07.09.2014.

Županijsko vatrogasno natjecanje djece u Bregani

Mali vatrogasci pokazali što znaju

Županijsko vatrogasno natjecanje djece u Bregani

Na sportskom centru u Bregani održano je u subotu, 6. rujna, Županijsko vatrogasno natjecanje djece od 6 do 12 godina. Organizator natjecanja je bila Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, a domaćin natjecanja Vatrogasna zajednica Grada Samobora i DVD Bregana.

Natjecanje je održano u kategorijama djece muški i žene od 6 do 12 godina, s ukupno 690 natjecatelja. U kategoriji djece muški nastupilo je ukupno 48 natjecateljskih odjeljenja.

Najuspješniji u izvođenju vježbi bili su DVD Ježevo, DVD Ribnica i DVD Tučenik. Od natjecatelja iz VZG Samobor u ovoj kategoriji ekipa DVD-a Rude osvojila je 24. mjesto, ekipa DVD-a Molvice 25. i ekipa DVD-a Bobovica 30. mjesto.

U kategoriji djeca/žene nastupilo je ukupno 21 natjecateljskih odjeljenja. Najuspješniji u izvođenju vježbi bili su DVD Ostrna, DVD Novo Čiče i DVD Cerje.

Natjecateljske ekipe iz VZG Samobor postigle su dobre rezultate, a najviše možemo biti ponosni na ekipu djevojčica DVD-a Cerje, koja je u kategoriji djeca/žene osvojila odlično 3. mjesto.

Natjecanje su vodili županijski zapovjednik Josip Novosel, zamjenik voditelja Zdravko Filipaj, zapovjednik VZG Samobor Mladen Žitković i predsjednik povjerenstva za natjecanje VZZŽ Franjo Prišćan.

U provođenju natjecanja sudjelovalo je još 35 sudaca i 20 tehničkih osoba zaduženih za poslove, pripremu i provođenja natjecanja. Na kraju natjecanja svim natjecateljima uručena su priznanja za sudjelovanje na natjecanju, a najboljim natjecateljima pehari i medalje.

Sve natjecatelje, voditelje ekipa, suce, tehničko osoblje i gledatelje u ime Grada Samobora je pozdravio viši savjetnik za vatrogastvo i civilnu zaštitu Krunoslav Znika, ispred Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije potpredsjednik Željko Koščica i ispred Zagrebačke Županije Branko Herček.

Na kraju sve pohvale idu i DVD-u Bregana, čiji su članovi uspješno obavili tehničke poslove pripreme i provođenja natjecanja.

S.S.

 
07.09.2014.

Svetonedeljske prvašiće prvog dana škole pozdravili čelnici Grada

Pokloni i dobre želje

Svetonedeljske prvašiće prvog dana škole pozdravili čelnici Grada

Kao i u cijeloj Hrvatskoj, 8. je rujna i na prodručju Grada Svete Nedelje počela školska godina. Tom su prigodom gradonačelnik Grada Svete Nedelje Drago Prahin te njegovi zamjenici Damir Halužan i Ivica Pavlić obišli svih 5 škola na području Grada Svete Nedelje, kako bi prvašićima zaželjeli mnogo usphjeha u daljnjem radu.

Najviše prvašića ove školske godine krenulo je u Područnu školu Rakitje, gdje je u tri radzredna odjeljenja upisano čak 64 prvašića. U matičnoj školi OŠ Sveta Nedelja, upisano je 43 prvašića u dva razredna odjeljenja, dok je u Područnoj školi Strmec upisano 56 prvašića u dva razredna odjeljenja. U Područnoj školi Kerestinec upisano je jedno razredno odjeljenje s 28 prvašića, kao i u Područnoj školi Rakov Potok, gdje je upisano 6 prvašića. Tako je ove godine u škole na području Grada Svete Nedelje upisano 197 učenika prvih razreda.

Gradonačelnik Drago Prahin i njegovi zamjenici tom su prigodom čestitali svim prvašićima, zaželjeli im mnogo uspjeha u daljnjem školovanju te im uručili prigodne poklone, pisanke A, kao i mnoštvo slatkiša, kako bi im ovaj, za njih iznimno važan događaj, učinili još malo slađim i ljepšim.

