29.04.2014.

Djelatnici Hitne medicinske pomoći obilježili nacionalni Dan hitne medicinske službe

Važna karika u lancu preživljavanja

Djelatnici Hitne medicinske pomoći obilježili nacionalni Dan hitne medicinske službe

Što je važno znati i kako pravilno postupiti nađete li se u situaciji da nekomu morate pružiti hitnu medicinsku pomoć demonstrirali su u srijedu prijepodne, 30. travnja, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije na Trgu kralja Tomislava, obilježavajući nacionalni Dan hitne medicinske službe.

Uz dijeljenje prigodnih letaka s osnovnim uputama kako i kada zvati Hitnu pomoć, koje informacije treba dati djelatnicima tijekom telefonskog poziva na brojeve 112 ili 194 i što učiniti do dolaska liječnika, tim HMP-a zorno je prisutnim građanima i srednjoškolcima prikazao različite načine postupanja u hitnim slučajevima. Jer, brza reakcija i barem osnovno znanje pružanja prve pomoći itekako mogu pomoći u spašavanju života.

S ciljem da se javnost senzibilizira o važnosti ove odgovorne i teške djelatnosti te da građani nauče pravilno postupati u situacijama kada je potrebna hitna medicinska pomoć, pri čemu i sami mogu puno doprinijeti, obilježavanje Dana hitne medicinske službe podrška je djelatnicima za njihov nesebičan i predan rad.

M.K.

 
29.04.2014.

Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škole Samobor

Stigli do državnih natjecanja

Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škole Samobor

Savladavanjem nastavnog plana i programa za zanimanja ekonomist, hotelijersko turistički tehničar, prodavač, konobar, kuhar i slastičar učenici su svoje naučeno znanje prezentirali i na školskim, gradskim, županijskim i međužupanijskim natjecanjima. Nakon završenih školskih natjecanja na županijsko natjecanje plasirali su se iz LiDraNa, matematike te engleskog jezika i talijanskog jezika.

Na međužupanijskom natjecanju učenica Martina Bratanić, zanimanja prodavač, osvojila je 1. mjesto (mentor Ivan Mlačić, dipl.oec).

U Srednjoj školi Glina na međužupanijskom natjecanju učenici 4. razreda Kristijan Noršić, Ivan Razum i Filip Šparavec (mentorica Mirjana Kroflin, dipl.oec.) u disciplini Mladi poduzetnik osvojili su 1. mjesto pa su pozvani na državno natjecanje koje će se održati u Poreču.

Na regionalnom natjecanju ugostiteljsko-turističkih disciplina učenica 3. razreda Anthea Barač, zanimanja hotelijersko-turistički tehničar, osvojila je 2. mjesto, a na međudržavnom natjecanju u Osijeku osvojila je 1. mjesto i zlatnu medalju (mentorice - Ksenija Luburić, dipl.oec. iz struke i Petra Šćukanec iz engleskog jezika).

U sportskim disciplinama učenici na županijskim natjecanjima učenika srednjih škola Zagrebačke županije osvojili su 1. mjesta u krosu (ž), atletici (ž) i košarci (m).

Na regionalnom natjecanju 1. mjesto osvojili su u košarci i idu na državno natjecanje u Poreč od 30. travnja do 2. svibnja (mentor Davor Munić, prof.).

Učenice su u krosu (ž) osvojile 3. mjesto, a u atletici (ž) 2. mjesto (mentor Saša Kovačević, prof.).

I.H.

 
29.04.2014.

U samoborskoj gradskoj vijećnici održan je sastanak na temu zaštite obale potoka Bregana

Hitno spriječiti daljnje erodiranje

U samoborskoj gradskoj vijećnici održan je sastanak na temu zaštite obale potoka Bregana

28. travnja u gradskoj vijećnici Grada Samobora održan je sastanak na temu uređenja i zaštite obale potoka Bregana.

