19.12.2016.

Razgovor: Naš mladi saksofonist Lovro Merčep govori za Glasnik o svojoj karijeri i životu glazbenika

Motiviraju me publika i moj Samobor

Naš mladi sugrađanin Lovro Merčep ovo je ljeto, u svojoj 26. godini, magistrirao saksofon na prestižnom Konzervatoriju u Amsterdamu u klasi prof. Arna Bornkampa, a prije dvije godine i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Dragana Sremca.

Već kao mladi glazbenik, a posebice posljednjih nekoliko godina, Lovro niže najprestižnije nagrade i priznanja na natjecanjima u Hrvatskoj, ali i širom svijeta. Ove godine je s Kvartetom Ardemus sa svojim kolegama iz Nizozemske osvojio i prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić u sklopu Samoborske glazbene jeseni, a nakon toga stiglo ih je još nekoliko.

Sasvim dovoljno za mali razgovor s Lovrom, sada već renomiranim europskim saksofonistom.

Počnimo s pričom o pobjednicima na Samoborskoj glazbenoj jeseni. Kako je nastao Kvartet Ardemus, gdje i što sve svirate?

Ardemus kvartet osnovan je u rujnu 2014. Tada sam tek stigao u Amsterdam i započeo diplomski studij na tamošnjem konzervatoriju u klasi prof. Arna Bornkampa. Na početku studentske godine moj profesor je "slagao" komorne sastave, a kako su Jenita i Lisa tražile dva člana za svoj novi kvartet, Yo-yo i ja odlučili smo pridružiti im se. Jako sam sretan što smo u relativno kratko vrijeme ostvarili dosta uspjeha s našim kvartetom. Do sada smo nastupali u Nizozemskoj, Švicarskoj, Belgiji i Hrvatskoj. Sviramo najčešće klasičnu glazbu pisanu za kvartet saksofona, ali sve češće i obrade skladbi koje su u originalu pisane za gudački kvartet.

Probajte pobrojiti svoje najveće osobne, odnosno solističke nagrade i priznanja pa onda i ove s kvartetom u posljednje vrijeme.

Među najdražim nagradama izdvojio bih one na 7. Međunarodnom saksofonističkom natjecanju u Novoj Gorici (Slovenija), Concours Européen de Saxophone u Gapu (Francuska), a posebno bih istaknuo 3. nagradu na 1. Međunarodnom saksofonističkom natjecanju Josip Nochta, održanom 2014. u Zagrebu, kada sam osvojio nagradu u konkurenciji od 50 saksofonista iz cijelog svijeta i posebnu nagradu kao jedini hrvatski natjecatelj u finalu, u kojem sam nastupio uz pratnju Zagrebačke filharmonije. Dobitnik sam i rektorove i dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu te Plakete grada Samobora, koja mi je posebno draga.

S kvartetom sam osvojio nagradu publike na Grachten Festival Conservatiorum Concours, 2. nagradu na 4. Natjecanju mladih glazbenika Papandopulo, a od posebnog značaja mi je ova pobjeda na 13. Međunarodnom natjecanju mladih umjetnika Ferdo Livadić. Jako se veselim što ćemo sljedeće jeseni opet doći u Samobor i kao pobjednici natjecanja praizvesti skladbu za kvartet saksofona i orkestar jednog od naših najvažnijih kompozitora Davorina Kempfa, napisanu posebno za nas. Nakon povratka iz Samobora ušli smo i u finale jednog od najprestižnijih natjecanja u Nizozemskoj - Dutch Classical Talent. Kao jedni od četiri finalista imat ćemo i solo turneju po najvažnijim nizozemskim dvoranama te ćemo gostovati na njihovoj televiziji i radiju.

Koliko god me vesele uspjesi na natjecanjima, ipak mi je najdraže svirati koncerte, jer priznanje publike mi najviše znači.

Kada ste već spomenuli koncerte, koji su Vam do sada najdraži?

