18.10.2016.

Sustavna briga o svim sugrađanima, posebice najpotrebitijima

U Samoboru će se još ljepše i bolje živjeti

Sustavna briga o svim sugrađanima, posebice najpotrebitijima

Svaki grad, osim uređenih kuća, zgrada, ulica, parkova i dobre komunalne infrastrukture, odnosno svega onoga što neki prostor određuje kao urbani, čine njegovi stanovnici. Samoborci su poznati kao vrijedni obrtnici i poduzetnici, dobri i gostoljubivi domaćini koji se posebno ponose svojom višestoljetnom kulturom, a o tome što njima samima treba i što sve gradska uprava čini da bi život u Samoboru svima bio još ljepši i ugodniji, porazgovarali smo sa zamjenicom gradonačelnika zaduženom za društveni i socijalni resor Sanjom Horvat Iveković.

Svaki grad, osim uređenih kuća, zgrada, ulica, parkova i dobre komunalne infrastrukture

Najveća i najznačajnija investicija je svakako izgradnja nove sportske dvorane pri Osnovnoj školi Samobor, gdje je napokon, nakon nekoliko desetljeća, ta najstarija samoborska osnovna škola dobila novu dvoranu, koja je prvenstveno namijenjena učenicima i nastavi tjelesnog odgoja, a u večernjim satima je na raspolaganju udrugama, građanima i rekreativcima za njihove sportske aktivnosti. Njima se dvorana iznajmljuje po povoljnim cijenama pa stvara i određeni prihod Ustanovi Sportski objekti Samobor, koja brine o svim sportskim objektima i dvoranama na području Grada. Osim toga, Grad sustavno ulaže i u redovno održavanje škola pa je tijekom ljetnih mjeseci obavljeno niz manjih investicijskih zahvata u vidu preuređenja učionica, njihovih sanitarnih prostorija, zamjena stolarije, podova, asfaltiranja vanjskih terena i slično.

Samobor se kandidira i za status Grada – prijatelja djece. Taj postupak traje već neko vrijeme pa nam recite u kojoj je to fazi i što bi on značio za Grad Samobor?

Još 2013. krenuli smo s aktivnostima vezanima uz stjecanje statusa Grada – prijatelja djece, koji dodjeljuje Savez društava Naša djeca. Taj status se dobiva na temelju svega što se za djecu na brojnim područjima čini u nekoj sredini. Ocijenili smo da bi Grad Samobor svakako trebao nositi taj status, obzirom na brojna povećana ulaganja u području školstva, predškolske skrbi, kulture i obrazovanja općenito. Tu su i veće financijske potpore za novorođenčad, sustavno povećavanje broja stipendija, pogotovo onih socijalnih, obnavljaju se dječja igrališta i to ponajprije po kriteriju sigurnosti za djecu, a ove godine po prvi puta su naši osnovnoškolci dobili i besplatne udžbenike. Savez društava Naša djeca putem anketa i istraživanja na terenu vrši i ocjenjivanje svega onoga što se za djecu napravilo u tom razdoblju, što im je omogućeno i pristupačno u Gradu, pa tako i građani svojim pozitivnim iskazima i iskustvima mogu doprinijeti da Samobor postane Grad – prijatelj djece.

Uređuje se i novi Centar za mlade u bivšoj vojarni. Kako teku radovi i kada će on biti u svojoj punoj funkciji?

Intenzivno se radi na obnovi zgrade, odnosno bivšeg časničkog restorana, u kojem će biti smješten centar za naše srednjoškolce, studente, ali i sve druge mlade, koji već zaista dugo čekaju svoj prostor. Ovih dana jednako tako često kontaktiramo s našim mladima i njihovim udrugama, od kojih želimo dobiti što više informacija o programima, sadržajima i aktivnostima koje bi oni željeli u novom prostoru. Cilj nam je da oni sami, u najvećem dijelu, budu nositelji i organizatori, jer imamo puno pametnih i uspješnih mladih ljudi u našem gradu, a oni sami najbolje znaju što im treba. Do kraja godine zgrada će biti završena i pripremljena za opremanje tog prostora, a do onda će biti definirani i sadržaji koji će se tamo organizirati; od koncerata, radionica, filmova, obrazovnih programa, kulturnih večeri, izložbi i svega ostaloga što zanima mladu populaciju.