Sastanku su uz gradonačelnika Grada Samobora Krešu Beljaka prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, predstavnici nadležnog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, predsjednici MO Bregana i Grdanjci, predstavnik DVD-a Grdanjci, predstavnici Hrvatskih voda Tomislav Gazić i Nikola Mihaljević te župan Općine Brežice Ivan Molan sa suradnicima.

Sudionici sastanka upoznati su s procedurom poduzimanja radnji sukladno Protokolu o očuvanju i uređenju vodnog režima na graničnim vodama, koji podrazumijeva ograničen opseg radova i pripremu propisane dokumentacije. Priprema dokumentacije zahtijeva duže vremensko razdoblje, u kojem bi moglo doći do novog ugrožavanja navedenog područja te je postupak potrebno ubrzati unutar zakonskih okvira.

Stoga su se hrvatska i slovenska strana usuglasile kako je nužno što prije zaštititi korito vodotoka od daljnje erozije i hitno spriječiti moguće posljedice štetnog djelovanja vode, kako bi se zaštitili ljudi i njihova imovina. Također, nužno je što prije zaštititi prometnice i upornjake mostova s obje strane, kako bi se spriječilo daljnje oštećivanje ceste.

Kako bi to postigli, predstavnici Grada Samobora i Općine Brežice zaključili su kako će zajednički pokrenuti inicijativu hitnog rješavanja ove problematike o kojoj će obavijestiti nadležna državna tijela.

S.S.

 
29.04.2014.

Uređenje prometnica u mjesnim odborima Cerje Samoborsko i Bregana

Sve je obavio Komunalac

Uređenje prometnica u mjesnim odborima Cerje Samoborsko i Bregana

Završeni su radovi na uređenju prometnica u mjesnim odborima Cerje Samoborsko i Bregana. U Cerju je izgrađena pješačka staza duljine 110 metara, a proširena je i kolnička konstrukcija. U Bregani je asfaltiran dio pješačke staze, a završeni su i radovi na izgradnji uzdignute plohe za smirivanje intenziteta prometa i pješačkog prijelaza na raskrižju Zagrebačke ulice i Ulice Ante Starčevića.

Sve je radove izveo samoborski Komunalac.

T.I.

 
29.04.2014.

1. Proljetni sajam u OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

Razmjena znanja i sadnica

1. Proljetni sajam u OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

U subotu, 26. travnja, u OŠ Mihaela Šiloboda održao se 1. Proljetni sajam. Do sajma je došlo na inicijativu učitelja škole pod vodstvom voditeljice Učeničke zadruge Okić Vere Jovanović. Sajam je održan s ciljem poticanja učenika i roditelja na sadnju vrtova, razmjenu sadnica, iskorištavanje proizvoda iz prirode i upoznavanje tradicionalnih zanata.

Prikupljalo se ljekovito bilje za školski vrt, prodavale su se sadnice povrća, voća, ljekovitog bilja i cvijeća. Održane su zanimljive radionice i predavanja. O važnosti pčela govorio je poznati pčelar i istraživač, g. Tomljanović, dok je predavanje o starim sortama jabuka održala ravnateljica Parka prirode Žumberak Lovorka Jakopec. U školskoj dvorani održale su se radionice košaraštva (g. Blažević), kiparstva u drvetu (g. Jurčin) i radionica Od lana do platna, koju su predstavile učenice OŠ Rude pod vodstvom katice Tkalčić. Učenici su pripremili zdravu hranu: pitu od koprive, čaj od mente i čips od jabuke. Zadrugari su prodavali ružice za masažu i druge proizvode koje su ove godine izradili. U predvorju škole svi zainteresirani su se mogli okušati u radu na lončarskom kolu, dok je u knjižnici organizirana radionica origamija, u kojoj su učenici pokazivali kako se može iskoristiti stari papir.

Ravnatelj Marijan Hetler zahvalio je svima; roditeljima, učenicima, gostima i djelatnicima na donacijama i cijeloj organizaciji, a, kako smo čuli od posjetitelja, sajam je bio pun pogodak idejom i realizacijom, koju ćemo nastojati ponoviti i dogodine.