Među najdražima su mi svakako koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama prošlog ljeta, gdje sam uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra praizveo Koncert za saksofon i orkestar svojeg prijatelja Ivana Končića, te solistički nastup uz Zagrebačku filharmoniju u velikoj dvorani u Lisinskom. Uvijek me vesele i nastupi s dugogodišnjim prijateljem i komornim suradnikom Krešimirom Starčevićem, s kojim sam prije godinu dana uživao svirajuću recital upravo u Samoboru. Od koncerata s kvartetom izdvojio bih nastupe na Grachten festivalu, Uitmarkt festivalu u dvorani Concertgebouw te nastupe u Zagrebu, Samoboru i Zadru.

Gdje sada živite i za što se pripremate?

Trenutno živim u Amsterdamu, gdje se s kvartetom usavršavam u programu komorne glazbe Netherlands String Quartet Academy u klasi Sven Arne Tepla i Marc Danela. Usporedo spremam i nastup u ciklusu Iz salona Očić, na kojem ću nastupiti 2. veljače s kolegom Krešimirom Starčevićem. Nakon toga vraćam se u Amsterdam, gdje ću s kvartetom spremati turneju po Švicarskoj i koncert u Berlinu u slavnom Konzerthausu.

Kako i gdje se mladi glazbenici poput Vas mogu usavršavati i tako "dizati" svoju karijeru?

Moja generacija, ali i oni mlađi, imaju veliku sreću da je danas zaista jednostavno otići na studentsku razmjenu putem Erasmus programa. Studiranje u inozemstvu iznimno je važno za mlade muzičare, jer tako stječemo nova iskustva, upoznajemo druge glazbenike i razvijamo se kao muzičari i osobe. Moj odlazak u inozemstvo je bio malo drugačiji, jer sam nakon brojnih seminara u Sloveniji i Francuskoj, na poziv profesora, s 19 godina otišao studirati u Lyon, a zatim u Versailles i Amsterdam. No, iznimno važno bilo mi je završiti studij u Zagrebu, tako da sam neko vrijeme paralelno studirao u Hrvatskoj i Francuskoj.

Jeste li razmišljali o zajedničkoj glazbenoj suradnji s tatom Goranom, koji je također poznati saksofonist, ali i s jednako uspješnim bratom Filipom, koji se pak posvetio marimbi i udaraljkama?

S Filipom sam već više puta nastupio. Kako smo, nažalost ili srećom, u posljednje vrijeme obojica jako zauzeti vlastitim obavezama, već dugo nismo svirali zajedno. No, to će se sigurno dogoditi u skoroj budućnosti. Velika mi je želja nastupiti sa Zagrebačkim kvartetom saksofona u kojem svira moj tata, jer sam od malih nogu pratio njihove probe i nastupe. Nekako, igrom slučaja, i ja gradim karijeru sa svojim kvartetom u kojem sviram alt saksofon, kao i moj otac. Često ga pitam za savjete oko skladbi koje je on već svirao i iznimno mi je drago svirati kompozicije koje sam navikao slušati u izvedbi njegovog kvarteta, pogotovo kada sviramo skladbe hrvatskih autora.

Stignete li nakon svih obaveza odmoriti se u krugu obitelji i prijatelja? Koliko često ste u Samoboru i kako inače provodite slobodno vrijeme?

Iako sam živio u Lyonu, Parizu i Amsterdamu, i dalje mislim da je Samobor najbolji grad na svijetu. Moji prijatelji i kolege iz inozemstva koji me posjećuju jednostavno su očarani našim gradom. Doma obično dolazim kada sviram koncerte, a obavezno za Božić, Uskrs i ljeti. Tada nastojim vidjeti što više prijatelja, s kojima često idem na koncerte. Za Božić redovito posjećujemo rodbinu u Vukovaru, a ljetujemo kod bake u Dubrovniku.

Mirjana Konosić

Ardemus kvartet: Lisa Wyss - sopran saksofon, Lovro Merčep - alt saksofon, Jenita Veurink - tenor saksofon i Yo-yo Su - bariton saksofon

 

Razgovor: Naš mladi saksofonist Lovro Merčep govori za Glasnik o svojoj karijeri i životu glazbenika

Arhiva 2016

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002