25.09.2019.

U sklopu Građanskog utrka održana tribina o pravima potrošača

I Samoborci slabo koriste svoja potrošačka prava

U suradnji s Udrugom za zaštitu potrošača Grada Samobora, u utorak, 24. rujna, u POP-UP kinu, POU Samobor organizirao je tribinu građana o pravima potrošača, o kojima je govorila predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević, a pridružio joj se i predsjednik gradske udruge Miran Šoić.

Ana Knežević uvodno je predstavila što je donio novi Zakon o potrošačima, koji je stupio na snagu početkom ove godine, te koje su prednosti objedinjavanja različitih inspektorata u Državni inspektorat, ali i naglasila da je, unatoč svemu, Hrvatska zadnja na ljestvici europskih država po poznavanju prava potrošača i korištenju mogućnosti koje nudi zakonski okvir. Tu je i podatak da na svakih 100 potrošača tek njih 4 iskoristi priliku da se žali i štiti svoja prava pa je udruga pokrenula projekt Kupujmo slobodno, koji bi trebao doprinijeti većoj osviještenosti kupaca o njihovim pravima.

Puno se govorilo o onome što građane najviše i zanima, a to je kako postupiti kad nismo zadovoljni kupljenom robom i tražimo povrat ili zamjenu, koji su rokovi, te tko i u kojim slučajevima snosi trošak ovih postupaka.

Knežević je iznijela i niz primjera iz prakse, što je potaknulo prisutne Samoborce da i oni ispričaju svoja, većinom negativna, iskustva kao potrošači, pa ih je predavačica uputila da se u slučaju kada nisu sigurni u svoja prava obrate svojoj lokalnoj udruzi ili pak HUZP-u. Ukoliko je roba kupljena unutar Europske unije, probleme rješava i Europski potrošački centar.

Govora je bilo i o najčešćim problemima kupnje na daljinu, putem telefona ili interneta, gdje ima i najviše problema. Naime, ako vam je bilo što sumnjivo u vezi cijene ili kvalitete proizvoda koji kupujete na daljinu, svakako se dodatno raspitajte što točno i pod kojim uvjetima dobivate, kako ne biste upali u probleme.

No, upozorila je Knežević, jednako kao što danas potrošači imaju niz mogućnosti za ostvarivanje svojih prava, imaju i odgovornost, također propisanu zakonom, te je nužna i osobna edukacija, jer neznanje ih ne oslobađa od odgovornosti i sankcija. Stoga je edukacija najbolji put i garancija sigurne i slobodne kupovine, bez natezanja s trgovcem ili proizvođačem.

Do kraja godine samoborska Udruga za zaštitu potrošača organizirat će još tri tribine za građane na ovu zanimljivu i važnu temu, o čemu će biti pravovremeno obaviješteni putem lokalnih medija.

M.K.

 

U sklopu Građanskog utrka održana tribina o pravima potrošača

Arhiva 2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002