15.09.2023.

11. Dani kratkopričaša u Gradskoj knjižnici Samobor

Najbolje priče su Gordi čvor Denisa Vidovića i Vrata Maje Halapir

Središnji dio programa samoborskih Dana kratkopričaša protekao je u četvrtak, 14. rujna, u proglašenju najboljih kratkih priča u konkurenciji od 199 pristiglih na žiriranje za ovogodišnji odabir. Najboljom je proglašena priča Gordi čvor Denisa Vidovića, drugoplasirana je priča Samo ajvar Sanje Peulić, a treće mjesto zauzela je priča Loše vijesti iz kuhinje Tee Sertić Rogić. Od domaćih autora, u kategoriji "Kvaka 23", a to su svi oni koji žive udaljeni najviše 23 kilometra od kvake ulaznih vrata u Odjel za odrasle Gradske knjižnice Samobor, najbolju priču ove je godine imala Maja Halapir, u ovom slučaju i koincidencijskog naziva, Vrata.

Uz novčano nagrađene autore najboljih priča, za objavu u zbirci 11. natječaja žiri je odabrao još 17 priča čiji su autori Gordana Samardžija, Marta Džaja, Tena Lončarević, Luna Tatjana Vasl, Sanja Vučković, Jakov Butković, Martina Divić, Ivan Kosalec, Ivana Bojčić, Daniel Radočaj, Stjepan Crnić, Katarina Pučar, Marica Žanetić Malenica, Jasna Perković, Marija Rakić Mimica, Vlasta Mažuranić i Maja Vidaković. Njihove priče mogu se pročitati i na internetskoj stranici samoborske knjižnice.

O pričama su na njihovom sinoćnjem predstavljanju u knjižnici govorile članice žirija, književnica i novinarka Božica Brkan i knjižničarka Draženka Robotić, koja je ujedno pričitala i recenzije, zbog bolesti odsutnog člana žirija, književnika Alena Brleka.

Nagrađene kratke priče majstorski je pročitala glumica i pjevačica, naša sugrađanka Renata Sabljak, a ove je godine, na oduševljenje publike, i otpjevala dvije pjesme u pratnji samoborskih glazbenika i profesora u Glazbenoj školi Ferdo Livadić, pijanistice Željke Vojvode i trubača Marija Magaša.

Dobri stari projekt samoborskih Dana kratkopričaša program je "Crtam ti priču". Radi se o oslikavanju najboljih priča iz godišnjeg odabira, što je prepušteno mašti samoborskih profesionalnih i amaterskih likovnih umjetnika. Ove su godine u tome sudjelovali Maja Cipek, Jan Marton, Iva Kuhar, Zdenka Resar, Sunčana Vran, Snježana Zakanj Radovanić, Nevenka Miklenić, Irena Kalojzi Bulat, Maja Šmit, Tajna Kokolić te Tatjana i Oda Vuketić. Njihovi radovi postavljeni su i u izloge knjižnice.

Dan prije proglašenja najboljih priređen je i program "Priča u hodu", uz stvaranje priče s novim medijima u šetnji gradom. Projekt je plod suradnje Gradske knjižnice i Nove škole u Samoboru.

Program Dana kratkopričaša završava u petak, 15. rujna, koncertom Bones Quarteta u Odjelu za odrasle. Čine ga Emma Kostić, vokal; Leonardo Havliček, klavir; Domagoj Ivanković, kontrabas i Luka Ivir, bubnjevi. Tom prigodom priče će čitati polaznici radionice kratke priče samoborske knjižnice.

R.S.

 
15.09.2023.

Do 7. listopada predložite programe u kulturi za 2024. godinu

Umjetnici, nakladnici i organizatori - javite se!

Do 7. listopada predložite programe u kulturi za 2024. godinu

Zagrebačka županija objavila je Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2024. godinu. Prijedlozi programa zaprimaju se do 7. listopada 2023. godine.

Sredstva će se dodjeljivati za knjižničnu, nakladničku, audiovizualnu i muzejsku djelatnost, kulturno-umjetničko stvaralaštvo i kulturno-umjetnički amaterizam, zaštitu, očuvanje i održivo upravljanje kulturnom baštinom te transferzalna područja.

Inače, u ovog godini Zagrebačka županija podržala je 214 različitih programa u kulturi u ukupnom iznosu od 403.543,00 eura.

Pravo podnošenja programa imaju samostalni umjetnici, udruge, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi i medijima, kao i pravne i fizičke osobe za potrebe zaštite i očuvanja kulturnih dobara i arheološke baštine.

Ovisno o prijaviteljima, broj mogućih prijava se razlikuje pa tako pučka otvorena učilišta i centri za kulturu mogu podnijeti do pet prijava, knjižnice, muzeji i galerije do četiri prijave, udruge do dvije prijave, a ostali prijavitelji jednu prijavu. Svaki projekt/program mora biti prijavljen na posebnoj prijavnici.

Tekst javnog poziva i upute za prijavitelje dostupni su ovdje, a više informacija može se dobiti na broj telefona 01/6009-417 i 01/6009-423.

M.B.

 

11. Dani kratkopričaša u Gradskoj knjižnici Samobor

Do 7. listopada predložite programe u kulturi za 2024. godinu

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002