22.10.2005.

Na izložbia gljiva u Celinama mogle su se vidjetei 162 vrste gljiva

Ostali zdravi i još zapopevali!

Na izložbia gljiva u Celinama mogle su se vidjetei 162 vrste gljiva

Povodom Dana Grada Samobora Mjesni odbor Celine Samoborske organizirao je u subotu i nedjelju, 15. i 16. listopada, izložbu gljiva u društvenom domu u Celinama.

U prekrasno uređenom, jesenskom, pravom domaćem ambijentu doma, bile su izložene 162 vrste gljiva sa stručnim i domaćim nazivima ovih šumskih plodova. Gljive su bile razvrstane po skupinama, tako da je svaki posjetitelj mogao već na prvi pogled znati kamo spada pojedina gljiva. Otrovne, nejestive, uvjetno jestive i zaštićene gljive činile su oko 50% izloženih gljiva, a drugu polovicu izložaka činile su jestive gljive. Spomenute gljive pronađene su na područjima Žumberka, Tepca, Rakovog Potoka, Vratnika, Volavja, Kupinečkog Kraljevca i Celina.

Izložba je postavljena, kao i prošle godine, u suradnji s Gljivarskim društvom ZET Zagreb, a postavili su je stručni voditelji, veliki poznavatelji i poznati determinatori gljiva, Sulejman Zukić i Josip Trudnikov.

Stotinjak posjetitelja ove izložbe tako je moglo saznati mnoge detalje o gljivama od samih stručnjaka, a neki su i sami donosili primjerke na izložbu. Veliko zanimanje pokazali su posjetitelji i za stručnu literaturu o gljivama koja se mogla naći na izložbi, a neki od njih izrazili su zabrinutost upravo nedostatkom informacija i literature o gljivama i gljivarstvu na području Samobora, jer osim straha i mogućnosti od trovanja gljivari primjećuju i sve veću devastaciju staništa gljiva.

Suradnja s Gljivarskim društvom ZET Zagreb urodila je i konkretnim dogovorom o osnivanju sekcije tog gljivarskog društva koja bi djelovala na području Grada Samobora. Tako u narednim mjesecima možemo očekivati osnivanje jedne gljivarske udruge u Celinama, što je svakako dobra vijest za sve gljivare i one koji to žele postati.

Prvog dana izložbe pripremljen je i već tradicionalni gljivarski kotlić za sve posjetitelje. O kvaliteti 70 litarskog kotlića, koji je do dna pojeden u slast, govori i podatak da se uz janjetinu, krumpir i začine u njemu kuhalo i 25 vrsta gljiva. Specijalitet koji se rijetko sprema, jer nema uvijek toliko gljiva, zamirisao je po cijelim Celinama, a "Sarin kotlić", kako su ga ove godine nazvali, ostat će tajnom po svojim sastojcima sve do druge godine i novog kuhanja.

Glavni organizator ove jedinstvene izložbe bio je i ove godine predsjednik MO Celine Božidar Laušin, koji je ujedno bio i glavni kuhar. Kuharski ispit je položio, jer su svi posjetitelji ostali zdravi pjevajući do dugo u noć.

Sljedeće godine predviđena je izložba gljiva u Samoboru.

Ivica Horvat

 

Na izložbia gljiva u Celinama mogle su se vidjetei 162 vrste gljiva

Arhiva 2005

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002