18.10.2023.

U Samoborskom muzeju predstavljena i izložena donacija razglednica obitelji Kovačićek

Samobor je i u vrijeme Austro - Ugarske Monarhije bio poznato izletište i kupalište

Prije otprilike dvije i pol godine Mirna Jakir i Ana Kovačićek, nasljednice obiteljske ostavštine preminulog samoborskog pjesnika i prevoditelja Miljenka Kovačićka te obitelji Nagode - Kovačićek, donirale su Samoborskom muzeju dva albuma s 591 razglednicom na kojima su prikazani gradovi, lječilišta, izletišta, planinarske i ostale turističke destinacije s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, iz vremena Austro - Ugarske Monarhije.

Dio njih, među kojima su i razglednice tada poznatog Hydropatičkog kupališta i ostalih popularnih mjesta zbog kojih su turisti dolazili u naš grad, prikazan je na izložbi koja je u povodu Dana grada Samobora otvorena u utorak, 17. listopada, u galeriji Samoborskog muzeja.

Brojne posjetitelje pozdravila je viša kustosica Gordana Remussini, osvrnuvši se na sam postav izložbe te naglasila vrijednost ove donacije obitelji Kovačićek, uz prisjećanje i na osobno prijateljstvo s Miljenkom.

Prisutnima se obratila i Mirna Jakir, zahvalivši djelatnicima muzeja što će nadalje brinuti o ovom dijelu bogate baštine obitelji Kovačićek.

- Ova donacija je zapravo dar svim Samoborkama i Samoborcima i vjerujem da će nas sve podsjetiti na to koliko je važno čuvati kulturnu baštinu – rekla je Mirna Jakir.

Izložbu upotpunjuje diploma s originalnim potpisom Franza Ferdinanda, dodijeljena Hrvatskoj udruzi za turizam iz Zagreba 1894. godine za sudjelovanje na jednoj izložbi u Beču. Pronađena je slučajno u arhivu Samoborskog muzeja i ne zna se kako je točno u njega dospjela, a spašena je u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom.

Zamjenik gradonačelnice Petar Burić, koji je otvorio izložbu, pozvao je sugrađane da sudjeluju i u ostalim događanjima i programima za Dan grada.

M.K.

 
18.10.2023.

U samoborskoj knjižnici organizirana je Mala škola samoborskog govora

Čuvajući narječje i zavičajni govor, čuvamo običaje i identitet

Umjesto najavljene književne šetnje sa samoborskim gimnazijalcima i čitanja dramskih tekstova Frana Hrčića, u samoborskoj knjižnici je 17. listopada organizirana Mala škola samoborskog govora.

Do promjene plana došlo je zbog tehničkih problema pa su se djelatnici knjižnice u tjednu proslave Dana grada Samobora osvrnuli na samoborski govor, potičući time pozitivan stav prema zavičajnom govoru i komunikaciji na materinskom govoru.

O tome koliko poznajemo svoj zavičajni govor, ovisit će i to koliko dobro poznajemo kraj u kojem živimo, a kada govorimo o nacionalnom ili nekom drugom identitetu uvijek se dotaknemo i jezika.

Učenicima 4. razreda Gimnazije Atuna Gustava Matoša, koji su došli s profesoricom Barbarom Mrvoš, prikazana je snimka Male škole samoborskog govora, koju je moguće pogledati na Youtube kanalu Gradske knjižnice Samobor.

Ovaj je kratki dokumentarno - igrani film, uradak samoborskih knjižničara, nastao 2015. godine, a u njemu se, osim poznatih lica koje pokušavamo naučiti govoriti "po domače", mogu vidjeti i čuti Milan Žegarac, Danica Franjko i Zvjezdana Planinčić.

Osim što su učenici mogli čuti Milana Žegarca, jednog od dobrih poznavatelja samoborskog govora i autora Tematskog rječnika samoborskoga kajkavskog govora, i sami su mogli koristiti rječnik. Jedan od zadataka za rad u grupi bio je napisati nekoliko stihova, birajući riječi iz rječnika. Osim Rječnika, mogli su koristiti i upoznati i knjigu Samobor, Milana Langa.

Najveća vrijednost radionice upravo je u tome što su se naši srednjoškolci, uoči Dana grada Samobora, bavili samoborskim govorom, a znamo da, čuvajući narječje i zavičajni govor, čuvamo običaje i identitet.

D.R.

 

U Samoborskom muzeju predstavljena i izložena donacija razglednica obitelji Kovačićek

U samoborskoj knjižnici organizirana je Mala škola samoborskog govora

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002