11.10.2005.

U posao župnika grkokatoličke zajednice uveden Danijel Vranešić

Ode Mile u planine

U posao župnika grkokatoličke zajednice uveden Danijel Vranešić

Za one koji ne znaju, eto prigodnice za mali katolički podsjetnik i pouku: Samobor je u vjerničkom smislu gotovo stopostotno katolički grad u kojem djeluju dvije katoličke župe i dva samostana. Točno ste pročitali, a za detalje se raspitajte u krugu prijatelja. Bit će mnogima prikladan, zanimljiv vjernički test. Odmah i pojašnjenje naslova: nije riječ o župniku najveće i najstarije župe sv. Anastazije, vlč. Vladi Bogdanu, on osta na svom mjestu, ali dobi novog kolegu u daleko manjoj i mnogima nepoznatoj župi u gradu u Uskočkoj ulici. Za one koji se pitaju: a gdje je ta, nukamo ih: poiščite!

U nedjelju, 9. listopada, u nazočnosti brojnog puka, okružen svećeničkom braćom po Kristu, ali ovom prigodom i naravnim ocem, svećenikom, u posao župnika brojno nevelike, ali duhovno čvrste katoličke župske zajednice istočnoga (grčkog) obreda, uveden je Danijel Vranešić, ovogodišnji mladomisnik.

U maloj, novoj, (nota bene!) jedinoj u svijetu crkvi posvećenoj Praocu triju, kad se zbroje, najvećih svjetskih vjerskih zajednica - židovskoj, kršćanskoj i islamskoj, slavilo se istoga i jedinoga Boga na, po sadržaju i vanjskim dojmom, divnoj istočnoj liturgiji. U prepunom hramu Gospodnjem, o blagdanu svetih Abrahama i Sare, ustoličen je novi župnik. Nazočni grko i rimokatolici (dvije grane jednog stabla - dvoja krila jednih pluća) pozorno su poslušali duhovno nadahnutu propovijed starijega Vranešića, Mile, koji je istaknuo kako je i ovaj događaj dio ispunjenja velikog obećanja kojeg je Bog (Jahve, Alah - sve su istoznačnice) dao Abrahamu na brdu Sinaju: "Potomstvo ću tvoje učiniti brojnim poput pijeska u moru...".

Nazočnima jedino nije bilo jasno kada je ljudina (i duhom i obličjem) vlč. Mile, tijekom homilije, zasuzio u jednom trenutku. Nije to bio žal za župničkim mjestom, niti crkvom koju je (sam Bog zna kako) uspio sagraditi i uresiti – već je suza zaiskrila u trenutku kada je od svih nazočnih iskreno zaiskao oproštenje za sve što je, ako je i kada je ikoga uvrijedio. Potpisnik teksta kao i okupljeno mnoštvo još dugo će se morati dosjećati je li doista pop Mile ikome išta na žao učinio. Namjerno zasigurno ne.

Kao što kaže psalmist da je divno vidjeti braću zajedno, tako je uistinu bilo lijepo vidjeti tijekom liturgije oko stola Gospodnjega okupljene u Duhu svećenike katolike iste vjere i iste Crkve kojoj je glava Krist i isti namjesnik na zemlji rimski biskup. Bijahu tu grkokatolički svećenici iz Zagreba, sa Žumberka, iz Metlike, župnik župe sv. Anastazije, spomenuti vlč. Bogdan, te još uvijek novi gvardijan franjevačkog samostana u Samoboru o. Čedomil Vešligaj. Lijepo ih je bilo vidjeti u zajedništvu oko Kristova stola posljednje večere, kao i oko gostoljubivog stola (u Žumberčana još se uvijek čuva ona stara da ne pada jabuka daleko od stabla) nakon mise oko, od sada domaćina, vlč. Danijela. Kako li mu samo divno otac, ljude, sve od reda pozva nakon crkvenog obreda: "Izvolite sada svi, ima mjesta za svakoga ispod šatora Abrahamovoga!".

Spomenimo i lijepe riječi zahvale dosadašnjem župniku i poticaja novome koje je izrekla, u ime Gradskoga poglavarstva, zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, spomenimo cvijeće i darove koje dosadašnjem župniku srcem uručiše njegovi župljani koje je skupljao i okupljao 13 godina rasute od vrha Žumberka do savske nizine.

Tako mladi župnik te večeri posta i osta s problemima i brigama koje će same bez poziva kucati na vrata, a neumorni vlč. Mile ode gore u svoje gore da od drage mu Stojdrage do Svete Gere čuva ponosni vjernički i narodni uskočki duh svojih (dajmo napokon izrecimo svi: i naših) Žumberčana!

Neka bude, na kraju, i ovo zapisano: nijednom uhu te večeri nije smjela promaknuti, uz spomenute o odlasku i dolasku, i treća, možda najradosnija za vjernike vijest: mala zajednica, malo stado, eto, iznjedrila je već i novog sjemeništarca. O njemu u jednom o idućih brojeva našega Glasnika.

Nazočio i zapisa grješni dijak Joža Prudeus

FOTO: Danijel Vranešić, novi župnik Crkve svetog Abrahama

 

U posao župnika grkokatoličke zajednice uveden Danijel Vranešić

Arhiva 2005

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002