10.01.2024.

Predavanja prof. emeritusa Marijana Heraka i prof. dr. sci. Tomislava Bašića u sklopu ciklusa Nemirna Zemlja 2

I naše tlo se stalno giba i trese

Svakodnevne vijesti o potresima, za koje jednostavno nema "lijeka", potaknule su Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora da u sklopu ciklusa predavanja Nemirna Zemlja 2 dovedu na Građanski utorak, 9. siječnja, u POP-UP kino dva vrsna stručnjaka koji desetljećima prate potrese i promjene koje se nakon njih događaju na Zemlji.

Malo kino bilo je popunjeno skoro do zadnjeg mjesta, a predavači su se brojnoj publici odužili zaista zanimljivim izlaganjima.

Prvo predavanje naslova O potresima i potresnoj opasnosti u široj okolici Grada Samobora održao je prof. emeritus Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, inače "žumeračke gore list". Izloživši ukratko vrste i povijest potresa na našim područjima, prof. Herak usredotočio se na epicentralna područja u kojima se može dogoditi potres koji bi u Samoboru mogao uzrokovati štetu na zgradama. Najvažnija takva područja su: Medvedničko, Brežičko, Pokupsko - Petrinja te Metlika - Novo Mesto, a govorio je i o tzv. potresnoj povijesti Samobora, odnosno izračunima učinaka svakog potresa koji je naveden u Hrvatskom katalogu potresa s epicentrom unutar 150 km od Samobora. Na kraju je upozorio i gradske vlastodršce, koji u službenim dokumentima Grada Samobora samo prepisuju stare norme za protupotresnu gradnju, da postoje novi podaci koji bi trebali iznova regulirati to područje pri projektiranju građevina te postati sastavni dio prostornih planova, kako to zakon i nalaže. No, tko bi o svemu tome mislio.

Kada su potresi u pitanju i geodeti imaju pune ruke posla.

Što su to geodetski referentni okviri, koji su preduvjet za ozbiljno praćenje promjena Zemljina sustava, govorio je prof. dr. sci. Tomislav Bašić. Jer, kako je pojasnio prof. Bašić, nakon svakog potresa nužno je pratiti gibanje masa i dinamiku cijelog sustava, a danas je to, uz integrirana zemaljska i svemirska opažanja i mjerenja, moguće odrediti s visokom točnošću. Ta geodetska opažanja su otkrila da se oblik, polje ubrzanja sile teže i rotacija našeg planeta (tzv. tri stupa geodezije) mijenjaju u rasponu od velikih i svjetovnih razmjera do vrlo malih i prolaznih deformacija, u relativno kratkom vremenskom intervalu od sata (i manje) pa do vremenskog razdoblja od više desetljeća.

I prof. Bašić osvrnuo se na nekoliko primjera istraživanja "nemirne Zemlje" u Hrvatskoj, čije tlo, čemu smo i sami svjedoci, rijetko miruje.

M.K.

 

Predavanja prof. emeritusa Marijana Heraka i prof. dr. sci. Tomislava Bašića u sklopu ciklusa Nemirna Zemlja 2

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002