21.12.2005.

Nakon zlatne medalje na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija INPEX 2005. u Pittsburgu, samoborski imunostimulator nagradila je i Hrvatska gospodarska komora

Broccolin osvojio svijet

Nakon zlatne medalje na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija INPEX 2005. u Pittsburgu, samoborski imunostimulator nagradila je i Hrvatska gospodarska komora

Kod nas još uvijek vrijedi pravilo da prvo trebate uspjeti vani da bi vas i kod kuće cijenili. Tako je i Zoran Rudeš, nakon što je za svoj Broccolin nagrađen 2005. godine zlatnom medaljom na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija u Pittsburgu, dobio nagradu Hrvatske gospodarske komore koja je samoborski imunostimulator Broccolin proglasila najboljim proizvodom u 2004. godini.

Tim povodom podsjetili smo se s tvorcem Broccolina i jednim od suvlasnika tvrtke Pond iz Samobora koja pripravak pakira i plasira, na to što je to Broccolin i kako je ovaj priznati i traženi dodatak prehrani našao svoje mjesto pod samoborskim nebom, a potom i puno šire.

Dakle, Broccolin je prah svježe brokule upakiran u kapsule. Brokula je u posljednje vrijeme zbog svojih dokazanih antikancerogenih i imunostimulativnih djelovanja postala predmetom istraživanja mnogih svjetskih znanstvenika, a cijela se jedna znanost bavi fenomenom bioaktivne materije u brokuli. Ugledni američki instituti i istraživački centri uočili su da se u klorofilu brokule nalaze dva spoja - indol karbinol i sulforafan, primjenom kojih je dokazana zapanjujuća otpornost organizma prema nastanku i razvoju tumornih oboljenja. Radile su se kure i sa svježom brokulom, no već nakon dvadesetak dana pacijenti bi bili prezasićeni velikim količinama koje su im davane. Krenulo se, dakle, u potragu za ekstraktom brokule koji ne bi izgubio svoja izuzetno ljekovita svojstva.

Zoran Rudeš, inače kemičar po struci, uvidio je način na koji je brokulu moguće osušiti, a da iz nje ne nestanu tvari koje brokulu čine tako zanimljivom bolesnima od raka, ali i svim ljudima koji jednostavno žele sačuvati svoje zdravlje do duboke starosti.

A Broccolin je stvarno odličan za sačuvati i izliječiti baš sve, od prostate preko pluća do pamćenja.

Rudešu je pošlo za rukom osnovati tvrtku u Bobovici i organizirati punjenje praha čudesne brokule u kapsule, kao i organizirati dobru opskrbu svježom i prirodno uzgojenom brokulom. Sva organski uzgojena brokula doprema se iz kruga od tridest kilometara i u roku 48 sati iz nje mora biti isisana voda. To je jedan od najvažnijih uvjeta da ljekovita svojstva brokule ostanu nedirnuta.

Danas se Broccolin izvozi u dobar dio Evrope, Australiju, SAD i Veliku Britaniju, kao i u sve države na prostoru bivše Jugoslavije.

Nenad Kobasić

 
21.12.2005.

Snježana Tolić imala je više sreće sa sudom od Nadice Milić

Bolje na mostu, nego u šahtu!

Da je bolje, ili barem mrvicu isplativije, pasti na mostu nego upasti autom u poluotvoreni šaht (o čemu smo pisali u prošlom broju), uvjerili smo se uvidom u još jedan samoborski pad koji je završio na sudu, a nedavno je Poglavarstvo grada donijelo odluku o odrješenju kase i isplati tražene odštete Snježani Tolić.

Ona se davne 1997., uslijed skliskosti i oštećenja samoborskog starog mosta, spotaknula i pala. U toj nezgodi zadobila je višeiverni prijelom patele lijevog koljena pa joj je u drugom operativnom zahvatu patela odstranjena.