Radi se i na projektu, možda konačnog, uređenja naše kino dvorane, koja je u tehničkom smislu već dijelom i modernizirana. Što slijedi?

Što se tiče stanja same zgrade, a u toj velikoj dvorani se osim kino projekcija odvijaju i brojna druga kulturna događanja, ne možemo biti zadovoljni. Tu su potrebni veći zahvati, a naše Pučko otvoreno učilište, koje upravlja tom zgradom, do sada je napravilo ono što je moglo u okviru svojih financijskih mogućnosti. Izmijenjen je sustav grijanja i kotlovnica, digitalizirano je kino, saniran je dio krovišta i još ponešto, ali sve to nije dovoljno. U dvorani treba promijeniti sjedala, poraditi na akustici i na još niz drugih tehničkih detalja kako bi se taj prostor doveo u punu funkciju i zadovoljio sve korisnike. No, pri izradi projekta moramo ispoštovati sve zakone i propise, zadržati postojeće gabarite zgrade, a s druge strane htjeli bismo sve modernizirati i funkcionalno opremiti. Do kraja ove godine očekujemo idejni projekt, za koji su osigurana sredstva u proračunu, a iduće proračunske godine će, temeljem tog projekta, biti osigurana i sredstva za rekonstrukciju zgrade i kina.

Bliži se kraj godine i Grad će svoje umirovljenike razveseliti božićnicom. Po kojim kriterijima će se dodjeljivati ova pomoć umirovljenicima?

Svi umirovljenici čije mirovine ne prelaze 2.000 kuna mogu se prijaviti u Udrugu umirovljenika do 21. listopada s ispunjenim obrascem, fotokopijom osobne iskaznice i potvrdom o iznosu mirovine, kako bi dobili božićnicu u prosincu. Udruga umirovljenika će izraditi potreban registar takvih članova i kada utvrdimo taj broj umirovljenika, a pretpostavljamo da će ih biti oko 3 500, Grad će raspodijeliti iznos od 1 milijun kuna, koliko je predviđeno u proračunu, na način da oni najpotrebitiji dobiju najviše. Dakle, božićnica neće biti za sve ista, već će biti isplaćeno od 150 do 500 kuna, prema visini mirovine.

Ima li kakvih promjena u dodjeli stipendija đacima i studentima?

Grad redovno dodjeljuje stipendije učenicima i studentima temeljem nekoliko kriterija. Ove godine predviđeno je 17 stipendija po kriteriju izvrsnosti, 40 stipendija po socijalno-ekonomskom statusu, a za mlade glazbenike dodijelit će se 4 stipendije. Prijave za stipendije zaprimaju se od 17. do 31. listopada.

Pred nama je Dan grada. Što sve građani mogi očekivati tijekom tog vikenda?

Bogat program počinje već u tjednu prije same subote, 15. listopada, uz brojna događanja u našim kulturnim institucijama i na gradskim prostorima. Već treću godinu zaredom posjetitelje će razveseliti i Dani vatrometa, zatim je tu i Festival samoborske kotlovine, koncerti na trgu, Plac pod cirkvom i zaista velik broj drugih kulturnih i gastro događanja tijekom vikenda u kojem ćemo proslaviti 774. rođendan Grada Samobora.

Svim našim građanima čestitam Dan grada i pozivam ih da dođu, pronađu nešto za sebe i uživaju u bogatoj ponudi.

Robert Škiljan

 

Sustavna briga o svim sugrađanima, posebice najpotrebitijima

Arhiva 2016

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002