12.09.2008.

Predsjednik DITS-a Ivan Medvedović o projektu postavljanja meteorološkog stupa u Samoboru

Suvremeni stup za suvremeni grad

Predsjednik DITS-a Ivan Medvedović o projektu postavljanja meteorološkog stupa u Samoboru

Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora najavilo je još u veljači kako kreće s novim projektom izrade meteorološkog stupa. Prema tada izrečenoj zamisli radilo bi se o 3,5 metarskom stupu opremljenom satom i analognim meteorološkim instrumentima - termometrom, barometrom, higrometrom i uređajem za mjerenje UV zračenja. Predviđeno je da bi meteorološki stup bio postavljen na Trgu Matice hrvatske, odnosno na zelenoj površini iza terase Toma. Obzirom da je prikupljanje potrebnih dozvola za postavljanje stupa, za razliku od slučaja postavljanja vidikovca na Anindolu, nešto jednostavnije, jer za takav objekt nije potrebno ishoditi lokacijsku ni građevinsku dozvolu, a da se o stupu već neko vrijeme ne priča mnogo, odlučili smo kod predsjednika DITS-a Ivana Medvedovića provjeriti u kojoj je fazi ovaj projekt.

Kada je projekt prvi puta prezentiran ove godine u veljači, rečeno je kako se očekuje da će stup biti postavljen tijekom 2008. godine. Hoće li tako i biti?

Bilo bi da nije zapelo sa Zavodom za zaštitu spomenika. Naime, mi smo odmah nakon usvajanja projekta na našoj godišnjoj skupštini podnijeli zahtjev Poglavarstvu koje nam je vrlo brzo dalo odobrenje, već u roku dva dana. Međutim, uputili su nas da moramo tražiti i suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, jer je cijeli središnji dio Samobora pod zaštitom. Mi smo Zavodu dali odmah sve materijale i podnijeli zahtjev, no nakon 2 i pol mjeseca dobili smo rješenje u kojem stoji da se slažu s oblikom meteorološkog stupa, ali ne i s lokacijom (na zelenoj površini iza Toma, op.n.). Nakon određenog vremena uspjeli smo ipak dogovoriti sastanak s ljudima iz Zavoda, nakon toga napravili smo novi projekt, pripremili nove papire, poslali nove zahtjeve i nakon još par mjeseci, prije 15-ak dana, dobili smo suglasnost - za istu lokaciju koju smo predložili prvi put, samo stup nije u sredini nego malo sa strane i ne smije biti u krugu, nego u četverokutu.

Oblik ostaje suvremen, neće biti modifikacija?

To stvarno jest jedan suvremeni oblik, jer je i Samobor jedan suvremeni srednjoeuropski gradić. Ne bismo mogli staviti barokni stup kad Samobor nije barokni grad - to bi bilo besmisleno i jako skupo. To ima smisla u Varaždinu, na primjer, koji ima barokne stupove, što je i logično, jer je on barokni grad. Svi koji su vidjeli projekte za naš stup, rekli su da će biti zgodno.

U međuvremenu, dok se čekalo odobrenje projekt je čitavo vrijeme stajao?

Zapravo ne. Čim smo dobili potvrdu da je oblik stupa u redu mi smo krenuli s pripremama za izradu konstrukcije. Zatražili smo ponudu za materijale, da vidimo koliko će koštati, dogovaramo s variocem "švasanje" aluminija, a montažu i ostale radove ćemo odraditi sami. Čim dobijemo ponude to ide na naš upravni odbor i onda krećemo prema završnoj fazi. Sada, znači, imamo dokumentaciju, imamo odobrenje i sve ide preko Poglavarstva koje je nositelj projekta, a mi smo izvršioci.

Financijska priča je zaokružena?

Poslali smo 60 zahtjeva tvrtkama koje su inače donirale naše projekte, zahvalili smo im se na dosadašnjoj pomoći i upoznali ih s novim projektom. Nešto smo već prikupili, ostalo prikupljamo, odnosno radimo na tome. Na kraju krajeva, već je Đuro Kovačić napravio projekt, ja sam napravio dokumentaciju, što je već vrlo vrijedna donacija, jer nam to nitko ne bi napravio za manje od 20 tisuća kuna. Sada treba vidjeti koliko će to sve koštati. Najveći problem je nabava slitine aluminija koja zadovoljava našim prohtjevima i koju želimo fino ispjeskariti, tako da će stup izgledati jako lijepo.

Što je s instrumentima?

Instrumente smo nabavili. Koštali su 5 i pol tisuća kuna, s time da smo dobili 30% popusta. Inače, s Komunalcem smo dogovorili da ćemo im, kad napravimo stup, predati dokumentaciju kako bi mogli adekvatno pripremiti teren (napraviti stazicu, betonsku podlogu...). Predvidjeli smo i da bi stup bio osvijetljen pa smo dogovorili s Komunalcem da se napravi priključak na gradsku rasvjetu.

Najtočniji sat u Samoboru, kontroliran iz Frankfurta, je također nabavljen?

Da, već je kod nas u DITS-u. U ležećem je položaju, ali stalno radi tako da imamo najtočnije vrijeme u Samoboru. Doduše, sat je na baterije pa ćemo, kad ga umontiramo na stup, probati izvesti da ga priključimo na struju kako bi mu se baterije automatski punile, da ih ne treba mijenjati.

Hoće li i kako instrumenti biti zaštićeni od vandala i lopova? Znamo da su s vidikovca vrlo brzo netragom nestali postavljeni instrumenti.

Bit će postavljen dosta jak temelj, konstrukcija će biti dovoljno čvrsta da ju se neće moći drmati niti prevrnuti. Stup će biti i pod javnom rasvjetom, na frekventnom je mjestu, tako da ne vjerujem da će puno biti na meti vandala. Također, stakla u kojima će biti instrumenti će biti kalijeva, jer su otporna na UV zračenje i bit će dosta debela pa ih se neće moći baš lako razbiti kamenom.

Na kraju, kada možemo očekivati postavljanje novog samoborskog meteorološkog stupa?

Pitanje je koliko ćemo uspjeti napraviti još ove godine, jer ako ne bismo bili gotovi sa svime do 11. mjeseca radije ćemo pričekati proljeće. Nećemo nikoga požurivati. Radije neka se sve napravi kako treba, jer ipak je to javni objekt i on mora biti napravljen tako da zaista bude na ponos Samoboru. A danas, sutra, tko zna? Mi ćemo dati konstrukcionu dokumentaciju Poglavarstvu pa možda oni odluče postaviti takav stup, na primjer, u Rudama, Bregani, Južnom naselju, jer se radi i o edukativnoj stvari.

Kruno Solenički

 

Predsjednik DITS-a Ivan Medvedović o projektu postavljanja meteorološkog stupa u Samoboru

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002