15.09.2008.

Sve je spremno za 33. izdanje samoborske glazbene jeseni

Inva Mula za otvorenje

Sve je spremno za 33. izdanje samoborske glazbene jeseni

Samoborska glazbena jesen udaljena je još svega par tjedana. Za novo izdanje najrenomiranije samoborske glazbene manifestacije sve je spremno i Samobor će od 20. rujna ponovo uživati u vrhunskim izvedbama klasične glazbe. U razgovoru za Glasnik potvrdila na je to i izvršna direktorica Renata Glojarić.

Kako teku pripreme?

Svake godine smo sve ekspeditivniji i organiziraniji, tako da smo ove godine već u lipnju na koncertu koji je bio u zagrebačkom Glazbenom zavodu svih dobitnika nagrade Ferdo Livadić objavili i program 33. Samoborske glazbene jeseni. Ono što me posebno veseli je gostovanje poznate svjetske dive Inve Mule, inače Albanke. Inva Mula će u Samoboru biti tri – četiri dana, tako da ćemo se moći družiti s njom malo više. Ona će nastupiti na otvorenju 20. rujna s Varaždinskim komornim orkestrom, a sve skupa pod dirigentskom palicom Ivana Repušića, inače direktora opere u splitskom HNK. To će zaista biti jedna poslastica. U prvom dijelu će biti program baroknih minijatura, a u drugom najpoznatije arije. Zbog toga će kartu trebati brzo rezervirati zbog ograničenog prostora u franjevačkoj crkvi.

Što je još posebnost ovogodišnjeg programa?

Ove godine je Samoborska glazbena jesen u znaku saksofona i udaraljki. Prvo će u Ciklusu Maestro nastupiti francuski saksofonist Jean - Denis Michat, koji će održati i majstorsku radionicu od 22. do 24. rujna na kojoj očekujemo puno mladih saksofonista. Već su se prijavili Slovenci i Splićani, a prijave još traju. Potom 23. rujna nastupa i kvartet saksofona iz Slovenije 4saxess, a u predstavi za djecu I drvo je bilo sretno također će zasvirati kvartet saksofona. Režiju predstave potpisuje Rene Medvešek, a glazbu je napisao Krešimir Seletković.

Od naših Samoboraca u Ciklusu Maestro želimo predstaviti Vlatku Burić, našu dragu pjevačicu koja je angažirana u Komediji od kada se vratila iz Beča s postdiplomskog studija. Vlatka će nastupiti zajedno s Ansamblom Cantus, uz dirigenta Berislava Šipuša. Ponovno nam dolazi i Itamar Golan, nekako bienalno, svake druge godine. Kada je bio prvi put zaljubio se u Samobor i u festival i stoga vrlo rado dođe. Nama je vrlo drago da je on prepoznao našu koncepciju i način na koji želimo promovirati mlade umjetnike i on je na sebe preuzeo obvezu svake druge godine dovesti nekoga od zaista najboljih svjetskih mladih umjetnika. Tako u Samobor dolazi mlada japanska violinistica Sayaka Shoi, pobjednica 1999. Paganini natjecanja kao najmlađa ikad, imala je tada samo 13 godina.

U Samoborskom ciklusu ove godine nastupa tenor Domagoj Dorotić, uz klavirsku pratnju Lane Bradić.

Nakon toga u prvi plan dolaze udaraljke. Prvo će 3. listopada nastupiti Ivana Bilić na instrumentu marimba. Osim recitala koji će održati u Galeriji Prica, ona će održati majstorsku radionicu Marimba weekend od 3. do 5. listopada. I za sam kraj Jeseni ponovno jedan bombon – Cellomania pod umjetničkim vodstvom Valtera Dešpalja.

Već su izabrani natjecatelji za Nagradu Ferdo Livadić?

Izabrano je već 10 kandidata koji će se boriti za Nagradu Ferdo Livadić i to od 28. rujna do 2. listopada, kada ćemo u franjevačkoj crkvi proglasiti pobjednike. Mala je izmjena što će Hrvatski komorni orkestar izvesti praizvedbu dvostrukog koncerta Krešimira Seletkovića – za violončelo i glasovir. Kako je prošle godine Petra Kušan dobila obje nagrade, a tome je doprinjeo i Danijel Detoni na glasoviru, to je razlog da smo kao organizatori naručili taj dvostruki koncert, i za čelo i za glasovir.

Kakva će biti situacija s ulaznicama?

Ulaznice će biti u prodaji od prvog rujna i to za koncerte u franjevačkoj crkvi po cijeni od 100 kuna. Ostali koncerti će biti od 25 do 50 kuna, što znači da cijene ulaznica nismo dizali i sve nastojimo što više pokriti sponzorski. No, za ovakva imena cijena ulaznica je u inozemstvu 100 eura. Glavni sponzor Samoborske glazbene jeseni ostaje Hypo Alpe Adria Bank. To su već zaista dugi niz godina pa stoga volim reći da su oni naši pravi partneri i zahvaljujem im i ovom prigodom. Nastavili smo suradnju s Inom, Croatia osiguranjem, Plinacro, a uključila se i Fina.

Samoborska glazbena jesen već ima takav ugled i reputaciju da sad zapravo imate problem da mnogi ansambli i orkestri žele doći, ali zbog prostornih ograničenja ih ne možete ugostiti?

Zaista smo se etablirali kao nacionalni festival o čemu dovoljno govori i uključivanje značajnih sredstava Ministarstva kulture, a i svi sponzori su velike nacionalne kuće, što daje obol kvaliteti i ugledu festivala. Puno je upita tijekom cijele godine, ali, na žalost, pri tome moramo uvijek voditi računa o prostoru u kojem nam se koncerti održavaju. Bez obzira što su nam brojna vrata otvorena, mi na sve ne možemo pristati, jer jednostavno nemamo gdje. Stoga je zaista ključna izgradnja dvorane i mislim kako je nedopustivo da Samobor nema kvalitetnu dvoranu. U tom smjeru je Grad krenuo i nadam se da će i cijela samoborska javnost, koja je toga svjesna, podržati ta razmišljanja i da će se napokon u Samoboru nešto namjenski napraviti za kulturu.

Planovi?

Mi natjecanje želimo dalje razvijati, želimo da Nagrada Ferdo Livadić postane najjače nacionalno natjecanje u Hrvatskoj. Za to je potrebno još malo sponzora i, naravno, nova dvorana kako bismo u tome uspjeli. Vidjet ćemo što donose godine koje slijede. Mi smo organizacijski spremni za velike promjene u natjecanju, ali infrastruktura nas koči. Naglašavam da mi nikako ne želimo maknuti natjecanje iz Samobora, jer mislimo da je baš ovaj naš grad uvijek cijenio umjetničku slobodu i idealan je za to.

Mato Šipuš

 

Sve je spremno za 33. izdanje samoborske glazbene jeseni

Arhiva 2008

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002