26.06.2023.

19. Samobor Jazz Festival

Da je bar problem samo u jazzu...

Jedan od značajnijih iskoraka naša prastara samoborska Gradska glazba, već dugo godina na čelu s bračnim parom Mihalinec, Vesnom i Dubravkom, te dirigentom Robertom Polgarom, napravila je 2005. godine otisnuvši se u jazz vode i organizaciju Samobor Jazz Festivala. Od tada su u Samoboru tijekom ovog ljetnog festivala nastupili brojni eminentni domaći i strani glazbenici, orkestri i pjevači, čija su imena i izvedbe jazz klasika i autorskih skladbi privlačili brojnu publiku.

Festival je rastao, pa tako i njegova reputacija, stekavši ugled i brojne glazbene prijatelje koji su se rado odazivali na pozive organizatora za još jedan nastup, često i u novim kombinacijama. Tako je i danas.

Prelistavajući godine unazad ne možemo ne primijetiti da su, ako izuzmemo sušno razdoblje pandemije, bile "bogatije" po broju koncerata i raznolikosti prostora u kojima su se održavali. Ove su godine održana četiri koncerta – festival su u srijedu, 21. lipnja u Havana baru, otvorili Elvis Stanić – French Touch Trio, u petak je na glavnom gradskom trgu nastupio Bosak & Second Hand Band, a u subotu Big Band Krško, dok je završnica tradicionalno pripala domaćinima i njihovim stalnim solistima i gostima.

Dakako, ne radi se tu o posustajanju organizatora, već o puno prizemnijim razlozima, odnosno o novcima. Naime, u Gradu Samoboru su se dosjetili da, bez razlike, svim udrugama javni prostor, u ovom slučaju dio ploha gradskih trgova i malo struje, daju bez naknade, ali sve ostalo svi plaćaju iz vlastitog proračuna. Cijene šatora, pozornica, vezanih usluga i sličnih neophodnih tehnikalija otišle su, naravno, nebu pod oblake, pa brojne udruge do konca godine niti neće održati neke od uobičajenih manifestacija, jer unatoč planovima ne bi mogli pokriti sve troškove, a i novci iz proračuna kaskaju zbog kasno raspisanih natječaja i prijava.

Razdioba gradskog novca i način bodovanja programa od strane Kulturnog vijeća, pri čemu Grad financira svakome samo 3, naišla je, za sada, tek na negodovanje domaćih kulturnjaka, o čemu ćemo nekom drugom prigodom. Uglavnom, bit će zanimljivo vidjeti što ćemo do kraja godine moći vidjeti od naših brojnih udruga u kulturi i njima srodnih.

Vratimo se ovogodišnjem izdanju Samobor Jazz Festivala. Bilo je dobro, bilo je lijepo, bilo je, uobičajeno, i sjajnih izvedbi, a bilo bi još bolje da festival opstane.

Isto vrijedi i za ostale. Potrefi te koja lošija godina ili njih par dok čekaš da djeca narastu pa da možeš više i bolje – sva društva prolaze smjene generacija. Ne može i neće sve uvijek biti vrhunski. Ali ne očekuješ da te zato, u tom dugogodišnjem trudu, tamo neki politički punoglavci kljaštre i uspoređuju, ponavljamo, s lopatama asfalta ili metrima cijevi za vodovod ili kanalizaciju.

O odgajanju i obrazovanju članova, vjerne i stalne publike, da i ne govorimo.

M.K.

 

19. Samobor Jazz Festival

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002