A.B.B.

 
07.09.2014.

Na jezeru u Rakitju održana tradicionalna 15. Svetonedeljska fišijada

Uz fiš i indonezijska egzotika

Na jezeru u Rakitju održana tradicionalna 15. Svetonedeljska fišijada

Odlično raspoložene natjecateljske ekipe i brojni posjetitelji uživali su u cjelodnevnom programu na 15. Svetonedeljskoj fišijadi održanoj u subotu, 6. rujna, na obali jezera Rakitje. Uz opuštenu zabavu i druženje, fiš je spravljalo ukupno 37 natjecateljskih ekipa.

Na Svetonedeljskoj fišijadi po prvi puta gostovali su i predstavnici Veleposlanstva Republike Indonezije, koji su posjetiteljima pripremali i dijelili svoja egzotična jela.

Uvjerljivo najbolji fiš, prema tročlanom ocjenjivačkom sudu u sastavu Zlatko Homen kao predsjednik te Denis Špoljarić i Darko Tomljenović, skuhali su Team Shakespeare iz Strmca u sastavu Predrag Vojvodić i Davor Huić s osvojenih 96 bodova.

Drugoplasirani sa 69 bodova bio je fiš paprikaš Vuković Prijevoza iz Kalinovice u sastavu Dalibor Sakoman i Ivica Vuković, a treći najbolji s osvojenih 54 boda proglašen je fiš ekipe ŠRD Rak iz Rakitja, kojeg su pripremali Marijan i Jasna Čižmešija.

Pehare, medalje te nagrade naših sponozora Limarije Sebastijan i Vinarije Kurtalj uručili su hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Stier, gradonačelnik Grada Svete Nedelje Drago Prahin te Drago Kurtalj, vlasnik Vinarije Kurtalj.

I dok se fiš-majstori nisu odvajali od svojih kotlića, publika se ove godine zabavljala uz pučke igre - potezanje konopa, brzo ispijanje gemišta za žene, bacanje kamena s ramena...), a najbolje igrače nagradili su poklonima Turistička zajednica grada Svete Nedelje, Limarija Sebastijan te Pizzeria Jezero.

S publikom su se sjajno zabavljali voditelji Davor Dretar Drele i Branko Ilić Majk, a odličnoj atmosferi pridonijeli su Žiga i bandisti.

Julijus Hrđun se, pak, sa svojom ekipom nije odvajao od velikog 600-litarskog kotla Limarije Sebastijan, iz kojeg je podijeljen velik broj besplatnih porcija fiša posjetiteljima koji su čekali u redu. Šaran na rašljama nudio se po promotivnim cijenama, a sponzorskom dijelu priključila se i Vinarija Kurtalj.

Bez gromoglasnih pucnjeva Kuburaškog društva Gromovnik ne bi bilo ni početka, a niti kraja kuhanja ni na ovogodišnjoj Fišijadi. Uz sve to moglo se birati i iz ponude suvenira te domaćih tradicionalnih jela i kolača na okolnim štandovima. Organizatori manifestacije bili su ŠRD Rak Rakitje i Turistička zajednica grada Svete Nedelje.

Pokrovitelj Svetonedeljske fišijade i ove godine bio je Grad Sveta Nedelja te Zagrebačka županija.

S.S.

 
07.09.2014.

Muke stanovnika Jurinčevog puta

Pa gdje mi to živimo?!

Muke stanovnika Jurinčevog puta

Stanovnici Rakovog Potoka, oni koji imaju nesreću živjeti u Jurinčevom putu, ogorčeni su stanjem njihove ulice, ako se to što je od nje ostalo može tako nazvati.

Nakon što je Komunalac u toj "ulici" "izvodio određene radove", njenom sredinom, kod obilnijih kiša, a čemu zadnje vrijeme učestalo svjedočimo, teče pravi potok.

Dakle, osim postojećih rupa, građani automobilima, a pješaci nogicama, moraju prolaziti predjelima sličnijim afričkoj pripizdini, nego prometnici u civiliziranom naselju u gradu iz države – članice Europske Unije.

