21.10.2023.

U Galeriji Prica otvorena izložba “Pohvala pticama – ptice u hrvatskoj likovnoj umjetnosti od 19. stoljeća do danas”

Oduvijek smo fascinirani pticama i njihovim letom

U Galeriji Prica je 20. listopada otvorena impresivna izložba naziva “Pohvala pticama – ptice u hrvatskoj likovnoj umjetnosti od 19. stoljeća do danas”.

Na izložbi su zastupljena djela istaknutih hrvatskih umjetnika svih generacija, a motiv ptice predstavljen je u različitim likovnim oblicima, od crteža i grafika, slika i plakata do skulptura i fotografija.

- Ovom izložbom nastavljen je ciklus izložbi pod zajedničkim nazivnikom “Animalizam u hrvatskoj likovnoj umjetnosti od 19. stoljeća do danas” pokrenut još 2013. godine s temom psa u slikarskim i kiparskim djelima, nastavljen s mačkama 2019. godine, a sada su na red došle ptice – rekla je viša kustosica Nikolina Šimunović na otvorenju izložbe. - To su kompleksne izložbe kojima se ukazuje na pojavnost motiva životinje kao najstarije likovne teme u ljudskoj povijesti u različitim stilskim razobljima i brojnim umjetničkim pristupima njihovom prikazu - dodala je Šimunivić.

Zahvalila je autorici izložbe Dajani Vlaisavljević, muzejskoj savjetnici u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu te svim kolegama u galerijama i muzejima kao i privatnim kolekcionarima, ali i autorima od kojih su umjetnine posuđene.

- U tome je upravo i veličina ove zaista prekrasne izložbe jer teško je i zamisliti ponekad, a kamoli doživjeti na jednom mjestu 121 djelo čak 90 autora – istaknula je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelena Vojvoda.

- U razdoblju koje razmatramo na ovoj izložbi motivi ptice su prošli različite mijene, a ljudski odnos prema pticama, tako se bar čini, ostao je dualan – rekla je autorica izložbe Dajana Vlaisavljević. - Ljudi su oduvijiek fascinirani mogućnošću leta ptica, slikovitošću njihova izgleda te njihovim pjevom, bilo da je to uhu ugodno ili samo nekakvo kreštavo glasanje. Vlaisavljević je još naglasila da su tijekom cijele povijesti likovnog izražavanja prikazi ptica, kao i većine ostalih životinja, od najranijih razdoblja predstavljali zagonetke, fascinaciju, udivljenje, ali i strah, pa ne čudi da ptice često imaju mitske, religijske ili simboličke uloge, da se upotrebljavaju kao metafore ili personifikacije. To im – dodala je Dajana Vlaisavljenić – neće u potpunosti uskratiti ni racionalizam, niti razvoj znanosti, ali će ipak umanjiti tu njihovu magičnost i zagonetnost i ptice će se u likovnim umjetnostima u većoj mjeri prikazivati samo kao životinje - dodala je Vlaisavljević.

U ime Grada Samobora okupljeno mnoštvo pozdravila je potpredsjednica Gradskog vijeća Zvjezdana Sečen, a izložbu je otvorenom proglasila predstavnica Ministarstva kulture i medija Ivona Despot, zahvalivši autorici izložbe i višoj kustosici Galerije Prica te svim njihovim suradnicima što svojim aktivnostima doprinose razvoju muzejske djelatnosti te ujedno promoviraju našu iznimno bogatu likovnu baštinu.

Događanje su sjajnim pjevačkim nastupom upotpunile učenice 4. razreda Srednje glazbene škole Ferdo Livadić, Patricia Raić i Janja Novosel, koje solo pjevanje uče u klasi profesorice Branke Cvetković. Na klaviru ih je pratila profesorica Antonija Kosić.

Izložba se može razgledati do 3. prosinca.

R.Š.

 

U Galeriji Prica otvorena izložba “Pohvala pticama – ptice u hrvatskoj likovnoj umjetnosti od 19. stoljeća do danas”

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002