04.04.2023.

Singrlice i Sudar Percussion Ensemble objavili novi spot za pjesmu Pet je kumi

Folk & Roll iz "sela štrudli"

Singrlice i Sudar Percussion Ensemble objavili novi spot za pjesmu <i>Pet je kumi</i>

Da se hrvatska tradicionalna glazba može izvrsno sljubiti s različitim glazbenim izričajima, stilovima i instrumentima, odavno nam dokazuje samoborsko-karlovački Vokalni ansambl Singrlice, ženski folklorni zbor koji hrvatsku tradicionalnu glazbu već dugi niz godina boji suvremenim zvukom, za što je nekoliko puta nagrađen diskografskom nagradom Porin u kategorijama etno glazbe.

Nedavna suradnja Singrlica i sjajnog samoborskog perkusionističkog ansambla Sudar Percussion rezultirala je njihovim albumom Folk & Roll, koji je nedavno nominiran za Porin u kategoriji najboljeg etno albuma za 2022.

Na tom je albumu tradicionalni folklorni zvuk pjevačkog ansambla obogatio svjež i razigran instrumentarij Sudarovaca, a možemo slobodno reći i da je napravljen i značajan iskorak prema novoj razini pjevačke kvalitete i posebno inovativnim glazbenim aranžanima.

Drugi videospot s ovog albuma snimljen je za pjesmu Pet je kumi, veselu i vrckastu pjesmu iz Međimurja, koja je u raznim, najčešće isključivo folklornim, aranžmanima obrađena već mnogo puta. Međutim, Singrlice i Sudarovci u svojoj izvedbi donose sasvim novi zvuk i atmosferu koju upotpunjava virtuozna izvedba klarinetista Mihaela Paara, a sve zajedno u glazbenom aranžmanu Filipa Horvata.

Videobroj je sniman u "selu štrudli" - Jaškovu kraj Ozlja, koje za Singrlice ima poseban emotivni značaj. Naime, redatelj videospota dugo je tražio autentičnu lokaciju za snimanje, a onda se ideja o njoj pojavila u bliskom okruženju – na djedovini jedne od članica ansambla, u autohtonom stoljetnom štaglju njezina djeda. Tu se razvila i snimala ova filmska priča: izvorna, životna, radosna i šašava, baš kakve su i kume koje pod okriljem noći završe u kleti punoj vina...

Ovaj visokokvalitetan i filmski režiran videspot rezultat je suradnje s riječkom produkcijskom kućom Filmerija, a nastao je pod režijskom palicom Sanjina Stanića, koji je ujedno i autor koncepta te montažer, te asistenta režije Juraja Bačića.

Snimatelj Hrvoje Franjić zaslužan je za iznimnu fotografiju i poetične vanjske kadrove, a njegova je kamera uhvatila sve najbolje trenutke magične atmosfere koju su kreirale "kume" Ivančica Plemić, Katarina Ratkaj, Danijela Kikić Dakić, Mihaela Škiljan i Jelena Zorko. Scenografiju i kostimografiju osmislili su Ivan Botički i Juraj Makarun, poštujući izvornost pjesme i koristeći izvorne narodne nošnje Međimurja.

T.I.

 

Singrlice i Sudar Percussion Ensemble objavili novi spot za pjesmu Pet je kumi

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002