07.11.2016.

Jelena Vojvoda, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor

Multifunkcionalnošću zadovoljiti sve potrebe

Jelena Vojvoda, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor

Prije mjesec smo dana objavili razgovor sa zamjenicom samoborskoga gradonačelnika Sanjom Horvat Iveković, koja je posebno istaknula skoro preuređenje zgrade Pučkog otvorenog učilišta Samobor, u kojoj se nalaze kino dvorana i Galerija Prica te privođenje kraju radova na uređenju Centra za mlade u bivšoj Vojarni Taborec. Njime bi također trebali upravljati djelatnici POU Samobor pa smo dodatna objašnjenja potražili od ravnateljice POU Samobor Jelene Vojvode.

Grad Samobor i Pučko otvoreno učilište čine velike napore da se zgrada Hrvatskog doma, u kojoj se nalaze i kino i Galerija Prica, konačno renovira i osuvremeni. Što se radi i koji su planovi?

Ove godine smo od resornog ministarstva dobili 100.000 kuna za renovaciju potkrovlja zgrade, koje je bilo u lošem stanju i bez izolacije. Radovi izvedeni tijekom ljeta rezultirali su u konačnici velikom uštedom energije. S druge strane, sada je riješeno i pitanje prašine koja se cijelo vrijeme taložila i stvarala onaj "prepoznatljivi" neugodan miris u velikoj dvorani. Filmofili i ostali posjetitelji kulturnih događanja u kinu znaju da je preuređen i balkon na koji su postavljeni stolci kupljeni prije par godina, što smo napravili vlastitim sredstvima, naravno, uz suglasnost Grada, pa je sada puno ugodnije gledati filmove. Grad Samobor je zaista s velikom željom i dobrom namjerom krenuo u rješavanje preuređenja cijele zgrade, što me jako veseli, a očekujemo i podršku Ministarstva kulture. Koliko su te pripreme ozbiljne govori činjenica da smo u fazi izrade projektne dokumentacije, a da bi sve bilo napravljeno po najvišim standardima obilazimo dvorane drugih pučkih otvorenih učilišta i slične zgrade u Hrvatskoj koje su već prošle renovaciju, kako bismo dobili najbolje moguće rješenje i pritom izbjegli moguće propuste oko akustike, razglasa, ali i cjelokupnog rješenja prostora u smislu hoćemo li ostaviti balkon ili raditi neku vrstu amfiteatra.

No, ta će dvorana biti i multifunkcionalna, jer osim za kino projekcije služit će i dalje za potrebe manjih koncerata, priredbi i sličnih događanja.

Upravo zato moramo voditi računa da ta dvorana postane akustički i u svakom drugom smislu prilagođena za sve te programe, od koncerata do kazališta. Nedavno smo bili u Svetom Ivanu Zelini, gdje su isto tako iz postojeće zgrade i kino dvorane napravili "od staroga novo", pri čemu su se odlučili za amfiteatar, a mi još važemo tu odluku, jer se onda radi i o većem ili manjem broju mjesta za posjetitelje. I jedna i druga varijanta ima svojih prednosti i nedostataka. Uglavnom, plan je da se do kraja godine napravi projektna dokumentacija, o čemu brine Grad, nakon čega slijedi natječaj i poziv arhitektima za idejna rješenja, a na nama je da u zadanim gabaritima zgrade napravimo dobar projektni zadatak kojim ćemo obuhvatiti ne samo dvoranu, već i predvorje i buduću garderobu i sve što izvođačima i našim korisnicima treba.

Centar za mlade je, što se tiče građevinskih radova i uređenja, pred završetkom. Predstoji ekipiranje mladih snaga koje bi predlagale, organizirale i dijelom nosile buduće programe koji će se tamo odvijati. POU Samobor se u startu svojim programom Z.I.Z. uključio u rad budućeg centra. Što taj program sve obuhvaća?

Novi prostor Centra za mlade imat će ukupno oko 1300 m2 prostora, u sklopu kojeg je najveća multifunkcionalna dvorana od 400 m2, zatim dvije manje dvorane, uredske prostorije, kafić, a pored objekta je i novo klizalište. O Z.I.Z. programu se već ponešto i zna, jer smo ga već spominjali, a on, globalno rečeno, uključuje zabavu, informiranje i zapošljavanje. On će nastojati obuhvatiti ciljanu skupinu mladih od 7-ih razreda osnovnih škola pa sve do 29-godišnjaka, onako kako je to uobičajeno za mlade u zemljama Europske Unije. Pri izradi programa vodili smo se svim smjernicama koje nam dolaze iz Europe, ali i potrebama naših mladih, jer ćemo za te projekte financije tražiti i u dostupnim fondovima EU. Z – kao zabava, uključuje koncerte, kazalište, stand-up komedije, DJ-večeri i slične programe, I – informiranje će ponuditi brojne radionice zabavnog karaktera i aktivnosti za mlade, na kojima će moći dobiti sve informacije o svojim pravima i mogućnostima, primjerice, kako doći do stipendija, subvencija, smještaja i mogućnosti obrazovanja u drugim učilištima, kako se pripremiti za prijemni ispit i svega drugog što ih muči u tom dijelu. Program Z – zapošljavanje, usmjeren je na pripremanje mladih za tržište rada, što uključuje i same osnove, odnosno kako napisati životopis, molbu ili prijaviti se na neki natječaj, kako steći radno iskustvo putem volontiranja i kako se uopće pripremiti za sve te aktivnosti, što možda nije zabavno, ali im je itekako potrebno i korisno.

