21.02.2016.

Jelena Vojvoda, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor

Kultura i obrazovanje ruku pod ruku

Jelena Vojvoda, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor

Nije ostalo nezamijećeno da se u našem samoborskom Pučkom otvorenom učilištu već neko vrijeme nešto događa i mijenja, i to nabolje. Malo smo pričekali da vidimo hoće li novi programi zaživjeti, stari oživjeti, te kako će reagirati Samoborci i ostala publika, a zatim smo porazgovarali i s ravnateljicom POU-a Jelenom Vojvodom, koja je ovu dužnost preuzela prije nepunih godinu i pol dana.

Prošle godine iz Pučkog otvorenog učilišta Samobor krenuo je program naziva Klub ljubitelja umjetnosti. S kojim ciljem, koji su rezultati i koje pogodnosti nudi članstvo u tom klubu?

Klub ljubitelja umjetnosti je osmišljen kako bi se poboljšala komunikacija s posjetiteljima kulturnih događanja i time povećala njihova posjećenost. U godinu dana smo okupili oko 400 ljubitelja umjetnosti i taj broj konstantno raste. Članstvo u klubu je besplatno, a učlaniti se mogu svi u našem učilištu ili na www.pousamobor.hr. Želja nam je članovima kluba pružiti pravovremenu informaciju o svim kulturnim događanjima u Samoboru, ali i omogućiti druge pogodnosti. Veseli me što su vrijednost našeg kluba prepoznali i drugi te omogućili našim članovima popuste i na svoje programe – to su zagrebački HNK, KD V. Lisinski, Moderna galerija, Kazalište Gavella i Zagrebačko kazalište mladih. Njima se pridružila i naša Gradska knjižnica, koja je članovima kluba osigurala popust na godišnju članarinu.

Vidljiv je značajan porast broja posjetitelja na događanjima u POU. Posebno se radilo na dječjim programima, a ima i drugih noviteta. Što je sve novo i što planirate ubuduće?

Nastojali smo u svakom segmentu djelovanja napraviti iskorake u sadržaju, učestalosti i kvaliteti programa. Tako smo u Galeriji Prica otvorili Dječji kutak i organizirali besplatne likovne radionice za djecu, a sadržajem izložbi smo se otvorili prema lokalnim umjetnicima i dječjem stvaralaštvu. U sklopu programa Dječji svijet nedjeljom u pet organizirali smo likovne radionice na temu iz predstave i druženje s glumcima. U koncertnoj djelatnosti smo se usmjerili na daljnje etabliranje samoborskih glazbenika i onih glazbenika koji su svoju karijeru počeli na Samoborskoj glazbenoj jeseni. Potvrdu vrhunskoj kvaliteti našeg festivala klasične glazbe lani je dalo i Europsko udruženje festivala - EFFE. U djelatnosti informiranja građana smo organizirali više multimedijskih događanja, a u obrazovnim programima konstantno pratimo potrebe građana i promjene zakonske regulative te maksimalno brzo organiziramo potrebne edukacije.

Velik pomak dogodio se i u našem samoborskom kinu. Što se sve napravilo i što je još potrebno da kino privuče još više posjetitelja?

U protekloj godini smo uspjeli ostvariti izvrsnu suradnju s Hrvatskim audiovizualnim centrom, koji nam je omogućio realizaciju programa Samoborskih premijera hrvatskih filmova. Upravo su one bile prekretnica koja je konačno napunila naše kino. Uvođenjem subotnje matineje smo probili put i do najmlađih gledatelja, a dodatnim smo programima, poput Cinema Caffea ili Stop nasilju na društvenim mrežama, donijeli gledateljima kvalitetne dokumentarne i kratkometražne filmove. Sve to, kao i dodatni marketinški napori, rezultirali su porastom kino posjetitelja za više od 20%. Za daljnji porast bitan je nastavak ulaganja u obnovu dvorane i tehničke opreme, ali i suradnja s odgojno-obrazovnim ustanovama u Samoboru i okolici, koje nam mogu pomoći da djecu i mlade usmjerimo i prema filmskoj umjetnosti.

Obzirom na broj događanja, jeste li jednako tako zadovoljni njihovom organizacijom i kvalitetom?

Iako nam je broj događanja porastao za skoro 30%, organizacija i kvaliteta događanja nisu padale zahvaljujući požrtvovnom radu djelatnika učilišta, koji doista dišu i žive umjetnost i obrazovanje. Najbolji pokazatelj kvalitete našeg rada je publika koja je prepoznala nastojanja da obojimo grad bojama umjetnosti i edukacije. Posebno me veseli činjenica da je na naša događanja u protekloj godini došlo više od 30 000 posjetitelja, tj. 70% više nego godinu dana prije. Ovako velik skok u posjećenosti rezultat je naših nastojanja da pružimo vrhunski doživljaj umjetnosti i kvalitetu obrazovanja. Stoga zahvaljujem našoj publici i svim pojedincima koji su nam pomogli u ostvarivanju promicanja kulture i obrazovanja u Samoboru i okolici.

Što dalje?

I ove godine planiramo niz novih programa i događanja, a izdvojila bih obilježavanje 100. godišnjice rođenja Zlatka Price, za koju planiramo niz događanja, uz predstavljanje nove monografije. Zato pozivam sugrađane da se uključe u obilježavanje ove velike obljetnice, a da svojim dolascima i dalje podržavaju naše ostale aktivnosti na kulturnoj i obrazovnoj sceni.

Mirjana Konosić

 

Jelena Vojvoda, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor

Arhiva 2016

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002