11.03.2023.

Županijsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda" u OŠ Milana Langa

Najuspješnijima zaslužena priznanja i nagrade

Županijsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda" privuklo je u OŠ Milana Langa više od stotinu sudionika, učenika i njihovih mentora iz ukupno 26 škola Zagrebačke županije. Na samom početku događaj su najavili bubnjari pod vodstvom učitelja Marina Rimca i članovi dramske skupine učiteljice Anite Ban, slijedile su pozdravne riječi dobrodošlice ravnatelja škole Igora Matijašića, predstavnika Grada Samobora Marijana Kižlina i predstavnice samoborske knjižnice Blaženke Mavrić Vadlja. Potom su školske knjižničarke Ivančica Huđek (OŠ Milana Langa) i Blanka Špeglić (OŠ Vladimir Nazor – Pisarovina) naznačile sve bitne organizacijske upute te su se natjecatelji uputili u učionice i knjižnicu.

Samo natjecanje bilo je podijeljeno u dva dijela – kviz znanja (tri predstavnika pojedine škole rješavaju test) te kreativni uradak u kojem su učenici komisiji prezentirali svoj likovni rad. Najviše uspjeha u kvizu znanja imala je OŠ Pavao Belas (Brdovec), drugo mjesto osvojili su učenici OŠ Vladimira Nazora (Pisarovina), a treći su bili natjecatelji iz OŠ Krunoslava Kutena - PŠ Rakovec. U kreativnim radovima najviše bodova dobila je Danijela Dunđer iz OŠ Stjepan Radić (Božjakovina) s mentoricom Ivanom Kosko, slijedi Mara Kavić iz OŠ Ksavera Šandora Gjalskog (Donja Zelina) s mentoricom Dianom Brcković, a treća je bila Ema Dujmović iz OŠ Milana Langa s mentoricom Ivančicom Huđek.

Najuspješnijima su dodijeljena priznanja i nagrade, koje su zajedničkim snagama osigurali škola u Bregani i predstavnici Školske knjige, a navedeni izdavač pobrinuo se i za gostovanje književnice Sanje Pilić koja je u predahu do čekanja rezultata, na sebi svojstven način, održala zanimljiv književni susret s natjecateljima.

I.M.

 
11.03.2023.

Sljedeći tjedan provedite u knjižnici, uz program Volim hrvatski

Od frazema do jezikove juhe

Sljedeći tjedan provedite u knjižnici, uz program Volim hrvatski

Već osmu godinu zaredom od 13. do 17. ožujka Gradska knjižnica Samobor, u povodu obilježavanja Dana hrvatskoga jezika, organizira program Volim hrvatski.

Ove godine Volim hrvatski počinje izložbom Frazemi u hrvatskom jeziku Nika Titanika. Riječ je o plakatima koji slikovito prikazuju osam frazema suvremenoga hrvatskog jezika koji su česti u svakodnevnoj upotrebi. Izložbu možete pogledati u izlozima Odjela za odrasle.

U ponedjeljak, 13. ožujka u 14 sati, samoborski gimnazijalci postat će Jezična patrola te će kontrolirati dnevni tisak koji knjižnica ima na raspolaganju i zajedno sa svojom profesoricom Barbarom Mrvoš uočavat će pogreške, analizirati ih te davati točne odgovore.

Što sve treba znati o 3D printeru i možemo li ga povezati s riječima i slovima, saznat ćemo u utorak, 14. ožujka od 16 sati, kada će učenik samoborske strukovne škole Petar Jurišić pokazati osmašima iz Bogumilca i njihovoj profesorici hrvatskog jezika Ivani Čališ neke tajne 3D printanja.

Srijeda je rezervirana za radionicu pod nazivom Jezikova juha. Radionica počinje u 14 sati, a sudjeluju učenici petog razreda Osnovne škole Samobor i profesorica Nives Vrbančić. Jezikova juha obuhvaća niz igara kroz koje se ponavlja hrvatski jezik na zanimljiv i drugačiji način, a vodit će je knjižničarka Draženka Robotić.

Koliko profesori matematike vole hrvatski i koliko profesori hrvatskog znaju matematiku na vidjelo će izaći u četvrtak 16. ožujka u 19 sati, kada počinje kviz Profesore, ne ljuti se!

U kvizu će sudjelovati: Igor Matijašić, Irena Šepl, Ivančica Huđek, Antun Pavlin, Kristina Koščević Noršić, Tihomir Ivanec, Božo Kosor i Zlatko Damijanić.

U petak se igramo na Facebook stranici Gradske knjižnice Samobor.

T.I.

 

Županijsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda" u OŠ Milana Langa

Sljedeći tjedan provedite u knjižnici, uz program Volim hrvatski

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002