05.05.2016.

Martina Paladina, direktorica Turističke zajednice grada Samobora

Pojačati marketing i virtualnu komunikaciju

Martina Paladina, direktorica Turističke zajednice grada Samobora

Martina Paladina odrasla je i živi u Samoboru, u kojem je završila osnovno i srednje obrazovanje, nakon čega diplomira turistički menadžment na Fakultetu za hotelijerski i turistički menadžment u Opatiji. Uz dodatno školovanje postaje i licencirani turistički vodič Zagreba i Zagrebačke županije. Prvi posao u struci, nakon prakse, dobiva u samoborskoj Turističkoj zajednici, na poslovima organizacije manifestacija i promocije Grada Samobora kao turističke destinacije. Nakon sveukupno osam godina rada u TZ Samobor, odlazi kod privatnog poduzetnika, gdje vodi turističku agenciju, a potom otvara i vlastitu turističku agenciju, koja najviše radi na ruskom tržištu. Nakon odlaska bivše direktorice, javlja se na natječaj i dobiva posao direktorice TZ Samobor.

Što Vas je motiviralo da se javite na natječaj za direktora naše Turističke zajednice?

Uvijek sam se nadala i željela vratiti raditi u Turističku zajednicu grada Samobora, a mogućnost mi se otvorila ovim natječajem. Iskoristila bih ovu priliku i zahvalila Turističkom vijeću na ukazanom povjerenju. Vrlo sam sretna što u uredu imam odličan tim, s kojim ću nastojati nastaviti uspješno razvijati turističku ponudu Grada Samobora.

Kako tenutačno, u turističkom smislu, vidite Grad Samobor?

U Gradu Samoboru odvijaju se razvnovrsna turistička događanja kroz cijelu godinu. Stalne manifestacije, koje su postale prepoznatljive, privlače sve više posjetitelja u naš grad. Vrlo je bitna i blizina Zagreba, koji unazad par godina brzo raste u turističkom segmentu, pa se to osjeti i najčešće na jednodnevnim izletima u Samobor. Također, online komunikacija bit će prioritetni segment rada, što će zasigurno doprinijeti boljem repozicioniranju i popularnosti turističke ponude (svakodnevna aktivnost na društvenim mrežama i web portalima).

Koji je tu značaj naše Turističke zajednice?

Samobor nedvojbeno ima bogatu turističku ponudu, koja je još uvijek nedovoljno iskorištena, te će Turistička zajednica nastaviti podržavati postojeće, ali svakako i pokušati potaknuti turističke subjekte na razvijanje novih. Naša vizija je poboljšati i proširiti turističku ponudu u svrhu produljenja boravka turista na više dana. Smatram da bi turistička ponuda u Samoboru morala omogućiti posjetiteljima zadržavanje na minimalno 2 do 3 dana i samo ih moramo zainteresirati i upoznati s ponudom. Za to nam treba aktivnost svih turističkih subjekata u gradu i smatram da je njihovo povezivanje i međusobna suradnja preduvjet za to.

Ima li Samobor smještajne kapacitete za prihvat takvih gostiju?

U zadnjih par godina povećali su se kapaciteti u privatnom smještaju, a uglavnom se to odnosi na manje apartmane i sobe za odmor. Ljudi su prepoznali taj trend i uređuju svoje nekretnine u tu svrhu, a na nama je da im tijekom godine dovedemo goste i čim više popunimo kapacitete.

Zadovoljstvo turista teško je ispuniti. Današnja očekivanja posjetitelja su sve veća. Namjera nam je organizirati otvorene stolove i panele na kojima ćemo okupiti turističke subjekte, gdje ćemo moći razgovarati i svaki od njih iznijeti svoje mišljenje, što će u konačnici, vjerujem, biti dobro za sve nas. Nadamo se potaknuti ljude na poboljšanje postojećih, ali i uvođenje novih aktivnosti u njihov rad.

Kakvo ste financijsko stanje zatekli u TZ Samobor?

Uvidom u dokumentaciju saznala sam da je financijsko stanje dobro i prihodi stabilni. Od 1. listopada prošle godine promijenio se način raspodjele članarine turističkim zajednicama, što smanjuje naš prihod u odnosu na prijašnje godine. Turistička zajednica donijela je krajem prošle godine plan rada i financijski plan, u kojem su rashodi usklađeni s prihodima, ali bez obzira na smanjenje prihoda ulaganje u turističku ponudu i poslovanje turističke zajednice bit će produktivno.

Plan rada za ovu godinu je već napravljen. Hoćete li ga u sljedećoj godini mijenjati i u kojem smjeru?

Sukladno zakonskom roku plan rada i financijski plan donesen je i prihvaćen krajem godine od strane Turističkog vijeća i sada je moja zadaća ostvariti ga u planiranom obujmu, uključujući, naravno, i svoje vlastite ideje. Već su započeta dva velika projekta, a to su izdanje nove četverojezične brošure o Samoboru i okolici i novi dizajn internet stranice. Kroz godinu planiramo izdati još neke tiskane, ali i virtualne publikacije, pojačati marketing putem interneta, te ojačati međusobnu suradnju s turističkim subjektima u cilju što boljeg nastupanja na tržištu. Dugoročni ciljevi su svakako povećanje turističkog prometa te jačanje aktivnosti koje utječu na kontinuiranost i prepoznatljivost turističkih aktivnosti tokom cijele godine, kojima ću ja dati veći značaj u narednim godinama.

Samoborske novine

 

Martina Paladina, direktorica Turističke zajednice grada Samobora

Arhiva 2016

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002