16.10.2023.

U Bunkeru otvorena izložba fotografija 17 mladih autora

Takav je "Samobor u očima mladih"

Izložba "Samobor u očima mladih" otvorena je u petak 13.listopada u Art Room galeriji Centra za mlade Bunker. Sastoji se od amaterskih fotografija 17 mladih autora, koji su sudjelovali u foto natječaju povodom Dana grada Samobora, a zadatak je bio prikazati mjesta na koja vole izlaziti, parkove u kojima se druže s prijateljima, zanimljive detalje i sve ono što im budi emocije u Samoboru.

Nakon selekcije pristiglih radova, izabrane su 34 fotografije, među kojima je publika svojim glasovima (“lajkovima”) na Facebooku izabrala najbolju, a riječ je o radu 14-godišnjeg Adriana Horvata koji je fotografirao stablo ispred klupice i zida s grafitima.

- Cijeli život živim u Samoboru, a isprva nisam mogla zaključiti o kojem je dijelu grada riječ i gdje se nalazi ovo stablo. Mislim da smo time pogodili srž ove izložbe, a to je da nam pokaže perspektivu mladih i mjesta na koja oni malo stariji ne zalaze tako često - rekla je na otvorenju izložbe samostalna referentica Centra za mlade Bunker, Marina Vraneković.

Adrian je okupljenima otkrio da se stablo nalazi u samom centru grada, u parku kod Karate kluba, a motiviralo ga je to što jako voli drveće,a na to mjesto dolazi s prijateljima.

U sklopu natječaja, birala se i najbolja fotografija prema mišljenju stručnog žirija u čijem su sastavu bili viša kustosica Nikolina Šimunović, profesionalni fotograf Šime Modrić i mladi fotograf Dario Tepeš. Najviši broj bodova imala je fotografija noćnog Starog grada, autora Noe Jakoba Košutića.

- Sjetio sam se Starog grada, jer tamo naviše volim otići i sjesti u tišini i miru, pogotovo navečer. Za izradu ove fotografije mi je trebalo dva i pol sata, svakih sam 30 sekundi fotografirao jednu sliku i zatim sve spojio u jednu. Riječ je o zvijezdi Sjevernjači, oko koje se vrte ostale zvijezde - objasnio je 21-godišnji Noa Jakob, kojeg je publika nagradila velikim pljeskom.

Pobjednici su dobili karte za Kino Samobor, poklon paket Bunkera i poklon bon sponzora Foto Maxa. Izložba najboljih radova ostaje otvorena do 21. listopada i može se pogledati za vrijeme radnog vremena Centra za mlade Bunker.

T.I.

 
16.10.2023.

U samoborskoj knjižnici možete pogledati izložbu "Samoborski majalesi", Borisa Adameka

Tako se slavilo i pozdravljalo proljeće

Na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor od 16. listopada do 12. studenoga možete pogledati izložbu "Samoborski majalesi", Borisa Adameka.

Izložba je to reportažnih, dokumentarnih fotografija o dječjoj manifestaciji majalesa koja se obilježavala u Samoboru. Samoborski majalesi okupljali su učenike svih osnovnih škola samoborskog područja i na glavnom trgu su slavili i pozdravljali proljeće.

Majalesi koji su prikazani održani su 16. svibnja 1976. godine, a cilj izložbe je prikazati jedan od brojnih događaja u Samoboru koji su zaboravljeni.

Autor izložbe, Boris Adamek, rođen je u Samoboru 1943. godine, a iako više od 50 godina živi u Zagrebu, Samobor mu je uvijek u srcu.

Radio je kao novinar i fotoreporter, a uz osnovno zanimanje djelovao je kao pisac, umjetnički fotograf, predavač i likovni umjetnik. Autor, suautor, urednik ili ilustrator je dvadesetak knjiga. Do sada je sudjelovao na više od 200 skupnih izložbi, a samostalno je izlagao 31 puta u zemlji i inozemstvu. Od toga sedamnaest puta fotografije i četrnaest puta slike i crteže.

Prvu samostalnu izložbu fotografija imao je u rodnom Samoboru, 1971. godine.

D.R.

 
16.10.2023.

Gradska knjižnica Samobor raspisala književni natječaj “Josip Prudeus” za najbolju pjesmu

Ak' mislite da znate napisat popevku, javite se!

Gradska knjižnica Samobor raspisala književni natječaj “Josip Prudeus” za najbolju pjesmu

Gradska knjižnica Samobor poziva sve zainteresirane autore na sudjelovanje u natječaju koji nosi ime po pjesniku Josipu Prudeusu.

