07.04.2016.

Gradski pročelnik za financije i direktor Poduzetničkog centra Samobor Željko Radovanić najavljuje 12. Samoborski proljetni sajam

Pregršt razloga za ugodan vikend u Samoboru

Gradski pročelnik za financije i direktor Poduzetničkog centra Samobor Željko Radovanić najavljuje 12. Samoborski proljetni sajam

Samoborski proljetni sajam iz godine u godinu dokazuje svoj potencijal i kvalitetu, a niti aktualna gospodarska kriza tijekom proteklih 12 godina nije omela njegovo održavanje. Štoviše, gradski pročelnik za financije i direktor Poduzetničkog centra Samobor Željko Radovanić ističe da je interes za nastupom i izlaganjem svake godine sve veći.

Samobor je, po svemu sudeći, među prvima izašao iz dugogodišnje recesije. Što nam, u svjetlu tih činjenica, Samoborski proljetni sajam ove godine nudi?

Grad Samobor, kao organizator Samoborskog proljetnog sajma, uz logističku podršku suorganizatora: Poduzetničkog centra Samobor, Udruženja obrtnika Samobor, Pučkog otvorenog učilišta i Komunalca d.o.o. Samobor, odgovara na krizu kroz sadržajniji program sajma, prije svega pružajući tako direktnu potporu samoborskim gospodarstvenicima. Naime, opći cilj organizacije sajma je izložbeno-prodajna prezentacija samoborskih proizvođača autohtonih gastronomskih proizvoda, starih tradicijskih zanata, proizvođača suvenira i ostalih sudionika sajma, te njihovo poslovno povezivanje s potencijalnim kupcima i partnerima radi proširivanja tržišta i razvoja.

Imajući u vidu ekonomske uvjete gospodarenja, Grad Samobor je ove godine oslobodio izlagače od plaćanja troškova kotizacije za izlagački prostor. Na taj način je olakšao njihov položaj na sve zahtjevnijem gospodarskom tržištu. Također, uzeta je u obzir činjenica da je Samoborski proljetni sajam najznačajnija sajamska proljetna manifestacija, koja omogućuje distribuciju proizvodnog i uslužnog asortimana malih i srednjih poduzetnika, posebno starih zanata te proizvođača poljoprivrednih i gastronomskih proizvoda. Ovogodišnji proljetni sajam održava se u subotu i nedjelju, 16. i 17. travnja, na Trgu kralja Tomislava u Samoboru, od 9 do 19 sati.

Kako teku pripreme?

Do sada je izvršen veći dio posla na pripremi i organizaciji, a velik značaj manifestaciji, kao i obično, daju ministarstva: Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma i Ministarstvo poduzetništva i obrta. Dakako, svih ovih osam godina Proljetni sajam prati i Zagrebačka županija kao supokrovitelj. Medijski pokrovitelji sajma su Radio Samobor i Glasnik Samobora i Svete Nedelje.

Na sajmu će sudjelovati više od 70 izlagača (trgovačka društva, obrti, zadruge, udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, banke, mjesni odbori) s tradicijskim obrtima i gastronomskom ponudom s područja Samobora, zatim robne marke Zagrebačke županije te gosti Udruge Zlatna šajba i Udruženja obrtnika Samobor. Izložbeni prostor na Trgu kralja Tomislava bit će opremljen štandovima natkrivenima šatorom, a na trgu kod pošte izložbenim drvenim kućicama.

Glavni "štih" sajma i dalje je obrtništvo i malo gospodarstvo. Dakle, i ove godine nastavljamo s uhodanim konceptom koji gajimo od početaka Samoborskog proljetnog sajma: promovirati gospodarstvo, posebno obrtništvo, gastronomiju, turizam i kulturu. Iz tog razloga smo zadržali društvene institucije, škole, vrtiće i slične ustanove, udruge i organizacije, kao sudionike sajma. Napominjem da je za najuspješnije izlagače organizirana dodjela priznanja i nagrada za nastup, odnosno za najljepše uređen izložbeni prostor na sajmu.

Sve će to popratiti i prigodan glazbeni program, prilagođen duhu sajmovanja.

Koji će dodatni sadržaji pratiti ovogodišnji sajam?

Sajam će, kao i svake godine, biti popraćen dodatnim gastro sadržajima. Tako će se u subotu, 16. travnja, na novom trgu kod samoborske pošte, održati 7. Festival samoborske češnofke u organizaciji samoborskih mjesnih odbora i gradskih četvrti, a u nedjelju, 17. travnja, festival se nastavlja predstavljanjem profesionalnih proizvođača samoborske češnofke.

U nedjelju, 17. travnja, održat će se Dan otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba, kada će svi moći degustirati samoborske salame i vino.

Ulaz na Proljetni sajam je uobičajeno besplatan, a za nadati se je da će ponuda na štandovima biti prilagođena i onima s manjom platežnom moći...

Kao što sam već spomenuo, zbog otežane gospodarske situacije Grad ne naplaćuje kotizaciju za izlaganje te smo stoga uvjereni da će cijene po kojima će se nuditi proizvodi biti primjerene i prilagođene mogućnostima kupovne moći naših posjetitelja. Odlučili smo uz pomoć sponzora, prije svega banaka koje nas redovito prate, omogućiti svim našim posjetiteljima uživanje u dobroj gastro ponudi različitih samoborskih delicija.

Znači, razloga za dolazak na Samoborski proljetni sajam uistinu je mnogo.

Svakako, stoga koristim priliku da pozovem sve Samoborce, a i sve druge posjetitelje, prije svega Zagrepčane i stanovnike Zagrebačke županije, da nas posjete 16. i 17. travnja na Trgu kralja Tomislava, gdje ćemo zajedno uživati u bogatoj ponudi izložbenih proizvoda, gastro delicija i prigodnom zabavnom programu.

R.Š.

 

Gradski pročelnik za financije i direktor Poduzetničkog centra Samobor Željko Radovanić najavljuje 12. Samoborski proljetni sajam

Arhiva 2016

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002