31.10.2005.

Proslava 75 godina rada DVD Sošice

Vatra ugašena, ali društvo nije!

Proslava 75 godina rada DVD Sošice

Krajem listopada u Sošicama je svečano obilježena 75. godišnjica rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sošice kojeg su 22.12.1930. godine osnovali napredni i vrijedni ljudi ovoga kraja. Njegovi osnivači su bili Janko Hranilović, Marko Peris, Nikola i Petar Radić i Nikica Smičiklas, a u rad društva uključivali su se brojni mještani različitih zanimanja; od trgovaca, ugostitelja i zemljoradnika do učitelja. Društvo je uspješno radilo do početka 1941. godine, kada se rad društva gasi, a ponovno se obnavlja 1950. godine.

Zalaganjem sadašnjeg rukovodstva i predsjednika Zdravka Radića obnovljen je krov na zgradi doma, uređen sanitarni čvor i nabavljen potreban inventar.

Pokrovitelj svečane skupštine održane povodom ove obljetnice bila je Zagrebačka županija, koju je u Sošicama predstavljao dožupan Josip Jambrač. U ime Grada Samobora skup je pozdravila zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić. Uz lokalna društva sa

Žumberka dragi gosti bili su i predstavnici vatrogasnih društava Samobora i Jastrebarskog te predstavnici Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i Vatroprometa.

Blagoslov zastave i novog krova obavili su svećenici Danijel Vranešić i Željko Pajić, a kum zastavi bio je vlasnik tvornice Pliješ, Milan Radić.

U idućoj godini planira se obnova fasade doma i dodatno uređenje prostorija, u kojima bi svoje mjesto za druženje i održavanje sastanaka uz vatrogasce imali i lovci, planinari, a i mještani.

Svečani domjenak pripremili su domaćini, a slavlje i druženje potrajalo je do dugo u noć uz Vesele žalce iz Pribića.

Milan Radić

 
31.10.2005.

Na Danima hrane Zagrebačke županije promovirana Udruga kuhara Zagrebačke županije

Samoborski kuhar Vlado Hofer predsjednik kuharske udruge

Na Danima hrane Zagrebačke županije promovirana Udruga kuhara Zagrebačke županije

Na manifestaciji Dani hrane Zagrebačke županije, koja je u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu 15. i 16. listopada održana već po šesti put, promovirana je, između ostalog, Udruga kuhara Zagrebačke županije. Za predsjednika Upravnog odbora izabran je samoborski kuhar Vlado Hofer, vlasnik restorana Prvi kuhar Samobora.

Udruga kuhara je osnovana samo dva dana prije, 13. listopada, u Velikoj Gorici. Za članove Upravnog odbora Udruge kuhara Zagrebačke županije, između njih 12 prisutnih, izabrani su Danijel Vlašićek iz restorana Zeleni papar u Samoboru, Antun Pisanić, vlasnik i kuhar restorana Galerija u Vrbovcu, Ivan Kovačević iz restorana Mon Ami u Velikoj Gorici i Dobrila Kezele koja se bavi seoskim turizmom u Ivanić Gradu. Za usporedbu, u Istarskoj županiji je prije dvije godine na osnivačkoj skupštini kuharske udruge bilo samo 15 kuhara, a sada ona ima 218 članova.

Osnivanje Udruge kuhara na području Zagrebačke županije nema samo regionalni značaj, jer je dio projekta Kuharskog saveza Hrvatske (KSH) i Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Na nacionalnoj razini osnivanje kuharskih udruga pokrenuli su renomirani hrvatski kuhari Branko Žufika i Branko Ognjenović, s namjerom promoviranja struke i postupno stavljanje kulinarstva na mjesto koje mu u turističkoj zemlji kao što je Hrvatska treba pripadati. Nakon osnivanja Kuharskog saveza osnovana je i kuharska akademija pod nazivom Academia culinarica Croatica, sa sjedištem u Hotelu Trakošćan. Uspostavljeno je i natjecanje Hrvatski kuharski kup, a najboljem kuharu na kraju pripada Zlatna kuhača Republike Hrvatske. Ovogodišnje, drugo po redu natjecanje, održat će se u Opatiji od 6. do 8. prosinca.

Predsjednik Udruge kuhara Zagrebačke županije Vlado Hofer, iza kojeg je 35 godina kuharskog iskustva, svjestan je značaja osnivanja Udruge.

- U vrijeme kada sam se ja školovao za kuhara mnogo se više pažnje polagalo praktičnom učenju i radu nego što se to čini danas. Kroz udrugu ću se pokušati izboriti za ono što bi današnji kuhari trebali biti – umjetnici u kuhinji u pripremanju jela. A za današnje kuhare se ne može reći da su to, jer imaju premalo praktičnog rada. Mnogi kuhari u Samoboru ne rade u struci, a vrhunski kuhari se traže i dobro su plaćeni. Zato se nadam da će se to promijeniti te da će se struci vratiti ugled.

Lidija Mišćin, direktorica Turističkog ureda Zagrebačke županije, također je svjesna važnosti kulinarstva u pozicioniranju turističke ponude Zagrebačke županije.

- Za osnivanje Udruge kuhara Županija je još prošle godine izdvojila 400.000 kuna za brand stvaranja marke jela Zagrebačke županije, kojim smo se uklopili u Hrvatsko udruženje kuhara. Projekt je u istraživačkoj fazi, radi se na prikupljanju starih recepata po ugostiteljskim objektima, muzejima i kod osoba koje najviše znaju o kulinarstvu na području Županije - napomenula je Lidija Mišćin. Mogle su se vidjeti već poznate robne marke Zagrebačke županije: Samoborska salama Zdravka Runtasa, samoborski bermet Vojka Filipca, varaždinsko zelje Laktec Maria Kelebuha, a promoviran je i tvrdi punomasni kravlji sir Kriško mljekare Agropromet iz Križa kod Ivanić Grada, u vlasništvu Roberta Bregeša. Posjetitelji su mogli degustirati 120 vrsta meda koji su proizvođači ocjenjivačkoj komisiji ponudili na ispitivanje, te još niz proizvoda od oko 50 izlagača koje su posjetitelji mogli kupiti po promotivnim cijenama.

Tekst i fotografije

Margareta Zouhar

FOTO: Vlado Hofer i Lidija Mišćin, direktorica Turističkog ureda Zagrebačke županije

 

Proslava 75 godina rada DVD Sošice

Na Danima hrane Zagrebačke županije promovirana Udruga kuhara Zagrebačke županije

Arhiva 2005

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002