Program je vrlo opsežan i kompleksan, a počinjete od nule, da tako kažemo. Tko će provoditi sve te programe?

Program je još uvijek u izradi. On je, naravno, ograničen i financijskim mogućnostima Grada Samobora, ali tu treba naglasiti kako je Samobor jedan od rijetkih gradova koji uopće može priuštiti mladima barem dio svega što smo predvidjeli. U zadnje vrijeme kontaktiram s drugim centrima za mlade u Hrvatskoj, koji su puno manji, rade u puno skučenijim uvjetima i financiraju se uglavnom sredstvima resornog ministarstva ili nekih drugih fondova. Mi smo tu pozitivan izuzetak, jer ćemo raspolagati s puno većim prostorom, što nam omogućava i raznolikiji program, a k tome imamo jaku podršku Grada i Grad Samobor ima mogućnosti da nas sufinancira, što nam širi horizonte. Razgovarala sam puno i s mladima, a oni su za sada najželjniji nekog "jakog" koncerta, što je i najskuplje.

Ipak, radi se i o određenom profesionalnom angažmanu. Imate li u planu neke osobe?

Za početak ćemo se osloniti na snage i kapacitete unutar našeg Pučkog učilišta, uz vanjske suradnike potrebne za pojedine specijalizirane programe. Kad cijela stvar poprimi konkretnije oblike, onda ćemo pronaći i dugotrajnija rješenja. U cijelu priču trebale bi se aktivno uključiti i udruge koje se bave mladima, a koje također imaju ljude koji mogu odrađivati različite aktivnosti. Što se tiče stalno zaposlenih u Centru za mlade, on će se svesti na tehnički minimum, kao i u drugim takvim centrima u Hrvatskoj. Dakle, ako nam se uključe i već spomenute udruge, što bi bilo izvrsno, onda nam zaista neće trebati puno ljudi da sve odradimo prema planu, pa ih i ovim putem pozivam da nam se jave za suradnju. Ako se to ne dogodi i ako naše udruge nemaju kapaciteta da se uključe u programe koje predviđamo u centru, onda ćemo morati razmisliti na koji način ostvariti barem one najvažnije aktivnosti koje smo predvidjeli.

Ipak, najvažnije od svega je da nam se uključe mladi sa svojim idejama i zamislima, za koje im mi sada možemo osigurati prostor. Htjela bih da oni preuzmu uzde u svoje ruke, jer sada će imati i mjesto i potporu za sve što žele.

Kada dobijete, da tako kažemo, "ključ u ruke", i kada sve krene, ipak će trebati financirati barem hladni pogon. U kojem dijelu će u svemu tome sudjelovati Grad Samobor, a koliko očekujete od ministarstva i europskih fondova?

U početnim mjesecima oslanjat ćemo se u prvom redu na Grad Samobor, koji nas u tome prati i već u budžetu koji se planira za sljedeću godinu ima stavku kojom će podupirati rad Centra za mlade. Tako ćemo startati bez brige. Sljedeći korak je traženje sredstava Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje svake godine raspisuje natječaj za dodjelu sredstava za centre za mlade, a treći izvor financiranja bit će i naša vlastita sredstva, jer ćemo dio prostora davati u najam, uz kafić koji će također biti u najmu. Koliki će to biti omjer, sada je još teško procijeniti.

Na kraju, što je novo u Pučkom otvorenom učilištu?

Moram se pohvaliti da su naši novi programi zaživjeli. Ostvarili smo ljetno kino na otvorenom, koje su pohodile cijele obitelji, nastavljamo sa samoborskim filmskim premijerama, koje su iznimno dobro posjećene, ove cijele godine obilježavamo i 100 godina Price, u čemu su likovno sudjelovali i brojni naši školarci, kojima smo išli i u goste, za Noć kazališta imat ćemo premijeru naših PAX-ića, čiji odrasli prethodnici već imaju sjajan status među amaterskim kazalištima, a s velikim uspjehom završili smo i Samoborsku glazbenu jesen. Pred nama su planovi za sljedeću godinu i radovi na zgradi, dakle sasvim dovoljno izazova.

Robert Škiljan

 

Jelena Vojvoda, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor

Arhiva 2016

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002