24.03.2024.

36. Samoborska salamijada

Još jedna uspješna sezona za salamere

Začeta u samoborskim kletima od nekolicine entuzijasta, u čijim obiteljima su se tradicionalno spravljale domaće kobasice, među kojima je posebno bila cijenjena salama, kroz prijateljsko nadmetanje i rasprave čija je i koja bolja, Samoborska salamijada je u svojih 36 godina postojanja postala velika priredba posvećena ne samo stoljetnoj tradiciji, nego i napretku i prosvjećivanju proizvođača, na radost svih ljubitelja ovih mesnih delicija.

Bilo je boljih i lošijih godina, a velik zamah dobila je utemeljenjem Udruge Zlatna šajba i postavljanjem kriterija za proizvođače/natjecatelje, što je iznjedrilo i svima poznatu županijsku robnu marku - Samoborsku salamu. Putujući Europom sa svojom salamom, domaćim salamerima uspjelo je okupiti kolege iz drugih zemalja pa je tako na njihovu inicijativu stvoren i Europski savez salamera i kobasičara (ESSIK). Zlatne godine velikih okupljanja i natjecanja prekinula je pandemija koronavirusa, no salame i kobasice, naravno, nisu "nestale". Vratila se tako i Salamijada u svom punom izdanju i sjaju.

Ove godine vratila se i u Lavicu, u kojoj je održana prije dvadeset godina, okupivši u petak, 23. ožujka, velik broj natjecatelja, njihovih prijatelja, gostiju i uzvanika.

Sve ih je pozdravio domaćin, predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč, zahvalivši svima na potpori, koja nije izostala ni posljednjih par teških godina, a istaknuo je i izvrsne rezultate koje članovi udruge postižu na natjecanjima u drugim zemljama. Iskrena dobrodošlica upućena je i visokim uzvanicima – ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, čije ministarstvo je bilo i glavni pokrovitelj ovogodišnje Salamijade, izaslaniku premijera Plenkovića i ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću, ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, predstavniku Zagrebačke županije Josipu Kraljičkoviću, saborskom zastupniku Davoru Ivi Stieru, državnom tajniku u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juri Martinoviću i načelniku Općine Sveti Petar u Šumi Mariju Bratuliću, kao i svim predstavnicima udruga salamera i kobasičara koji su stigli iz Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i Hrvatske.

Za dobro raspoloženje i ugodnu atmosferu pobrinuli su se voditelj Mislav Maroević i Tamburaški sastav Od sumraka do zore, iskusni znalci koji suvereno vladaju na "svom terenu".

Ništa nije bilo prepušteno slučaju pa tako ni večera koju su priredili profesionalni kuhari i osoblje Lavice, nakon koje je uslijedilo proglašenje najboljih po kategorijama i dodjela priznanja i nagrada.

Dobitnica Velike zlatne šajbe u kategoriji domaćih proizvođača salama je Mateja Belak Bišćan iz Samobora. Priznanje je iz ruku ministrice poljoprivrede Marije Vučković u ime obitelji primio Matejin svekar Josip Belak. U konkurenciji je bilo 50 salama, od kojih su 22 osvojile zlatnu, a njih 27 srebrnu šajbu.

Velika zlatna šajba u kategoriji Domaćih uzgajivača svinja, pripala je OPG-u Mihok iz Pušće, odnosno Anđelku i Stjepanu Mihoku. Nagradu im je uručio resorni županijski pročelnik Josip Kraljičković, a u ovoj kategoriji dodijeljene su i 4 zlatne te 6 srebrnih šajbi.

Među međunarodnim proizvođačima salama trijumfirao je Jože Petkovšek iz Leskovca pri Krškem, kojemu je Veliku zlatnu šajbu predao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. U ovoj kategoriji bilo je još 15 osvajača zlatnih te dvoje osvajača srebrnih šajbi.

Za svoju posebnu salamu Veliku zlatnu šajbu zaslužio je istarski proizvođač Pisinium tartufi iz Pazina, za kojega je nagradu iz ruku predsjednika Udruge S klobasicom u Europu i načelnika Općine Sveti Petar u Šumi Marija Bratulića preuzeo njihov izaslanik. Čak 51 posebna salama u ovoj je kategoriji nagrađena zlatnom, a njih 23 srebrnom šajbom.

U kategoriji "špekovki" najbolju je napravio Rudi Prosinečki iz Kraljevca na Sutli, kojemu je Veliku zlatnu šajbu predao državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović. U ovoj je kategoriji bilo još 9 zlatnih i 7 srebrnih šajbi.

Treba istaknuti da od 175 primljenih i za natjecanje prijavljenih salama nijedna nije bila diskvalificirana, a nije bilo, prema pravilniku bodovanja, ni onih za brončanu šajbu.

Ni na ovogodišnjoj Salamijadi nije bilo predstavnika Grada Samobora, što je kratko komentirao i ministar Božinović.

- Dojma sam da se aktualna gradska vlast malo "defokusirala" od te tradicije, što nisam očekivao, ali tu smo da odamo priznanje vrijednim ljudima koji se nisu dali smesti i nastavili su s organizacijom Samoborske salamijade.

Defokusirali se nisu ni svi ostali posjetitelji koji godinama prate i vole doći na ovu manifestaciju, jer znaju da im je, osim finih zalogaja, uvijek osigurano ugodno druženje i dobra zabava u društvu prijatelja koji drže do lijepih navada i samoborske tradicije.

M.K.

 

36. Samoborska salamijada

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002