Ivana Planinšek

 
29.04.2014.

Predstavljena koalicijska lista kandidata za Europski parlament Nacionalnog foruma, HSLS-a, PGS-a i Liste za Rijeku

Lista br. 12 za promjene

Predstavljena koalicijska lista kandidata za Europski parlament Nacionalnog foruma, HSLS-a, PGS-a i Liste za Rijeku

U Maloj dvorani POU Samobor u ponedjeljak, 28. travnja, održana je tribina "Promjene dolaze", tijekom koje su predsjednik HSLS-a Darinko Kosor i predsjednik Nacionalnog foruma prof.dr. Nikica Gabrić predstavili zajedničku koalicijsku listu broj 12 NF-HSLS-PGS-Lista za Rijeku za Europski parlament. Skupu su nazočili i neki od kandidata s liste. Uz prof.dr. Nikicu Gabrića, Samoborcima su se predstavili Renata Šeperić Petak i Vladimir Ferdelji, a domaćini skupa bili su Alan Jobst, koordinator NF-a za Samobor i dr. Linda Rossini Gajšak, potpredsjednica HSLS-a i predsjednica samoborskog ogranka HSLS-a.

U dinamičnoj raspravi Samoborci su dobili odgovore koja je šansa Samobora u sredstvima iz EU fondova i koja je sudbina lokalne željezničke pruge Samoborček, čija je izgradnja trebala biti financirana sredstvima kohezijskih fondova. Nakon tribine druženje s građanima Samobora nastavljeno je u Kavani Livadić.

I.H.

 
29.04.2014.

Komunalni radovi u Molvicama

Pješačka staza i odvodnja

Komunalni radovi u Molvicama

U Molvičkoj ulici u Molvicama počeli su radovi na izgradnji pješačke staze ukupne dužine 130 metara.

U sklopu radova izvest će se i rekonstrukcija oborinske odvodnje te proširenje kolnika ceste na širinu od 6 metara.

Radove izvodi Davor inženjering d.o.o.

S.S.

 
29.04.2014.

Na skupštini Zagrebačke županije usvojen rebalans proračuna

Povećanje za 3.219.322 kuna

Na skupštini Zagrebačke županije usvojen rebalans proračuna

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je rebalans proračuna koji iznosi 314.097.528 kuna i veći je za 3.219.322 kuna u odnosu na proračun donesen krajem 2013. godine. Rebalans je napravljen zbog potrebe usklađivanja decentraliziranih funkcija s odlukama Vlade RH, preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata i aktivnosti te usklađivanja viška prihoda iz prethodnih godina.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rebalans je ocijenio tehničkim. Rebalans je rađen na osnovu realizacije proračuna za 2013. godinu, koja je po prvi put prešla 300 milijuna kuna i bila je bolja i od one u 2008. godini kada država još nije bila u recesiji. Optimistični su i podaci o izvršenju proračuna u prva tri mjeseca 2014. godine, koji pokazuju rast prihoda od poreza na dohodak i to za 5%. Kožić je podsjetio da se gotovo 80% prihodovne strane proračuna puni upravo iz spomenutog poreza što pokazuje da je stanje u gospodarstvu Zagrebačke županije ipak bolje nego u drugim županijama. Od spomenutih 3,2 milijuna kuna za koji se povećava proračun, najveći iznos, i to 2.703.410 kuna, dodijelit će se Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša s ciljem ubrzanje procesa legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada na području Zagrebačke županije.