Josip Prudeus (1944. - 2020.) je rođen i umro u Samoboru, a bio je svestrana i iznimna osoba: književnik, dječji pisac, pjesnik, po struci učitelj hrvatskog jezika, novinar, promidžbeni djelatnik i veliki zaljubljenik u Samobor o kojem je napisao sedamdesetak pjesama, a mnoge su i uglazbljene. U svom bogatom i opsežnom djelovanju, Josip Prudeus stvorio je stotine, tematski različitih pjesama i priča za djecu, mladež i odrasle.

Zbog svestranosti i raznovrsnosti njegove poezije ni ovaj natječaj za najbolju pjesmu nema tematskog ograničenja.

Pravila natječaja:

• Autor/ica može sudjelovati samo s jednom pjesmom

• Tema pjesme je slobodna, a tekst pjesme mora biti napisan na hrvatskom jeziku

• Osim pjesme treba poslati i podatke o autoru: ime i prezime, adresu, broj telefona (Navedeni podatci koristit će se isključivo u svrhu proglašenja dobitnika nagrada i kontaktiranja autora)

• Pjesma ne smije biti prethodno objavljena

• Pjesme se šalju u .doc formatu na e-mail: infogks@samobor.hr

Natječaj je otvoren u Mjesecu hrvatske knjige od 16. listopada do 6. studenoga 2023., a rezultati će biti objavljeni u medijima te na mrežnoj stranici Gradske knjižnice Samobor. Javno proglašenje održat će se u prosincu u prostoru Gradske knjižnice Samobor.

Prijavom na natječaj autori pristaju da Gradska knjižnica Samobor njihove pjesme objavi u tiskanom ili elektroničkom obliku i pristaju na potrebne uredničke intervencije.

Dodjeljuju se tri novčane nagrade:

1. mjesto – 150 eura,

2. mjesto – 100 eura i

3. mjesto – 70 eura.

Pristigle radove, ne znajući imena autora, vrednovat će Jadranka Brnčić.

D.R.

 
16.10.2023.

Singrlice i Sudar Percussion Ensemble osvojili nagradu za spot "Pet je kumi"

Singrlice zapopevale u autohtonom stoljetnom štaglju

Singrlice i Sudar Percussion Ensemble osvojili nagradu za spot

Poznati i višestruko nagrađivani samoborsko-karlovački vokalni sastav Singrlice i perkusionistički ansambl Sudar Percussion osvojili su, za svoj videospot "Pet je kumi", nagradu za najbolji glazbeni video na festivalu International Sound & Film Music Festival – ISFMF.

Riječ je o trećem najvažnijem festivalu filmske glazbe na svijetu, na kojemu su među nominiranim kompozitorima, majstorima zvuka i glazbene produkcije i neki dobitnici američke filmske nagrade OSCAR pa je svakako čast biti dijelom ove priče. Spot je bio u nominaciji za najbolji video broj u konkurenciji od čak 1074 filma iz 82 zemlje svijeta.

Ovaj filmski režiran spot rezultat je suradnje Singrlica s riječkom produkcijskom kućom Filmerija, a nastao je pod režijskom palicom Sanjina Stanića, koji je ujedno i autor koncepta te montažer, i asistenta režije Juraja Bačića. Snimatelj Hrvoje Franjić zaslužan je za iznimnu fotografiju i poetične vanjske kadrove, a njegova je kamera uhvatila sve najbolje trenutke magične atmosfere koju su kreirale "kume" i "suvremene" Singrlice. Scenografiju i kostimografiju osmislili su Ivan Botički i Juraj Makarun, poštujući izvornost pjesme i koristeći izvorne narodne nošnje Međimurja.

Ovaj glazbeni video sniman je u "selu štrudli", Jaškovu kraj Ozlja, koje je bogato tradicijskim obilježjejima. Ova filmska priča odvija se na djedovini jedne od članica ansambla, u autohtonom stoljetnom štaglju njezina djeda. To je drugi glazbeni spot s albuma Folk & Roll koji je osvojio prestižnu nagradu struke Porin u kategoriji najboljeg etno albuma za 2022. godinu.

Međimurska tradicijska pjesma "Pet je kumi" obrađena je na hrvatskoj folklornoj i etno sceni u različitim interpretacijama, a Singrlice i Sudarovci u svojoj izvedbi donose sasvim novi zvuk i ozračje. Pjesma je izvorna, životna, radosna i šašava, baš kakve su i kume koje pod okriljem noći završe u kleti punoj vina.

Izvedbu upotpunjava virtuozna izvedba klarinetista Mihaela Paara, a sve zajedno izvedeno je u glazbenom aranžmanu Filipa Horvata.

Danijela Kikić Dakić

 

U Bunkeru otvorena izložba fotografija 17 mladih autora

U samoborskoj knjižnici možete pogledati izložbu "Samoborski majalesi", Borisa Adameka

Gradska knjižnica Samobor raspisala književni natječaj “Josip Prudeus” za najbolju pjesmu

Singrlice i Sudar Percussion Ensemble osvojili nagradu za spot "Pet je kumi"

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002