05.12.2005.

Delegaciju Hrvatskog boksačkog Saveza na obrani svjetske tutule Stjepana Božića vodio je direktor reprezentacije Drago Plečko

Stjepan Božić: bez alternative ne ide!

Delegaciju Hrvatskog boksačkog Saveza na obrani svjetske tutule Stjepana Božića vodio je direktor reprezentacije Drago Plečko

U prepunoj zadarskoj dvorani Jazine, pred više od tri tisuće gledatelja i uz televizijski prijenos, profesionalni prvak svijeta u supersrednjoj kategoriji u WBF verziji, Stjepan Božić, branio je u 12 rundi titulu u borbi protiv Argentinca Julia Cesara Vasqueza, čovjeka koji je u istoj verziji uspio isti naslov obraniti čak 13 puta. Vasquez, čvrst i gotovo imun na udarce, sa 65 pobjeda u profesionalnoj karijeri bio je čvrst orah, no, Božić je, ponesen frenetičnom podrškom publike, od samog početka krenuo u silovit napad. Uz stanovit rizik, jer se povremena izmjena žestokih udaraca mogla pokazati pogrešnom taktikom.

U prve tri runde teško je bilo predvidjeti ishod meča, ali je bilo jasno da neće trajati svih 12 rundi. Uslijedila je serija od tri runde u kojima je Božić plasirao bezbroj udaraca u glavu Vasqueza, krošea i direkata, često u serijama od po tri do četiri udarca. Argentinac je ovaj val preživio bez brojanja, ali mu je ozbiljno načeta lijeva arkada. Liječnik je u dva navrata pregledavao boksača i dopustio da se borba nastavi do kraja sedme runde kada je Vasquez odustao od daljnje borbe.

Ono što je uslijedilo, još je više zapalilo Jazine. Božić se zahvalio svima koji su mu pomogli; od svog stručnog tima i svoje majke do ministra Kalmete, da bi dodao da ovu pobjedu posvećuje gradu, jednom gradu... Nije ni izgovorio ime grada, a dvoranom se zaorilo skandiranje "Vukovar, Vukovar...". Bio je to emotivni trenutak, koji je popratila i hrvatska glazba sa zvučnika. Jazine su bile na nogama i mnogi su teško zadržali suze na spomen grada kojem Hrvatska toliko duguje. Božić je na ramenima iznesen iz ringa, dok su uzvanici na "afterparty" krenuli prema poznatom zadarskom lokalu Arsenal.

Hrvatski boksački savez je delegirao predstavnike, na čelu s direktorom reprezentacije Dragom Plečkom, tajnikom Denisom Vazdarom i osvajačem srebrne medalje sa Svjetskog prvenstva Marijom Šivolijom.

U Arsenalu se, uz izvrsnu glazbu Bastardza, čekalo Božića puna dva sata. Naime, nakon borbe obavezna je doping kontrola koju provodi dr. Fučkar. No, Božić je izgubio toliko znoja da se nije mogao pomokriti! Tek nakon pete pive i jednoipolsatnog čekanja to mu je pošlo za rukom. U Arsenal je stigao tek otprilike jedan sat iza ponoći, a tamo mu je na uspjehu prvi čestitao Plečko s kojim je popričao dulje vrijeme, ali ne o boksu, već alternativi, kojom se bavi već dugi niz godina. Dakako, ovdje su bili i svi treneri, bivše boksačke zvijezde i razni sportski funkcioneri, od lokalnih do državnih. Uz bogati švedski stol i šampanjac, slavlje je trajalo do ranih jutarnjih sati, kada su se neki uputili na počinak u hotel, a drugi automobilima uglavnom prema Zagrebu, gradu u kojemu je Božić osvojio svoju titulu i u kojemu će je pokušati ujediniti s nekom iz drugih verzija.

Stjepan Stanić

 
05.12.2005.

Za stara dobra vremena

Kod Gabreka "Ugostitelji protiv ugostitelja"

Za stara dobra vremena

Malo dobre volje i sentimenta prema minulim mladenačkim danima okupilo je kod Gabreka u četvrtak, 1. prosinca, aktere događaja iz davne 1988. godine, kada je na igralištu u Langovoj ulici odigrana prva malonogometna utakmica pod nazivom Ugostitelji protiv ugostitelja. Treba možda spomenuti da je godinu kasnije, dakle 1989., na istom igralištu odigrana i malonogometna utakmica Ugostitelji protiv DJ-a, kada su tekmu dobili DJ-i zahvaljujući svojem tadašnjem golgeteru Mislavu Maroeviću. Snimke je s VHS-a na DVD priredio Piki Bronsky, neumorni DJ i animator.

Rezultata se ovom prigodom nećemo podsjećati, jer je za ovu vijest važan upravo povod. Zahvaljujući Mirku Šintiću i Željku Skendroviću Pankeru, ovakva bi se okupljanja, pod sloganom Za dobra stara vremena, trebala održavati i dalje jednog četvrtka svakog mjeseca. O kojem će četvrtku u mjesecu biti riječ, odlučit će organizatori i o tome usmeno i telefonskim pozivima obavijestiti staru "škvadru".

DJ Piki Bronsky

 

Delegaciju Hrvatskog boksačkog Saveza na obrani svjetske tutule Stjepana Božića vodio je direktor reprezentacije Drago Plečko

Za stara dobra vremena

Arhiva 2005

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002