Prihvaćeno je Izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2013. godini, koje je predstavio načelnik PUZ-a Goran Burušić. Tijekom 2013. godine na području županije zabilježeno je 3.084 kaznenih djela, 2.323 prometnih nesreća te 3.963 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2012. godine kriminalitet je u padu za 20%, a razriješenost slučajeva viša je za 1,9%. Burušić se osvrnuo i na novi ustroj i organizaciju rada policijskih postaja s ciljem povećanja broja policajaca na terenu te smanjenja broja rukovoditelja, kao i čitav niz preventivnih programa. Također, područje Zagrebačke županije, s aspekta sigurnosti, ocijenio je kao izuzetno sigurno i poželjno za život.

Vezano za projekt integriranog javnog prijevoza putnika, Skupština je prihvatila Društveni ugovor o osnivanju trgovačkog društva Integrirani promet zagrebačkog područja, društva s ograničenom odgovornošću za prijevoz. Članovi društva su Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Krapinsko-zagorska županija. Cilj osnivanja društva je priprema i realizacija projekata vezanih uz uspostavljanje novog modela organizacije prijevoza putnika i upravljanje istim na teritorijalnim područjima članova društva.

Članovi Skupštine prihvatili su Izvješće o poplavama koje su se dogodile na području Zagrebačke županije u veljači ove godine te o stanju sustava obrane od poplava kojeg su podnijele Hrvatske vode – Vodnogospodarski odjel za gornju Savu. U izvješću se navodi kako je najveći problem s plavljenjem bio na područjima gdje nije izgrađen sustav obrane od poplava i/ili nije izgrađen sustav oborinske odvodnje. Što se tiče ulaganja u program zaštitnih i regulacijskih vodnih građevina na rijeci Savi, ukupna vrijednost radova u tijeku iznosi 80,2 milijuna kuna, dok se u ovoj godini planiraju izvesti radovi vrijedni 27,3 milijuna kuna.

Prije utvrđivanja dnevnog reda vijećnici SDP-a, HNS-a, HSLS-a i HSU-a napustili su sjednicu, obzirom da nije prihvaćen njihov prijedlog da se sjednica Skupštine odgodi za nekoliko dana. Naime, s dnevnog reda skinuta je točka o donošenju odluke o izboru najpovoljnije ponude za zakup zajedničkog otvorenog lovišta broj I/119, jer se smatralo da je zaključak matičnog odbora netočno napisan. Zbog spomenute pogreške vijećnici navedenih stranaka zatražili su reviziju svih pripremljenih materijala te odgodu sjednice Skupštine. Većinom glasova vijećnika, takav prijedlog nije podržan.

Na Aktualnom satu prisutne vijećnike zanimalo je na koji način se SB Naftalan opskrbljuje naftom, odnosno naftalanom kojim se vrši liječenje pacijenata te planira li Zagrebačka županija nabavu novog mamografa koji je trenutno u kvaru i ne omogućava obavljanje preventivnih pregleda za potencijalno rano otkrivanje karcinoma dojke. Postavljana su pitanja vezana uz asfaltiranje ŽC 3024 u naselju Bunjani, kada će županija raspisati natječaj za sufinanciranje projekata udruga koje se bave zaštitom okoliša i prirode, te koliko je do sada riješeno predmeta legalizacije objekata u Zagrebačkoj županiji. Posljednje pitanje Aktualnog sata, postavljeno po četvrti put do sada, ticalo se početka sanacije potoka Gorjak, a odgovor se zahtijevao od nadležnog ministarstva.

M.B.

Reagiranja opozicijskih stranaka pročitajte u rubrici "Pisma i reagiranja"

 

Djelatnici Hitne medicinske pomoći obilježili nacionalni Dan hitne medicinske službe

Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škole Samobor

U samoborskoj gradskoj vijećnici održan je sastanak na temu zaštite obale potoka Bregana

Uređenje prometnica u mjesnim odborima Cerje Samoborsko i Bregana

1. Proljetni sajam u OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem

Predstavljena koalicijska lista kandidata za Europski parlament Nacionalnog foruma, HSLS-a, PGS-a i Liste za Rijeku

Komunalni radovi u Molvicama

Na skupštini Zagrebačke županije usvojen rebalans proračuna

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002