08.07.2019.

34. Dani Rudarske greblice

Biserka Načkar otprve do pobjede

Rudari dobro znaju da žive na geografski i klimatski specifičnom području pa ih, kao ni puno puta do sada, nije iznenadila loša vremenska prognoza baš u dane kada, već 34. godinu zaredom, organiziraju svoje Dane Rudarske greblice.

Stoga je ove godine program drugog dana manifestacije posvećene čuvenom "tenkom kolaču" iz Ruda, kada im u goste dolaze kulturno-umjetnička društva iz cijele Hrvatske i inozemstva, u nedjelju, 7. srpnja, održan u sportskoj dvorani njihove osnovne škole.

No, nitko nije bio uskraćen za još jedan izniman glazbeno-umjetnički doživljaj, nakon kojeg se s nestrpljenjem čekalo proglašenje pobjednika za ovogodišnje najbolje greblice.

Spletom domaćih folklornih napjeva i instrumentalnih skladbi 34. Dane Rudarske greblice otvorili su članovi Tamburaškog društva Ferdo Livadić i Vokalnog ansambla Samoborke, pod vodstvom dirigentice Petre Vojvodić Mrvoš. Svoje sugrađane i njihove goste pozdravili su potom zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec i zamjenik župana Zagrebačke župnije Hrvoje Frankić, koji su i ovom prilikom uputili čestitke i zahvale Rudarima, njihovom KUD-u i udrugama koje već desetljećima svojim radom tako predano i brižno čuvaju svoju i našu baštinu, na ponos mjesta i grada u kojem žive.

Uz domaćine iz KUD-a Oštrc, koji su se predstavili plesovima i pjesmama Međimurja, Posavine i Alpskim plesovima te tamburaškim intermezzom, veliku pozornost i zasluženi pljesak publike u dvorani pridobili su članovi Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva Taras Ševčenko iz Kaniže, HKD-a Međimurja iz Ljubljane i KUD-a Ždala iz istoimenog mjesta.

Uslijedilo je na kraju i proglašenje najboljih domaćih greblica, kojih je čak 16 stiglo na ocjenu i procjenu Andrejasu Niklu i Renati Lehpamer iz Pakarnice Nikl, te Martinu Skendroviću, najstarijem članu i jednom od osnivača osnivača KUD-a Oštrc.

Spomenuti žiri itekako je iznenadio ovogodišnju pobjednicu Biserku Načkar, koja je prvi puta, na nagovor sina koji inače živi u Švedskoj, svoju greblicu dala na ocjenjivanje. Ništa manje nisu bili iznenađeni i ostali dobitnici, jer za sve njih lijepe nagrade osigurali su brojni domaći sponzori, koji redovito prate i tradicionalnu tombolu koja se organizira na Danima greblice.

Ni ove godine nisu izostale radionice "Volim greblicu više nego pizzu", na kojima majstori iz Pekarne Nikl poučavaju kako napraviti pravu Rudarsku greblicu, zatim Dječja greblica za najmlađe, kao ni drugi popratni sadržaji kojima je cilj očuvanje i promocija danas zemljopisno zaštićenog "tenkog kolača" koji je od davnina hranio obitelji Rudara i njihove rudare.

Zahvaljujući svemu tome, danas se, vrlo vjerojatno, greblica jede i više i češće nego ikad prije.

M.K.

 

34. Dani Rudarske greblice

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002