Stanovnici su, navodno, zvali odgovorne iz Komunalca, ali odgovora, rekao bi gradonačelnik Rusije Putin - njet.

Dakle, što se čeka?!

R.Š.

 
07.09.2014.

Prezentacija ekološki uzgojenih "butternut" tikvica obitelji Perković

Eksplozija zdravlja i okusa

U organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Samobora i Svete Nedelje i Zadruge osoba s invaliditetom u subotu, 6. rujna, u njihovim prostorijama na Autobusnom kolodvoru Samobor održana je pomalo neobična prezentacija. Naime, člamovi navedenih udruga, bračni par Kristina i Tomislav Perković iz Samobora, bave se ekološkom proizvodnjom muškatnih tikvica na svojem imanju u Bestovju i od ovogodišnje berbe priredili su za sve zainteresirane prezentaciju o svojim tikvicama, popraćenu i prigodnim gastro specijalitetima spravljenima od ove zdrave namirnice.

Važno je znati da "butternut" tikvica ili muškatna tikva potječe iz Južne Afrike, a od ove naše domaće razlikuje se po tome što je mesnatija, ima manje koštica i prepuna je vitamina i vlakana. Dakle, radi se o vrlo zdravoj namirnici, koju je lako uzgojiti i u ovom našem podneblju, a od nje možete pripremiti doslovce sve – od predjela i juhe do priloga i deserta, u što su se svi mogli i uvjeriti degustacijom vrlo ukusnih slatkih i slanih jela i kolača spravljenih od ovih tikvica. Osim toga, muškatna tikva je i do godinu dana nakon berbe uporabiva, jer, dapače, stajanjem i zrenjem dobiva na okusu, a često se koristi i kao dodatak drugim jelima.

Obitelj Perković svoje tikvice i prodaje po vrlo prihvatljivoj cijeni, a za kontakt i nabavu njihovih tikvica te detaljnije informacije dovoljno je nazvati u udrugu na broj 3336-718 ili ih kontaktirati e-mailom na udruga-invalida-samobor@zg.t-com.hr.

M.K.

 
07.09.2014.

Predstavljena gradska inicijativa za osnivanje Narodne stranke - reformista

Povratak narodnjaštvu i gospodarstvu

Predstavljena gradska inicijativa za osnivanje Narodne stranke - reformista

U subotu, 6. rujna, na Trgu kralja Tomislava predstavila se gradska inicijativa za osnivanje Narodne stranke – reformista, kojoj je povjerenik za Samobor Jozo Grubeša.

Predsjednik buduće stranke Radimir Čačić, koja do osnivanja još funkcionira kao udruga, najavio je u Samoboru gospodarske reforme i razvojne projekte za koje smatra da Hrvatsku mogu izvući iz recesije.

- Hrvatska više ne može podnositi političke sukobe koji je potresaju. Smatramo da treba imati jasnu nacionalnu poruku, visoku socijalnu osjetljivost, bazično biti liberalan, a s reformom javne uprave decentralizirati državu - rekao je Čačić.

Samobor smatra urbanom lokalnom samoupravom koja raspolaže s ozbiljnim budžetom, a čijem stanovništvu može biti važna politička ponuda reformista, jer njihov cilj je podizanje životnog standarda svih građana.

Prema riječima Joze Grubeše, buduća stranka računa ne samo na bivše HNS-ovce, već i na one ljude koji dosad nisu bili u politici.

Osnivanje Narodne stranke – reformista najavljeno je za 28. rujna po principu "jedan član - jedan glas".

M.K.

 

Županijsko vatrogasno natjecanje djece u Bregani

Svetonedeljske prvašiće prvog dana škole pozdravili čelnici Grada

Na jezeru u Rakitju održana tradicionalna 15. Svetonedeljska fišijada

Muke stanovnika Jurinčevog puta

Prezentacija ekološki uzgojenih "butternut" tikvica obitelji Perković

Predstavljena gradska inicijativa za osnivanje Narodne stranke - reformista

Arhiva 2014

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002