22.03.2023.

U Gradskoj knjižnici Samobor predstavljena zbirka neobjavljenih pjesama Josipa Prudeusa

Nezanatlija srcoslikar - Joža u dvije riječi

U povodu obilježavanja 79. godišnjice rođenja Josipa Prudeusa u utorak, 21. ožujka, u samoborskoj Gradskoj knjižnici okupili su se brojni poznati Samoborci na predstavljanju pjesničke zbirke naslova Nezanatlija srcoslikar, u kojoj su otisnute do sada neobjavljene Jožine pjesme.

Prikupili su ih i ukoričili njegovi Slavonci, okupljeni u Brodski kulturni krug Pannonie gloria i Đakovački kulturni krug Accede ad Certisiam, a o tome kako je nastala ova zbirka govorili su urednik izdanja, kulturolog Ivan Stipić, đakovački književnik Mirko Ćurić uime nakladnika, dok je stihove iz zbirke čitala Marica Ćurić.

Goste iz Slavonije, koji su tijekom večeri ispričali brojne crtice o prijateljstvu s Jožom, njegovim čvrstim vezama sa Slavonijom, pjesničkom opusu i svestranom prosvjetiteljskom radu, toplo je pozdravila ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković. Svi oni koji su ga poznavali znaju da Joža nije robovao stereotipima, nije se dao "ukalupiti", da je svoje osobne i profesionalne "kalvarije", kojih, nažalost, nije manjkalo, nosio diljem voljene mu Hrvatske, ali je uprkos svemu svugdje ostavio svoj neizbrisiv trag, ma kojeg posla da se prihvatio.

Ni sam Joža ne bi volio da se puno s njime bavimo, a u ovoj zbirci lijepo je to u svom pogovoru sažela recenzentica, Vinkovčanka Vlasta Markasović, napisavši: "Prudeusovo lirsko kazivanje na putu od obilja do minimalizma i obrnuto, rezultira, u konačnici, uvijek obiljem. Ovi stihovi nose obilje i pečat bogatog unutarnjeg svijeta, kojega je autor podijelio sa svima koji ga žele doživjeti".

Upravo to obilje koje nam je Joža ostavio trebamo čuvati, kolekcionirati i brinuti o njemu kao našem, zajedničkom, jer ga je Joža i tijekom života nesebično dijelio sa svima nama.

Nažalost, ništa od toga i opet nisu prepoznali naši gradski čelnici, jer nitko od njih, makar i oni nižerangirani, redom Samoborci i dijelom Jožini suvremenici, nije se ni "po dužnosti" ukazao u knjižnici. No, zato smo posve sigurni da je, prije svega osobno, a tek potom možda i službeno, na predstavljanje ove knjige došla pročelnica županijskog Odjela za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo dr.sc. Jadranka Dujić Frlan.

"Nezanatliji srcoslikaru" njegove uglazbljene pjesme, posvećene Samoboru, otpjevala je Đurđica Pleše Vujica.

M.K.

 

U Gradskoj knjižnici Samobor predstavljena zbirka neobjavljenih pjesama Josipa Prudeusa

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002