28.01.2023.

18. Noć muzeja u Samoboru

Prvoklasna ponuda domaćih kulturnjaka

Samoborce ne treba "privoditi" kulturi, jer žive u gradu koji obiluje događanjima svake vrste tijekom cijele godine, od kojih ona najvrednija za njih osmišljavaju i organiziraju, kako ih danas nazivamo, djelatnici u kulturi. Noć muzeja nije potekla iz Samobora, ali zato već 18 godina svakog zadnjeg petka u siječnju domaći, kao i sve brojniji gosti našega grada, mogu uživati u kulturnim oblizekima koje im prirede Samoborski muzej, Galerija Prica, Pučko otvoreno učilište i Gradska knjižnica, u suradnji s domaćim umjetnicima i kreativcima.

Zato je i 27. siječnja, već od označenog starta za početak Noći muzeja, zavladala gužva na svim gradskim punktovima na kojima se održavala. Sve je počelo službenim otvorenjem u Maloj dvorani Galerije Prica i izložbom skulptura Vlade Gvozdanovića naziva Govor mramora, koju je predstavila kustosica Nikolina Šimunović, a otvorila gradonačelnica Petra Škrobot. Na katu je bio postavljen i "Pricin atelje" s osobnim predmetima iz njegovog zagrebačkog ateljea, sve uz predstavljanje radova Zlatka Price koji su nedavno popunili ionako vrlo vrijednu i bogatu donaciju koju je ostavio Gradu, a održana je i likovna radionica za osnovnoškolce pod vodstvom prof. Nevenke Miklenić. Svemu je, uz prateće kataloge, dodan i odličan "mali" vodič o svemu važnom što se može vidjeti i doznati u Galeriji, a koji je, posebno za one mlađe, osmislila Maja Cipek.

U Centru za mlade Bunker otvorena je izložba Marije Prše Glazbeni pejzaži, također uz radionicu prenošenja glazbe kroz crtež.

Veliko zanimanje vladalo je za izložbu i program domaćeg ilustratora i animatora svjetske reputacije i klase Zdenka Bašića, koji je Samoborski muzej ovom prigodom pretvorio u Muzej zaboravljenih priča. Bilo bi zaista nezahvalno prepričavati što sve su posjetitelji mogli doživjeti i vidjeti od Bašićevih živih i statičnih mističnih stvorenja iz domaćih legendi koje je tijekom 20-ak godina oživio kroz svoje priče, ilustracije, filmove, lutke i predmete, jer bi vjerojatno nešto izostavili, a njegov čudesan nevidljivi svijet i bića koja ga nastanjuju svakako pogledajte do 5. ožujka, do kada traje izložba. Sa Zdenkom Bašićem razgovarala je, uvijek dobro opremljena i pripremljena za sva iznenađenja, knjižničarka Draženka Robotić, a zapjevala je njezina kolegica po struci Maja Klisurić.

Tako pohvale idu ponajprije ravnateljicama Nikolini Puljić Glasnović, Jeleni Vojvodi i Mirjani Dimnjaković, a potom i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ovogodišnje Noći muzeja u Samoboru.

Još stignete i odite pogledat sve.

Ne treba ni spominjati da je sve svugdje bilo popraćeno ugodnom glazbom i finom domaćom eno-gastro ponudom.

M.K.

 

18. Noć muzeja u Samoboru

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002