogao potvrditi ili odbiti. Pojasnio je Gundiću proceduru koja je potrebna za smjenu bilo kojeg tijela ZTK-a, a koja nije ispoštovana u ovom zahtjevu, te smatra ovo "pučem" na koji neće pristati, jer nanosi štetu Zajednici.

Gundić je odgovorio kako štetu ZTK-u nanosi upravo Motočić, koji sam ne poštuje proceduru, jer, kako je rekao, izvješća predaje u Grad bez potvrde Skupštine, a za njegova mandata smanjena su i sredstva koja dobivaju od Grada.

U tome je Gundića demantirao Ivan Vlainić, dopredsjednik ZTK-a, koji je rekao da je u Grad otišao samo financijski izvještaj potvrđen od strane Izvršnog odbora, što je u skladu s procedurom.

Za riječ se javio Ivan Medvedović (Društvo inženjera i tehničara), koji nije primijetio nezadovoljstvo i spomenute probleme s Motočićem, a rekao je i kako, ukoliko je nužna promjena, treba priliku dati i drugima da se kandidiraju.

Damir Čučić, član Radnog predsjedništva, tražio je da se poštuje procedura, da se dokumentacija dostavi na vrijeme, što nije učinjeno, te da se, ako već postoje problemi i žele rušiti institucije ZTK-a, oni ne rješavaju na ovaj način, jer se i drugima mora dati mogućnost kandidiranja i uvida u stvarno stanje.

Sve je pojasnio Matko Burić (FAG Enthusia Planck), rekavši da je Statut dovoljno jasan te da Gundić i njegovi istomišljenici mogu pisanim putem predložiti izvanrednu izbornu skupštinu, priložiti materijale s obrazloženjem, kako bi i ostali članovi znali o čemu se radi, kako će glasati i žele li se kandidirati.

Njegovom tumačenju priklonio se i Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, koji nije krio iznenađenje ovakvom situacijom, te je poručio skupštinarima kako ih nitko ne smije zakidati u pravu da meritorno odlučuju, a što god da odluče mora biti sukladno Statutu kojeg su donijeli. Naglasio je kako je jasno da je članstvo podijeljeno i da ta podjela neće brzo biti prevladana, ali će biti lakša ako sve bude prema pravilima.

Novi predsjednik Društva inženjera i tehničara Grada Samobora Stjepan Črnjak razmišlja slično, jer Statut je u tom dijelu jasan, a posebno je naglasio kako, unatoč podjelama, treba zadržati ljude i poticati ih još više da se bave tehničkom kulturom.

U Gundićevu obranu stao je Feliks Škiljan, osobno nezadovoljan postupcima predsjednika Motočića, tražeći datum izvanredne skupštine, nakon čega mu je Matko Burić ponovno pojasnio način na koji izvanrednu skupštinu mogu održati već za 8 dana.

Nakon burne rasprave usvojen je predloženi dnevni red. Dio nezadovoljnih članova je nakon toga napustio skupštinu, ali ostalo ih je dovoljno za kvorum pa su, uz jedan suzdržan glas, ostala izvješća usvojena jednoglasno.

M.K.

 
27.03.2014.

Radna akcija uređenja okoliša novog dječjeg vrtića u bivšoj vojarni

Uređenim okolišem do Zelene zastave

Radna akcija uređenja okoliša novog dječjeg vrtića u bivšoj vojarni

U najmlađem dječjem vrtiću u Samoboru, koji se nalazi u sklopu bivše Vojarne Taborec, u srijedu, 26. ožujka, naveliko se radilo. Naime, pozivu odgojiteljica, na čelu s Vlastom Kufek, odazvao se velik broj roditelja, koji su, zajedno s djecom, tetama i tehničkim osobljem, prionuli proljetnom uređenju okoliša vrtića. Posađeno je cvijeće, uređen je travnjak, igrala su razmještena u vanjski prostor, sve s ciljem i željom da se vrtić u dogledno vrijeme podiči Zelenom zastavom, znakom da se u vrtiću posebna pažnja pridaje ekološkoj osviještenosti i brizi za okoliš.

Dolaskom lijepog vremena ovakve akcije će se češće organizirati, a, kako smo se uvjerili, volje i želje im ne nedostaje.

M.K.

 
27.03.2014.

Radna akcija u dječjem vrtiću u Kladju

Zajedno do ljepšeg okoliša

Radna akcija u dječjem vrtiću u Kladju

U sklopu našeg projekta Proljeće zajedničkim snagama djece, roditelja, odgajatelja i tehničkog osoblja uspjeli smo urediti i uljepšati naše igralište. Zasadili smo žardinjere s lukovicama lijepog cvijeća, oformili, preštihali i zasadili cvijetnjak te posadili dva velika stabla koja će već ove godine raditi djeci prekrasnu sjenu za vrijeme igre.

Posebno zahvaljujemo obitelji Koletić na donaciji i sadnji stabala. Djeci je to bio veseli događaj, a sudjelovanje u sadnji najbolji način učenja.

Kada odu iz vrtića sjetit će se svojih stabala - drva, pod čijim će se krošnjama igrati neka druga djeca.

Nada Filipović Stubičan

 

Redovna izvještajna skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Radna akcija uređenja okoliša novog dječjeg vrtića u bivšoj vojarni

Radna akcija u dječjem vrtiću u Kladju

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002