15.02.2016.

Krešo Beljak, kandidat za predsjednika Hrvatske seljačke stranke govori o razlozima svoje kandidature

Hrg sigurno odlazi s mjesta predsjednika!

Krešo Beljak, kandidat za predsjednika Hrvatske seljačke stranke govori o razlozima svoje kandidature

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj završeni su pred oko tri mjeseca. Vlada je formirana, a kompletiraju se ministarstva i radna tijela Sabora. Stranke su prošle kako već koja, a sada su na redu i unutarstranački izbori. Oni će, po svemu sudeći, proći u uzavrelom ozračju razočaranja, precijenjenih mogućnosti, prevelikih očekivanja, te nezadovoljenih apetita i ambicija sudionika stranačkog života. Jedna od stranaka pred kojom su izbori za predsjednika i ostala tijela stranke je i Hrvatska seljačka stranka, a samoborski je gradonačelnik Krešo Beljak iskazao jasnu ambiciju: postati predsjednikom i pokrenuti HSS u drugom smjeru od onoga u kojem ju je vodio dosadašnji predsjednik Branko Hrg.

S jednim od najviđenijih haesesovaca i prvim čovjekom Grada Samobora razgovarali smo o njegovoj kandidaturi za predsjednika HSS-a.

Pred Vama su unutarstranački izbori u HSS-u. Koliko dugo ste vagali odluku i zašto ste se odlučili kandidirati za mjesto predsjednika stranke?

Moram reći da sam prilično dugo vagao i razmišljao, jer HSS je stranka u velikim problemima. Realno, u Samoboru i nije tako, jer u Samoboru smo vodeća stranka na političkoj sceni, tako da tu imamo komotniju situaciju, no svjestan sam da izlazak iz samoborskih okvira nosi i jednu drugu dimenziju politike. Tu je i moja obitelj, tu je i Grad kojeg treba voditi i dalje, pa se iz tog razloga odluka dugo vagala. Obzirom na ostale kandidate i situaciju koju imamo u HSS-u, smatram da ono što sam napravio u samoborskom HSS-u mogu napraviti i na državnoj razini. Sigurno to mogu. Treba, naravno, imati dobar tim. Ne bih htio prejudicirati rezultate ovih izbora, jer tri su kandidata i svi imamo podjednake šanse. Bilo je na mene pritisaka od strane brojnih delegata i članova iz cijele Hrvatske, koji su me molili da se kandidiram, jer sam prije četiri godine odustao od kandidature, ali ovaj puta to je to. Dat ću sve od sebe da pobijedim i, ako to tako bude, ako dobijem povjerenje delegata, onda ćemo napraviti jedan sasvim drukčiji HSS.

Čime ste Vi osobno, ali i Vaši istomišljenici, najmanje zadovoljni u HSS-u?

Najnezadovoljniji smo nedostatkom komunikacije i time što HSS nema nikakvu politiku, jer stranka se sada bavi isključivo trgovinom. Kao potpredsjednik stranke iz prve ruke mogu reći da nemamo nijedan programski dokument od većeg značaja i oko kojeg bi se zalagali. Nijedan čovjek u Hrvatskoj koji nije u HSS-u, pa ako i je, ne može reći što to HSS zastupa. U ovom trenutku politike nema, organizacijski je HSS također skoro "na nuli", a očito su i financije velik problem. Usprkos tome što je stranka stara sto i jedanaest godina, nije istina da ne može nestati s političke scene. To su samo floskule, jer itekako možemo nestati. Ja ne bih htio da HSS nestane i, budem li ja predsjednik, to se sigurno neće dogoditi.

Kako gledate na trenutačnu situaciju u Vladi i ulogu HSS-a nakon ovih parlamentarnih izbora?

Iako se bavim politikom, vjerujte mi, u zadnje vrijeme najčešće gasim Dnevnik, jer to više ne mogu gledati. Ne mogu gledati to "navlačenje" i cijelu situaciju oko slaganja nove vlasti, jer ne razumijem zašto je to moralo biti baš tako. Osim toga, druge stranke me i ne zanimaju, a HSS u cijeloj toj priči nema gotovo nikakvu ulogu.

HSS nema ni jasno izražen ideološki stav, a stvari nisu jednostavne ni bezazlene, počevši od ministara i njihovih afera. Posljednja u nizu je ona oko ministra Hasanbegovića.

Koliko sam stigao pratiti, ministar Hasanbegović je izjavio da je protiv svih totalitarizama.

Vratimo se izborima u HSS-u. Tri su kandidata: dosadašnji predsjednik Branko Hrg, Nenad Matić i Vi. Prokomentirajte i ostale kandidature.

Hrg sigurno više neće biti predsjednik stranke. Predsjednik će biti gospodin Matić ili ja. To je to. Smatram da se, ukoliko Hrg ostane predsjednik stranke, onda nešto čudno događa u glavama naših delegata, jer on iza sebe nema rezultate. On je stranku doveo do 1,5% glasova na izborima i do jednog saborskog mandata, pa ako i dalje bude predsjednik, onda se mogu samo pitati što ja u toj stranci radim.

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko obrušio se na hrvatske medije, poistovjećujući svoju stranku s hrvatskim narodom. Što mislite o tome?

Znam jako puno Hrvata i gorljivih domoljuba koji nisu članovi HDZ-a. Možda je izjava izvučena iz konteksta i možda Karamarko nije tako mislio. Što se mene osobno tiče, Hrvat sam, a član HDZ-a nikada neću biti.

Robert Škiljan

 

Krešo Beljak, kandidat za predsjednika Hrvatske seljačke stranke govori o razlozima svoje kandidature

Arhiva 2016

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002