Tužila je Grad i Komunalac Općinskom sudu u Samoboru i dobila spor, ali je Grad uložio žalbu Županijskom sudu u Velikoj Gorici, pa su se tek sada, prvostupanjskom presudom te instance, stekli uvjeti, da, nakon osam godina, gospođa dobije nešto novca. Naime, Grad i Komunalac, bez prijetnje ovrhe, imaju isplatiti Snježani Tolić odštetu u visini 41.838 kuna.

Nenad Kobasić

 
21.12.2005.

Novogodišnji autobus s ceste se opet dokotrljao na pozornicu

Izašli iz sjene headlinera

Novogodišnji autobus s ceste se opet dokotrljao na pozornicu

U organizaciji tzv. Inicijative mladih, S.E.K.S.-a i FAG Enthusia Planck u petak, 16. prosinca, u dvorani Poduzetničkog centra u Bregani održan je tradicionalni Novogodišnji autobus.

Koncert pod tim imenom je po prvi puta organiziran u kino dvorani POU Samobor 1975. godine i ove godine slavi svoju tridesetu obljetnicu. Osnovna zamisao Novogodišnjeg autobusa je da se samoborskim bandovima i njihovim gostima da mjesto na kojem će moći pokazati što su radili proteklih godinu dana, a da ne budu zasjenjeni svirajući kao predgrupe nekim "headlinerima" već da svi imaju jednako vrijeme na pozornici. U Bregani je nastupilo šest bandova iz Samobora i Bregane te gosti iz Slovenije. Koncert je privukao dvjestotinjak posjetitelja, što je bilo u skladu s očekivanjima organizatora.

- Nadamo se da smo ovim koncertom zadovoljili barem dio rokerske populacije Samobora i okolice, a još smo ostali dužni i jedan party koji ćemo sigurno organizirati negdje tijekom siječnja, jer je, nažalost, zbog kratkog vremena i podužeg uštimavanja nekih bandova, premalo vremena ostalo za DJ-e koji su trebali svirati od ponoći pa do fajrunta koji je najavljen za 3 sata – rekao nam je Matko Burić, jedan od organizatora koncerta.

Organizatori su zadovoljni učinjenim obzirom da je cijeli koncert i sva organizacija napravljena u manje od deset dana, s minimalnim sredstvima. Koncert su osiguravali djelatnici AKD-a, koji nisu niti jednom intervenirali, već su večer proveli družeći se s redarima iz redova Inicijative mladih ispred, te večeri opet popularnog, "Restorana". Policijska ophodnja u nekoliko je navrata prolazila ispred Poduzetničkog centra, ali osim stajanja u kafiću preko puta na kavi nije niti jednom osjetila potrebu za zaustavljanjem.

Od predstavnika Grada Samobora koncertu je kratko nazočio samo pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Radovanić, koji je bio zadovoljan razvojem situacije i koji je pružio punu podršku organizatorima.

Za kraj treba napomenuti da su svi bandovi svirali besplatno, odnosno za "bažul i pivu". Organizatori zahvaljuju Upravnom odjelu za gospodarstvo i poljoprivredu Grada Samobora, Zagrebačkoj županiji, Poglavarstvu Grada Samobora, Centru za odgoj i obrazovanje Lug, "teti čistačici" i gosponu Kahlini, domaru.

Tina Bukarica

Nastupalo je šest demo bendova. Koncert su otvorili More ithil iz Samobora, a nastavili su White trash (Samobor), Pars petrosa (Bregana), Mongo (Samobor), Mozak iz Slovenije i True (Samobor).

 

Nakon zlatne medalje na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija INPEX 2005. u Pittsburgu, samoborski imunostimulator nagradila je i Hrvatska gospodarska komora

Snježana Tolić imala je više sreće sa sudom od Nadice Milić

Novogodišnji autobus s ceste se opet dokotrljao na pozornicu

Arhiva 2005

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002