13.04.2014.

Upis u Registar Zaklade Ana Rukavina

Prikupljena 43 uzorka

Upis u Registar Zaklade Ana Rukavina

U prostorijama Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje na Autobusnom kolodvoru 9. travnja organizirano je prikupljanje krvnih uzoraka i upis u Registar Zaklade Ana Rukavina. Prikupljena su 43 uzorka, a s obzirom na termin (radni dan, jutarnji termin) odaziv je bio i više nego dobar. Iz Zaklade su više nego zadovoljni i pozivaju sve koji se nisu odazvali da to učine u KBC Rebro, ambulanta za tipizaciju, svaki radni dan 8-14h, te u Petrovoj svaki dan od 7:30-19 sati te subotom 7:30-15 sati.

Iz Zaklade zahvaljuju svim našim sugrađanima koji su se odazvali, a više inforamcija o radu Zaklade možete vidjeti na www.zaklada-ana-rukavina.hr/.

M.K.

 
13.04.2014.

Samoborski proljetni sajam stigao do jubilarnog 10. izdanja

Dokaz izdržljivosti obrtnika i malih poduzetnika

Samoborski proljetni sajam stigao do jubilarnog 10. izdanja

Samoborski proljetni sajam obilježava svoju prvu okruglu godišnjicu. Prije 10 godina krenulo se u organizaciju sajma s ciljem zajedničke promocije obrtništva našega grada i njegovih mogućnosti. Iz godine u godinu sajam je rastao i dokazivao da je Samobor grad vrijednih obrtnika i malih poduzetnika, u kojem se pozornost posvećuje tradicionalnim zanatima i vještinama pripravljanja domaćih jela i pića. Iako se posljednjih godina gospodarska situacija promijenila i sve je teže opstati i dobro poslovati, taj osnovni cilj je sačuvan. Tako su se i ove godine u jubilarnom izdanju, između 70-ak izlagača, mogli naći autohtoni proizvodi naših kristalobrusača, proizvođača tradicijskog nakita i rukotvorina, licitara, medičara, uz neizostavnu ponudu bermeta i muštarde, sira, meda, domaćih vina i voćnih rakija, proizvoda od ljekovitog bilja, češnofke, samoborske salame i ostale delikatese. Uz obrtnike i poduzetnike, na sajmu su se pod šatorom na Trgu kralja Tomislava također predstavile samoborske udruge, društva, škole te gosti iz Istre.

Prema običaju, prvog dana manifestacije (12. travnja) održano je svečano otvorenje na kojem je sve izlagače i goste pozdravio samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, zahvalivši gostima na dolasku te posebno onima koji su pomogli u organizaciji sajma. Beljak je istaknuo kako Samobor svim posjetiteljima uvijek ima puno toga za ponuditi. Potom je predsjednik samoborskog Udruženja obrtnika Marijan Karlović istaknuo da ovog sajmovanja ne bi bilo bez financijske pomoći Grada Samobora svih ovih 10 godina. Karlović je rekao da je, nakon dva uspješna odrađena EU projekta, pred realizacijom i treći EU projekt vrijedan ukupno 4 milijuna eura. Riječ je o osnivanju regionalnog centra za izradu pametnih kuća, a u taj projekt Udruženje obrtnika ide u suradnji s Gradom Samoborom i nadležnim institucijama, naglasio je Marijan Karlović i pozvao sve koji mogu da pomognu u ostvarenju projekta.

Pohvale Samoboru, njegovim obrtnicima i poduzetnicima izrekli su izaslanik predsjednika Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković te pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Vjekoslav Rakamarić, koji je sajam i otvorio. Slijedio je obilazak štandova i upoznavanje s ponudom, uz glazbenu pratnju Singrlica.

Jubilarni 10. Samoborski proljetni sajam tijekom subote i nedjelje privukao je posjetitelje i brojnim popratnim sadržajima, kao što su etno radionica tkanja OŠ Rude, radionica izrade samoborskog kraluša OŠ Samobor, vožnja kočijom u organizaciji Udruge uzgajivača hrvatskog posavca Vranac, nastupom tamburaških sastava te proljetnom šetnjom gradom uz turističkog vodiča i članove Udruge PozitivaS. Posebnost nedjelje je Dan otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba s degustacijom Samoborske salame i vina domaćih vinara.

Uvod u cijelu manifestaciju bio je 11. travnja projekt Dojdi osmaš u kojem su se predstavile samoborske srednje škole s upisnim novostima za učenike osmih razreda osnovnih škola.

Pokrovitelji ovogodišnjeg sajma su Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Zagrebačka županija. Zlatni sponzori bili su Croatia osiguranje, Erste & Steiermärkische bank, Hypo Alpe-Adria Bank, Zagrebačka banka, srebrni Privredna banka, a brončani sponzor Samoborska banka. Brončani sponzor Festivala češnofki je Fresl kovinotiskačka radionica, prijatelj Sajma Grad Jastrebarsko, a medijski pokrovitelji Radio Samobor i Glasnik Samobora i Svete Nedelje. Organizator 10. Proljetnog sajma je Grad Samobor, suorganizatori Poduzetnički centar Samobor, Udruženje obrtnika Samobor, Komunalac i Turistička zajednica grada Samobora.

M.Š.

Najbolje češnofke stižu iz Jarušja

I dok su uzvanici i posjetitelji obilazili štandove na Trgu kralja Tomislava, u Kleščićevoj ulici širio se primamljiv miris prave domaće delicije na 5. Festivalu Samoborske češnofke. Svoje umijeće pripreme češnofki ove je godine pokazalo 16 mjesnih odbora, a stručni žiri (Dubravko Viduč, Tomislav Skendrović i Krunoslav Znika) na kraju je odlučio da je najbolji proizvod imao MO Jarušje s 279 bodova, drugi je bio MO Podvrh i Velika Jazbina s 270 bodova, a treći MO Klokočevec s 264 boda. Njima su pripale nagrade sponzora Tehnovara i Obrta Fresl. Ovo je prvi nastup MO Jarušje (koji je novi MO u ustrojstvu grada), a odmah i pobjeda. Za nju su zaslužni Ivica Ivanušević te Mirko, Mihael, Vlado i Jelena Babojelić.

Slijedi još Festival kotlovine

Potencijal koji je pokazao Festival kotlovine osigurao mu je od ove godine i zaseban termin. Tako će se 5. izdanje ovog festivala održati iza Uskrsa, 26. i 27. travnja u Kleščićevoj ulici. Prvog dana, u subotu, u pripremanju najbolje samoborske kotlovine natjecat će se gradske četvrti i mjesni odbori te udruge hobista i gradovi Samobor, Jastrebarsko, Sveta Nedelja i Zaprešić. U nedjelju za titulu najboljeg u pripremanju samoborske kotlovine borit će se dobrovoljna vatrogasna društva. Degustacija kotlovine oba dana predviđena je od 12 do 17 sati.

 

Upis u Registar Zaklade Ana Rukavina

Samoborski proljetni sajam stigao do jubilarnog 10. izdanja

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002